18 intrări

129 de definiții

din care

Explicative DEX

NORD s. n. 1. Unul dintre cele patru puncte cardinale aflat în direcția Stelei Polare; miazănoapte. (Adjectival) Polul Nord.Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă întotdeauna vârful unui ac magnetic. ◊ Loc. adj. De nord = nordic.Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată spre nord (1); ținut nordic. ♦ Popoarele, lumea etc. din aceste regiuni. – Din fr. nord, germ. Nord.

nord sns [At: AMFILOHIE, G. F. 133v/3 / E: ger Nord, it nord, fr nord] 1 Punct cardinal opus sudului, care se află în direcția stelei polare Si: miazănoapte, (îrg) crivăț, (înv) septentrion, septentrie. 2 (Pex) Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări, a unui oraș etc. așezată spre nord (1) Si: miazănoapte, (îrg) septentrion, septentrie. 3 Ținut nordic. 4 (Îs) ~ magnetic Direcție spre care se îndreaptă vârful unui ac magnetic care se poate roti liber. 5 (Îlav) De ~ Nordic (1). 6 (Pex) Popoare din țările sau din ținuturile situate în nord (1).

NORD s. n. sg. 1. Unul dintre cele patru puncte cardinale aflat în direcția stelei polare; miazănoapte. (Adjectival) Polul Nord.Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă întotdeauna vârful unui ac magnetic. ◊ Loc. adj. De nord = nordic. 2. Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată spre nord (1); ținut nordic. ♦ Popoarele, lumea etc. din aceste regiuni. – Din fr. nord, germ. Nord.

NORD s. n. 1. Unul din cele patru puncte cardinale, opus sudului și aflat în direcția stelei polare; miazănoapte. Umblu cu busola în buzunar și, oriunde aș fi, eu caut nordul. SEBASTIAN, T. 32. ◊ Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă totdeauna capătul nord al unui ac magnetic. ◊ Loc. adj. De nord = nordic. Sîntem în cel mai de nord punct al hotarului petrolifer. BOGZA, A. Î. 28. ◊ Loc. adv. La (sau spre, către, învechit despre) nord. Despre nord, te sui pe o scăriță la o nălțime de 15 palme și intri într-o săliță îngustă. NEGRUZZI, S. I 311. 2. Parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări, a unui oraș etc. așezată spre nord (1); ținut nordic. Frumoasa copilă a nordului... avea să-și aleagă chiar astăzi un mire. ALECSANDRI, T. I 455. Carol al XII-lea... adusese spaimă în tot nordul Europei. NEGRUZZI, S. I 177. ◊ (Adjectival, în expr.) Polul nord.

NORD s.n. 1. Punct cardinal care se află în direcția stelei polare; miazănoapte. 2. Ținut, regiune etc. de la nord (1). [Cf. fr. nord, it. nord, germ. Nord].

NORD s. n. 1. punct cardinal care se află în direcția Stelei Polare; miazănoapte. 2. ținut, regiune etc. de la nord (1). (< fr., engl. nord)

NORD n. 1) (în opoziție cu sud) Punct cardinal care se află în direcția stelei polare; miazănoapte. ◊ ~-vest punct cardinal intermediar care indică direcția între nord și vest. ~-est punct cardinal intermediar, care indică direcția între nord și est. De ~ nordic. 2) Parte (a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc.) care este situată în această direcție în raport cu restul teritoriului. ~ul țării. 3) rar Vânt care suflă din această direcție; crivăț. /<fr. nord, germ. Nord

Nord n. 1. punctul orizontului dinspre partea stelei polare; 2. țară septentrională: om dela Nord.

Nord n. numele unui departament francez: 1.867.000 loc., cu cap. Lille.

* nord n. (fr. nord, d. germ. nord; sp. norte). Mează-noapte, acea parte a pămîntuluĭ care e spre steaŭa polară. Țară (regiune) de la nord: America de Nord, om de nord. V. sud, vest, est.

NORD-AMERICAN, -Ă nord-americani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Americii de Nord sau, p. restr., a Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Americii de Nord sau nord-americanilor (1), privitor la America de Nord ori la nord-americani; p. restr. care aparține Statelor Unite ale Americii sau populației lor, privitor la Statele Unite ale Americii sau la populația lor. – Nord + american. Cf. fr. nord-americain, germ. nord-amerikanisch.

NORD-AMERICANCĂ, nord-americance, s. f. Femeie care face parte din populația Americii de Nord sau, p. restr., a Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. – Nord-american + suf. -că.

NORD-COREEAN, -Ă, nord-coreeni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține nord-coreenilor (1) sau statului lor, privitor la nord-coreeni ori la statul lor. – Nord + coreean. Cf. fr. nord-coréen.

NORD-COREEANCĂ, nord-coreence, s. f. Femeie care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. – Nord-coreean + suf. -că.

NORD-DUNĂREAN, -EANĂ, nord-dunăreni, -e, adj. Care aparține teritoriilor situate în nordul Dunării sau popoarelor de acolo, privitor la aceste teritorii sau la popoarele lor; originar din nordul Dunării. – Nord + dunărean.

NORD-DUNĂREAN, -EANĂ, nord-dunăreni, -e, adj. Care aparține teritoriilor situate în nordul Dunării sau popoarelor de acolo, privitor la aceste teritorii sau la popoarele lor; originar din nordul Dunării. – Nord + dunărean.

NORD-EST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și est. – Din fr. nord-est.

NORD-EST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și est. – Din fr. nord-est.

NORD-ESTIC, -Ă, nord-estici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-est, spre nord-est. – Nord-est + suf. -ic.

NORD-ESTIC, -Ă, nord-estici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-est, spre nord-est. – Nord-est + suf. -ic.

NORD-VEST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și vest. – Din germ. Nordwest.

NORD-VEST s. n. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și vest. – Din germ. Nordwest.

NORD-VESTIC, -Ă, nord-vestici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-vest, spre nord-vest. – Nord-vest + suf. -ic.

NORD-VESTIC, -Ă, nord-vestici, -ce, adj. De (la) sau dinspre nord-vest, spre nord-vest. – Nord-vest + suf. -ic.

NORD-VIETNAMEZ, -Ă, nord-vietnamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația Republicii Democrate Vietnam sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparține nord-vietnamezilor (1) sau statului lor, privitor la nord-vietnamezi ori la statul lor. [Pr.: -vi-et-] – Nord + vietnamez.

nord-american, ~ă [At: IORDAN, L. R. A. 227 / Pl: ~i, ~e / E: nord + american] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Americii de Nord. 3-4 smf, a (Pre) (Persoană) care face parte din populația de bază a Statelor Unite ale Americii. 5-6 smf, a (Persoană) care este originară din America de Nord. 7-8 smf, a (Prc) (Persoană) care este originară din Statele Unite ale Americii. 9 smp Populație care locuiește în America de Nord. 10 smp (Prc) Populație care locuiește în Statele Unite ale Americii. 11-12 a Care aparține (Americii de Nord sau) nord-americanilor (9). 13-14 a (Prc) Care aparține (Statelor Unite ale Americii sau) nord-americanilor (10). 15-16 a Care se referă la (America de Nord sau) la nord- americani (9). 17-18 a (Prc) Care se referă (la Statele Unite ale Americii sau) la nord-americani (10). 19-20 a Caracteristic (Americii de Nord sau) nord-americanilor (9). 21-22 (Prc) Caracteristic (Statelor Unite ale Americii sau) nord-americanilor (10).

nord-americancă sf [At: DLR / Pl: ~nce / E: nord-american + -că] 1 Femeie care face parte din populația de bază a Americii de Nord. 2 (Prc) Femeie care face parte din populația de bază a Statelor Unite ale Americii. 3 Femeie originară din America de Nord. 4 (Prc) Femeie originară din Statele Unite ale Americii.

nord-apusean, ~ă a [At: AR (1839), 472/39 / Pl: ~eni, ~ene / E: nord + apusean] 1-2 (Asr) Nord-vestic (1-2).

nord-coreean[1], [At: DEX / Pl: ~eni, ~ene / E: nord + coreean] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Coreei de Nord. 3-4 smf, a (Persoană) originară din Coreea de Nord. 5 smp Popor din Coreea de Nord. 6-7 a Care aparține (Coreei de Nord sau) nord-coreenilor (5). 8-9 a Care se referă la (Coreea de Nord sau) la nord-coreeni (5). corectat(ă)

  1. În original, greșit accentuat: nord-coreean LauraGellner

nord-dunărean[1], [At: ROSETTI, I. S. L. 18 / Pl: ~eni, ~ene / E: nord + dunărean] 1-2 a Care aparține (teritoriilor situate în nordul Dunării sau) popoarelor de acolo. 3-4 a Privitor la (teritoriile din nordul Dunării sau) la popoarele lor. 5-6 smf, a (Persoană) care este originară din nordul Dunării. corectat(ă)

  1. În original,incorect accentuat: nord-dunărean LauraGellner

nord-est sns [At: I. GOLESCU, C. / E: fr nord + est] 1 Punct cardinal secundar situat la distanță egală, între nord și est Si: (înv) nord-ost (1). 2 (Pex) Parte a globului pământesc, a unei regiuni etc. așezată, în raport cu un punct, o regiune etc. spre nord-est (1) Si: (înv) nord-ost (2).

nord-estic, ~ă a [At: DL / Pl: ~ici, ~ice / E: nord-est + -ic] 1 De la nord-est în raport cu un punct sau o regiune Si: (înv) nord-ostic (1). 2 Spre nord-est (în raport cu un punct, o regiune etc.) Si: (înv) nord-ostic (2).

nord-ost sns [At: AR (1830), 341/42 / E: ger Nord-Ost] (Înv) 1-2 Nord-est (1-2).

nord-ostic, ~ă a [At: IORGA, L. R. 69 / Pl: ~ici, ~ice / E: nord-ost + -ic] (Înv) 1-2 Nord-estic (1-2).

nord-ovest sns [At: AMFILOHIE, G. 16/5 / E: it nord-ovest] (Înv) 1-2 Nord-vest (1-2).

nord-uest sns [At: I. GOLESCU, C. / E: fr nord-ouest] (Înv) 1-3 Nord-vest (1-3).

nord-vest sns [At: IORGA, L. I, 313 / E: ger Nord-West] 1 Punct cardinal secundar situat la egală distanță între nord și vest Si: (înv) nord-ovest (1), nord-uest (1). 2 (Pex) Parte a globului pământesc, a unei regiuni etc. așezată, în raport cu un punct, o regiune etc., spre nord-vest (1) Si: (înv) nord-ovest (2), nord-uest (2).

nord-vestic, ~ă a [At: DLR / Pl: ~ici, ~ice / E: nord + vestic] 1 De la nord-vest (în raport cu un punct, o regiune etc.) Si: (rar) nord-apusean (1). 2 Dinspre nord-vest (în raport cu un punct, o regiune etc.) Si: (rar) nord-apusean (2).

nord-vietnamez, ~ă [At: DEX / Pl: ~i, ~e / E: nord + vietnamez] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Vietnamului de Nord. 3-4 smf, a (Persoană) originară din Vietnamul de Nord. 5 smp Popor din Vietnamul de Nord. 6-7 a Care aparține (Vietnamului de nord sau) nord-vietnamezilor (5). 8-9 a Care se referă la (Vietnamul de Nord sau) la nord-vietnamezi (5).

N sm. 1 A paisprezecea literă a alfabetului, a unsprezecea din seria consonantelor; se numea în alfabetul cirilic „naș” – 2 N., abreviațiune pentru „nord”; N. B., prescurtare pentru „nota bene”, însemnează-ți bine, ține minte.

NORD-AMERICAN, -Ă, nord-americani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Americii de Nord sau, p. restr., a Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Americii de Nord sau populației ei, privitor la America de Nord sau la populația ei; p. restr. care aparține Statelor Unite ale Americii sau populației lor, privitor la Statele Unite ale Americii sau la populația lor; originar din aceste ținuturi. – Nord + american. Cf. fr. nord-américain, germ. nord-amerikanisch.

NORD-COREEAN, -Ă, nord-coreeni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține nord-coreenilor (1) sau statului lor, privitor la nord-coreeni sau la statul lor. – Nord + coreean. Cf. fr. nord-coréen.

NORD-VIETNAMEZ, -Ă, nord-vietnamezi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care făcea parte din populația de bază a Republicii Democrate Vietnam sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparținea nord-vietnamezilor (1) sau statului lor, privitor la nord-vietnamezi sau la statul lor. [Pr.: -vi-et-] – Nord + vietnamez.

NORD-AMERICAN, -Ă, nord-americani, -e, adj. (Uneori substantivat) Care este din America de Nord; care aparține Americii de Nord; (prin restricție) care ține de Statele Unite ale Americii de Nord.

NORD-EST s. n. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări etc., așezată între nord și est.

NORD-ESTIC, -Ă, nord-estici, -e, adj. De la nord-est, spre nord-est.

NORD-VEST s. n. Punct cardinal secundar, situat în direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări etc., așezată între nord și vest.

NORD-VESTIC, -Ă, nord-vestici, -e, adj. De la nord-vest, spre nord-vest.

NORD-EST s.n. Punct cardinal secundar, situat la distanță egală de nord și de est; regiune, ținut etc. din această parte. [< fr. nord-est].

NORD-ESTIC, -Ă adj. De (la) nord-est, spre nord-est. [< nord-est + -ic].

NORD-VEST s.n. Punct cardinal secundar, situat la egală distanță de nord și de vest; regiune, ținut etc. din această parte. [Cf. fr. nord-ouest, germ. Nordwest].

NORD-VESTIC, -Ă adj. De (la) nord-vest, spre nord-vest. [< nord-vest + -ic].

NORD-AMERICAN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din America de Nord sau (p. ext.) al S.U.A. (< fr. nordaméricain)

NORD-COREEAN, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) din Coreea de Nord. (< fr. nord-coréen)

NORD-EST s. n. punct cardinal secundar, la distanță egală de nord și de est. (< fr. nord-est.)

NORD-VEST s. n. punct cardinal secundar, la egală distanță de nord și de vest. (< germ. Nordwest)

Margareta de Valdemar (Semiramida Nordului) f. guvernă ca regentă Suedia, Norvegia și Danemarca (1358-1412).

Nord-Est n. punct situat la egală distanță între E. și N.

Nord-Vest n. punct între N. și V.

Ortografice DOOM

nord s. n.; abr. N

Nord (zonă geografică) s. propriu n.

nord s. n.; abr. N

*Nord (zonă geografică) s. propriu n.

nord s. n., simb. N

Nord (abreviat: N.).

+nord – nord-estic adj. m., pl. nord – nord-estici; f. nord – nord-estică, pl. nord – nord-estice

+nord – nord-vestic adj. m., pl. nord – nord-vestici; f. nord – nord-vestică, pl. nord – nord-vestice

nord-american adj. m., s. m., pl. nord-americani; adj. f., s. f. nord-america, pl. nord-americane

nord-americancă s. f., g.-d. art. nord-americancei; pl. nord-americance

nord-coreean adj. m., s. m., pl. nord-coreeni; adj. f., s. f. nord-coreea, pl. nord-coreene

nord-coreeancă s. f., g.-d. art. nord-coreencei; pl. nord-coreence

nord-dunărean adj. m., pl. nord-dunăreni; f. nord-dunărea, pl. nord-dunărene

+Nord-Est (zonă geografică) s. propriu n.

nord-est (punct cardinal) s. n.; abr. N-E

nord-estic adj. m., pl. nord-estici; f. nord-estică, pl. nord-estice

+Nord-Vest (zonă geografică) s. propriu n.

nord-vest (punct cardinal) s. n.; abr. N-V

nord-vestic adj. m., pl. nord-vestici; f. nord-vestică, pl. nord-vestice

nord-vietnamez (desp. -vi-et-) adj. m., s. m., pl. nord-vietnamezi; adj. f., s. f. nord-vietname, pl. nord-vietnameze

+ruso – nord-coreean adj. m., pl. ruso – nord-coreeni, f. ruso – nord-coreea, pl. ruso – nord-coreene

nord-american adj. m., s. m., pl. nord-americani; adj. f., s. f. nord-americană, pl. nord-americane

nord-americancă s. f., g.-d. art. nord-americancei; pl. nord-americance

nord-coreean adj. m., s. m., pl. nord-coreeni; adj. f., s. f. nord-coreeană, pl. nord-coreene

*nord-coreeancă s. f., g.-d. art. nord-coreencei; pl. nord-coreence

nord-dunărean adj. m., pl. nord-dunăreni; f. nord-dunăreană, pl. nord-dunărene

nord-est s. n.; abr. N-E

nord-estic adj. m., pl. nord-estici; f. nord-estică, pl. nord-estice

nord-vest s. n.; abr. N-V

nord-vestic adj. m., pl. nord-vestici; f. nord-vestică, pl. nord-vestice

nord-vietnamez (-vi-et-) adj. m., s. m., pl. nord-vietnamezi; adj. f., s. f. nord-vietnameză, pl. nord-vietnameze

nord-american s. m., adj. m. american

nord-americancă s. f. americancă

nord-coreean s. m., adj. m. coreean

nord-dunărean adj. m. dunărean

nord-est s. n., simb. N-E

nord-estic adj. m. estic

nord-vest s. n., simb. N-V

nord-vestic adj. m. vestic

nord-vietnamez s. m., adj. m. vietnamez

Nord-Est, Nord-Vest (abreviat: N.-E., N.-V.).

Enciclopedice

NORD-DUNĂREÁN, -Ă (< nord + dunărean) adj. Care aparține teritoriului situat în nordul Dunării sau popoarelor de aici, privitor la acest teritoriu sau la popoarele care locuiesc aici; originar din nordul Dunării.

PASAJUL DE NORD-EST v. Marele Drum Maritim de Nord.

PASAJUL DE NORD-VEST, ansamblu de strâmtori și canale în Arh. Arctic Canadian, care permite legătura între Oc. Atlantic și Oc. Pacific, prin intermediul Oc. Arctic. A fost descoperit de R.J. McLure (1850-1854), conducând o expediție de căutare a lui J. Franklin. Primul care a navigat prin P. de NV a fost Roald Amundsen (1903-1906).

Sinonime

NORD s. (GEOGR.) miazănoapte, (livr.) septentrion, (înv. și reg.) crivăț, (prin vestul Transilv.) scăpătat, (înv.) sever. (O furtună dinspre ~.)

NORD s. (GEOGR.) miazănoapte, (livr.) septentrion, (înv. și reg.) crivăț, (prin vestul Transilv.) scăpătat, (înv.) sever. (O furtună dinspre ~.)

NORD-APUSEAN adj. v. nord-vestic.

NORD-EST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ost.

NORD-ESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-ostic.

NORD-OST s. v. nord-est.

NORD-OSTIC adj. v. nord-estic.

NORD-OVEST s. v. nord-vest.

NORD-VEST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ovest.

NORD-VESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-apusean.

nord-apusean adj. v. NORD-VESTIC.

NORD-EST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ost.

NORD-ESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-ostic.

nord-ost s. v. NORD-EST.

nord-ostic adj. v. NORD-ESTIC.

nord-ovest s. v. NORD-VEST.

NORD-VEST s. (GEOGR.) (înv.) nord-ovest.

NORD-VESTIC adj. (GEOGR.) (înv.) nord-apusean.

Antonime

Nord ≠ sud

Regionalisme / arhaisme

nord-ovest s.n. sg. (înv.) nord-vest.

Tezaur

NORD s. n. sg. Punctul cardinal opus sudului, care se află în direcția stelei polare; p. ext. parte a globului pămîntesc, a unui continent, a unei țări, a unui oraș etc. așezată spre acest punct cardinal; ținut nordic; miazănoapte (I 2), (învechit și regional) crivăț, (învechit) septentrion, septentrie, miezul nopții. 10 gradi de lățime spre nord. amfilohie, g. f. 133v/3, cf. i. golescu, c. Avem deplină știință că armia de nord (miazinoapte)... de cîteva zile s-au prelungit să mai steie în stare de război. ar (1832), 102/21. Cu cît țările se află mai aproape de nord (criveț), cu atîta sînt mai friguroase. cr (1833), 19-746. În trecuta noapte am avut omăt, a căruia îmbielșugare s-au împiedecat de un puternic vînt de nord (miazănoapte). ar (1834), 981/5. Miazănoapte este punctul drept dintre apus și r[ăsărit] în contra mezizilei (nord, septentrion). genilie, g. 67/4. Răsăritul se mai numește și est sau orient; apusul, vest sau occident; miazănoaptea nord sau septentrie. id. p. 1/20. Din poziția pămîntului cătră soare și din zilnica lui mișcare împrejurul seu răsar puncturile cardinale: nordul, sudul, ostul și vestul. elem. g. 14/3. Nordul sau miazănoapte. eg 4/1. Est, vest, nord și sud. gs 23v/15. Nord sau septantrion. romano, b. i, 38/10, cf. stamati, d. Meazănoapte... sau nord. laurian, m. rv, 201/28. Despre nord, te sui pe o scăriță... și intri într-o săliță. negruzzi, s. i, 311. Medita la extremitatea de nord a orașului pe fiul unui bimbașa. f (1903), 157. Am coborît în gară, pe peron, Să schimb cu iarna cîteva cuvinte... Venea din nord. minulescu, v. 124, cf. 139. Umblu cu busola în buzunar și, oriunde aș fi, eu caut nordul. sebastian, t. 32. Becațina... este o pasăre călătoare. O pasăre din nordul Europei. stoica, vin. 126. Pe viitor, cultura bumbacului va fi extinsă mai la nord. scînteia, 1952, nr. 2 394. În partea de nord se scurge domol Someșul. ib. 1953, nr. 2 777. In Dobrogea de nord se pot deosebi patru zone care au caracteristici morfologice aparte. oncescu, g. 36, Perioada de vegetație pentru aceste plante este mai scurtă în nord decît în sud. agrotehnica, i, 77. Deasupra Bărăganului, primăvara a tăbărît asupra iernii, respingînd-o către nord. galan, b. ii, 71. Bătea briza dimineții de la nord. tudoran, p. 68. Nord geografic, ltr2. Spre nord e un sat pustiu. t. popovici, se. 302. Unde să fie nordul? Se întrebase după un timp. barbu, ș. n. 139. *Nord magnetic = direcție spre care se îndreaptă capătul nord al unui ac magnetic care se poate roti liber (cînd nu se găsește lîngă un corp feromagnetic). cf. ltr2. ◊ (Adjectival) Polul nord. ♦ P. ext. Lumea, popoarele din țările sau din ținuturile situate în (sau spre) acest punct cardinal. Întîmpinarea acestor doi poeți ai nordului... au adaos mult la strălucirea... țeremoniei. ar (1829), 631/24. Carol al XII, regele svezilor, adusese spaimă în tot nordul Europei. negruzzi, s. i, 177. A aruncat ochii pe geniala acvilă a nordului: pe Shakespeare. eminescu, s. p. 58. – Din germ. Nord, it. nord, fr. nord.

NORD-AMERICANCĂ s. f. Femeie care face parte din populația de bază a Americii de Nord (p. restr. a Statelor Unite ale Americii) sau care este originară de acolo; nord-americană (1).pl.: nord-americance.Nord-american + suf. -că.

NORD-APUSEAN, adj. (Astăzi rar) Nord-vestic. Urzirea unei puternice bariere împrotiva năvălirilor de pe marginea nord-apuseană a Indiii Britanice. ar (1839), 472/39. – pl.: nord-apuseni, -e. – Nordapusean.

NORD-DUNĂREAN, -EA adj. Care aparține teritoriilor situate în nordul Dunării sau popoarelor de acolo, privitor la aceste teritorii sau la popoarele lor; originar din nordul Dunării. Biserica creștină din provinciile romanizate nord-dunărene depindea de episcopatele provinciilor iliriene. rosetti, i. sl. 18. – pl.: nord-dunăreni, -e.Nord + dunărean.

NORD-EST s. n. sg. Punctul cardinal secundar situat la distanță egală de nord și de est sau, p. gener., între nord și est; p. ext. parte a globului pămîntesc, a unei regiuni etc. așezată, în raport cu un punct, o regiune etc., spre acest punct cardinal; (învechit) nord-ost. cf. i. golescu, c. Nomazii aceștia din nord-est puteau acum să se întindă în bunăvoie, fără nici o protestare din partea Romei. pÂrvan, g. 92. Apele din nord-estul Europei. c. antonescu, p. 99, cf. DL, DM, dn. – Din fr. nord-est.

NORD-ESTIC, adj. De la sau spre, dinspre nord-est (în raport cu un punct, o regiune etc.); (învechit) nord-ostic. cf. dl, dm, dn.pl.: nord-estici, -ce.Nord-est + suf. -ic.

NORD-VEST s. n. sg. Punctul cardinal secundar situat la egală distanță de nord și de vest sau, p. gener., între nord și vest; p. ext. parte a globului pămîntesc, a unei regiuni etc. așezată, în raport cu un punct, o regiune etc., spre acest punct cardinal; (învechit) nord-ovest, nord-uest. Regele Poloniei pătrunse din nou în Moldova și... la 20 octombre el se afla în nord-vestul țării. iorga, l. i, 313, cf. DM. – Din germ. Nord-West.

NORD-VESTIC, adj. De la sau spre, dinspre nord-vest (în raport cu un punct, o regiune etc.); (rar) nord-apusean. – pl.: nord-vestici, -ce.Nord-vest + suf. -ic.

Intrare: Nord
substantiv propriu (SP001MS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Nord
  • Nordul
plural
genitiv-dativ singular
  • Nordului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nord
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord
  • nordul
  • nordu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • nord
  • nordului
plural
vocativ singular
plural
N simbol
  • pronunție: en, ne, nî
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • N
Intrare: nord-american (adj.)
nord-american1 (adj.) adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-american
  • nord-americanul
  • nord-america
  • nord-americana
plural
  • nord-americani
  • nord-americanii
  • nord-americane
  • nord-americanele
genitiv-dativ singular
  • nord-american
  • nord-americanului
  • nord-americane
  • nord-americanei
plural
  • nord-americani
  • nord-americanilor
  • nord-americane
  • nord-americanelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-american (s.m.)
nord-american2 (s.m.) substantiv masculin admite vocativul
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-american
  • nord-americanul
plural
  • nord-americani
  • nord-americanii
genitiv-dativ singular
  • nord-american
  • nord-americanului
plural
  • nord-americani
  • nord-americanilor
vocativ singular
  • nord-americanule
plural
  • nord-americanilor
Intrare: nord-americancă
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-americancă
  • nord-americanca
plural
  • nord-americance
  • nord-americancele
genitiv-dativ singular
  • nord-americance
  • nord-americancei
plural
  • nord-americance
  • nord-americancelor
vocativ singular
  • nord-americancă
plural
  • nord-americancelor
Intrare: nord-apusean
nord-apusean adjectiv
adjectiv compus
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-apusean
  • nord-apuseanul
  • nord-apusean
  • nord-apuseanul
plural
  • nord-apuseni
  • nord-apusenii
  • nord-apuseni
  • nord-apusenii
genitiv-dativ singular
  • nord-apusean
  • nord-apuseanului
  • nord-apusean
  • nord-apuseanului
plural
  • nord-apuseni
  • nord-apusenilor
  • nord-apuseni
  • nord-apusenilor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-coreean (adj.)
nord-coreean1 (adj.) adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanul
  • nord-coreea
  • nord-coreeana
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenii
  • nord-coreene
  • nord-coreenele
genitiv-dativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanului
  • nord-coreene
  • nord-coreenei
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenilor
  • nord-coreene
  • nord-coreenelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-coreean (s.m.)
nord-coreean2 (s.m.) substantiv masculin admite vocativul
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanul
  • nord-coreeanu‑
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenii
genitiv-dativ singular
  • nord-coreean
  • nord-coreeanului
plural
  • nord-coreeni
  • nord-coreenilor
vocativ singular
  • nord-coreeanule
plural
  • nord-coreenilor
Intrare: nord-coreeană
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreea
  • nord-coreeana
plural
  • nord-coreene
  • nord-coreenele
genitiv-dativ singular
  • nord-coreene
  • nord-coreenei
plural
  • nord-coreene
  • nord-coreenelor
vocativ singular
  • nord-coreea
plural
  • nord-coreenelor
Intrare: nord-coreeancă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-coreeancă
  • nord-coreeanca
plural
  • nord-coreence
  • nord-coreencele
genitiv-dativ singular
  • nord-coreence
  • nord-coreencei
plural
  • nord-coreence
  • nord-coreencelor
vocativ singular
  • nord-coreeancă
plural
  • nord-coreencelor
Intrare: nord-dunărean
nord-dunărean adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-dunărean
  • nord-dunăreanul
  • nord-dunărea
  • nord-dunăreana
plural
  • nord-dunăreni
  • nord-dunărenii
  • nord-dunărene
  • nord-dunărenele
genitiv-dativ singular
  • nord-dunărean
  • nord-dunăreanului
  • nord-dunărene
  • nord-dunărenei
plural
  • nord-dunăreni
  • nord-dunărenilor
  • nord-dunărene
  • nord-dunărenelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-est
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-est
  • nord-estul
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-est
  • nord-estului
plural
vocativ singular
plural
N-E abreviere
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • N-E
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-ost
  • nord-ostul
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-ost
  • nord-ostului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nord-estic
nord-estic adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-estic
  • nord-esticul
  • nord-estică
  • nord-estica
plural
  • nord-estici
  • nord-esticii
  • nord-estice
  • nord-esticele
genitiv-dativ singular
  • nord-estic
  • nord-esticului
  • nord-estice
  • nord-esticei
plural
  • nord-estici
  • nord-esticilor
  • nord-estice
  • nord-esticelor
vocativ singular
plural
nord-ostic adjectiv
adjectiv compus
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-ostic
  • nord-osticul
  • nord-ostică
  • nord-ostica
plural
  • nord-ostici
  • nord-osticii
  • nord-ostice
  • nord-osticele
genitiv-dativ singular
  • nord-ostic
  • nord-osticului
  • nord-ostice
  • nord-osticei
plural
  • nord-ostici
  • nord-osticilor
  • nord-ostice
  • nord-osticelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vest
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vest
  • nord-vestul
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-vest
  • nord-vestului
plural
vocativ singular
plural
N-V abreviere
abreviere, simbol, siglă (I6)
Surse flexiune: DOOM 2
  • N-V
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-ovest
  • nord-ovest
plural
genitiv-dativ singular
  • nord-ovest
  • nord-ovest
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vestic
nord-vestic adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vestic
  • nord-vesticul
  • nord-vestică
  • nord-vestica
plural
  • nord-vestici
  • nord-vesticii
  • nord-vestice
  • nord-vesticele
genitiv-dativ singular
  • nord-vestic
  • nord-vesticului
  • nord-vestice
  • nord-vesticei
plural
  • nord-vestici
  • nord-vesticilor
  • nord-vestice
  • nord-vesticelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vietnamez (adj.)
nord-vietnamez1 (adj.) adjectiv
adjectiv compus
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezul
  • nord-vietname
  • nord-vietnameza
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezii
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezele
genitiv-dativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezului
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezei
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezilor
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezelor
vocativ singular
plural
Intrare: nord-vietnamez (s.m.)
nord-vietnamez2 (s.m.) substantiv masculin admite vocativul
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezul
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezii
genitiv-dativ singular
  • nord-vietnamez
  • nord-vietnamezului
plural
  • nord-vietnamezi
  • nord-vietnamezilor
vocativ singular
  • nord-vietnamezule
plural
  • nord-vietnamezilor
Intrare: nord-vietnameză
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nord-vietname
  • nord-vietnameza
plural
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezele
genitiv-dativ singular
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezei
plural
  • nord-vietnameze
  • nord-vietnamezelor
vocativ singular
  • nord-vietname
plural
  • nord-vietnamezelor
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nordsubstantiv neutru

  • 1. Unul dintre cele patru puncte cardinale aflat în direcția Stelei Polare. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: miazănoapte antonime: sud
    • format_quote Umblu cu busola în buzunar și, oriunde aș fi, eu caut nordul. SEBASTIAN, T. 32. DLRLC
    • format_quote (și) adjectival Polul Nord. DEX '09 DLRLC
    • 1.1. Nord magnetic = direcție în care se îndreaptă întotdeauna vârful unui ac magnetic. DEX '09 DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adjectivală De nord = nordic. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: nordic
      • format_quote Sîntem în cel mai de nord punct al hotarului petrolifer. BOGZA, A. Î. 28. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adverbială La (sau spre, către, învechit despre) nord = în partea situată către nord. DLRLC
      • format_quote Despre nord, te sui pe o scăriță la o nălțime de 15 palme și intri într-o săliță îngustă. NEGRUZZI, S. I 311. DLRLC
  • 2. Popoarele, lumea etc. din aceste regiuni. DEX '09 DEX '98
  • comentariu simbol N DOOM 2
etimologie:

Nordsubstantiv propriu neutru

  • 1. Parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată spre nord; ținut nordic. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Frumoasa copilă a nordului... avea să-și aleagă chiar astăzi un mire. ALECSANDRI, T. I 455. DLRLC
    • format_quote Carol al XII-lea... adusese spaimă în tot nordul Europei. NEGRUZZI, S. I 177. DLRLC
etimologie:

nord-american, nord-americaadjectiv

  • 1. Care aparține Americii de Nord sau nord-americanilor (?), privitor la America de Nord ori la nord-americani. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    • 1.1. prin restricție Care aparține Statelor Unite ale Americii sau populației lor, privitor la Statele Unite ale Americii sau la populația lor. DEX '09 DLRLC MDN '00
etimologie:

nord-american, nord-americanisubstantiv masculin
nord-america, nord-americanesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Americii de Nord sau este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.1. prin restricție Persoană care face parte din populația Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. DEX '09 MDN '00
etimologie:

nord-americancă, nord-americancesubstantiv feminin

  • 1. Femeie care face parte din populația Americii de Nord sau este originară de acolo. DEX '09
    • 1.1. prin restricție Femeie care face parte din populația Statelor Unite ale Americii sau este originară de acolo. DEX '09
etimologie:
  • Nord-american + -că. DEX '09

nord-apusean, nord-apuseanadjectiv

nord-coreean, nord-coreeaadjectiv

  • 1. Care aparține nord-coreenilor (?) sau statului lor, privitor la nord-coreeni sau la statul lor. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

nord-coreean, nord-coreenisubstantiv masculin
nord-coreea, nord-coreenesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

nord-coreeancă, nord-coreencesubstantiv feminin

  • 1. Femeie care face parte din populația Republicii Populare Democrate Coreene sau este originară de acolo. DEX '09
etimologie:
  • Nord-coreean + -că. DEX '09

nord-dunărean, nord-dunăreaadjectiv

  • 1. Care aparține teritoriilor situate în nordul Dunării sau popoarelor de acolo, privitor la aceste teritorii sau la popoarele lor; originar din nordul Dunării. DEX '09 DEX '98 DE
etimologie:
  • Nord + dunărean DEX '09 DEX '98 DE

nord-estsubstantiv neutru

  • 1. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și est; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și est. DEX '09 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI
  • comentariu abreviere N-E DOOM 2
etimologie:

nord-estic, nord-esticăadjectiv

  • 1. De (la) sau dinspre nord-est, spre nord-est. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
  • Nord-est + -ic. DEX '09 DEX '98 DN

nord-vestsubstantiv neutru

  • 1. Punct cardinal secundar situat pe direcția bisectoarei unghiului format de direcțiile nord și vest; parte a globului pământesc, a unui continent, a unei țări etc. așezată între nord și vest. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI
  • comentariu abreviere N-V DOOM 2
etimologie:

nord-vestic, nord-vesticăadjectiv

  • 1. De (la) sau dinspre nord-vest, spre nord-vest. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: nord-apusean
etimologie:
  • Nord-vest + -ic. DEX '09 DEX '98 DN

nord-vietnamez, nord-vietnameadjectiv

  • 1. Care aparținea nord-vietnamezilor (?) sau statului lor, privitor la nord-vietnamezi sau la statul lor. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Nord + vietnamez DEX '09 DEX '98

nord-vietnamez, nord-vietnamezisubstantiv masculin
nord-vietname, nord-vietnamezesubstantiv feminin

  • 1. Persoană care făcea parte din populația Republicii Democrate Vietnam sau era originară de acolo. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Nord + vietnamez DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic