2 intrări

6 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

nice c, av vz nici1

Nizza f. oraș maritim în Franța meridională, port pe Mediterana: 165.000 loc. Climă foarte dulce în timp de iarnă. Patria iui Garibaldi.

nicĭ conj. negativă (vrom. nece și necĭ, d. lat. nĕque): nicĭ alb, nicĭ negru; nicĭ n’am auzit de asta; nicĭ el chear. Nicĭ de cum (rar nicĭ ca cum), de loc, de fel, în nicĭ un mod: nu se vede nicĭ de cum. Vechĭ și níceșĭ. Azĭ în Trans. și nice.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NISA (NICE) [nis], oraș în SE Franței, port la M. Mediterană, la 32 km V de granița cu Italia; 345,7 mii loc. (1990). Aeroport. Ind. constr. de mașini, a cauciucului sintetic, electronică, alim., cosmetică (parfumuri), textilă. Universitate (1965). Observator astronomic. Catedrală (sec. 17), biserica Saint-Jacques (sec. 17). Muzee (de arte frumoase, de artă naivă, de artă modernă și contemporană). Renumită stațiune balneoclimaterică și turistică pe Coasta de Azur. Fundat de massalieni (sec. 5 î. Hr.) cu numele Nikaia, a fost inclus de romani în prov. Galia (27 d. Hr.). În 1388, comitatul de N. a devenit posesiune a Casei de Savoia și a fost alipit Franței în 1793-1814 și, definitiv, în 1860.

Intrare: Nice
Nice
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: nice
nice
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.