21 de definiții pentru malotea

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MALOTEA, malotele, s. f. (Înv. și reg.) Haină (lungă până la pământ), de obicei căptușită cu blană (scumpă), având marginile din față tivite cu blană, uneori cu guler și manșete de blană, purtată, în trecut, de femei; un fel de scurteică purtată de țărani în zilele de sărbătoare. – Din tc. mallota.

malotea sf [At: (a. 1824) IORGA, S. D. VI, 137 / V: mavl~, maro~, mil~, milota / Pl: ~ele / E: tc mallota, ngr μηλωτή] 1 (Îrg) Haină femeiască lungă până la pământ, de obicei căptușită cu blană scumpă, având marginile din față, gulerul și manșetele tivite cu blană. 2 Scurteică purtată de țărănci în zilele de sărbătoare Vz cațaveică, dulamă, giubea.

MALOTEA, malotele, s. f. Haină (lungă până la pământ), de obicei căptușită cu blană (scumpă), având marginile din față tivite cu blană, uneori cu guler și manșete de blană, purtată, în trecut, de femei; un fel de scurteică purtată de țărani în zilele de sărbătoare. – Din tc. mallota.

MALOTEA, malotele, s. f. (Învechit și regional) Haină femeiască îmblănită, largă în partea de jos și strîmtă în talie, cu guler de blană. Serdăreasa e mînioasă. Se strînge în maloteaua de pambriu, îmblănit cu vidră, își trage șalul de cașmir la piept. CAMIL PETRESCU, O. I 175. Îmbrăca iar maloteaua de catifea... cusută cu fir. MACEDONSKI, O. III 101. Ține, gazdă, nu mă da, Că ți-oi face-o malotea. GHICA, S. 282.

MALOTEA ~ele f. înv. Haină (lungă) căptușită și împodobită cu blană (scumpă), pe care o purtau femeile. /<turc. mallota

maloteà f. 1. manta femeiească scump îmblănită: își scoase maloteaua sa blănită cu samur FIL.; 2. scurteica țărancelor de zile mari: să-ți croiesc o malotea, zău, frumoasă ca o stea POP. [Turc. MALLOTA].

maloteá și (est și) miloteá f., pl. ele (turc. [d. ar.] mallota, malluta, mahlute, ngr. miloti, blană, șubă, d. vgr. meloté, blană, mellotós, blănit, d. mêlon, doric, mâlon, oaĭe; lat. melóta și melôte, blană de oaĭe; it. melóte, pv. melota, fr. mélote; sîrb. ma[v]luta). Rar. Manta blănită pe care o purtaŭ odinioară cocoanele, ĭar astăzĭ țărancele bogate. – Și marotea (Rț.). V. scurteĭcă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

malotea (înv., reg.) s. f., art. maloteaua, g.-d. art. malotelei; pl. malotele

malotea (înv., reg.) s. f., art. maloteaua, g.-d. art. malotelei; pl. malotele, art. malotelele

malotea s. f., art. maloteaua, g.-d. art. malotelei; pl. malotele

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

malotea (malotele), s. f. – Haină de lînă cu gulerul și mînecile căptușite cu blană. – Mr. malot. Tc. (arab.) malluta, din ngr. μηλωτή (Meyer, Türk. St., I, 53; Șeineanu, II, 245; Eguilaz 446; Löbel 60; Berneker, II, 27; Lokotsch 1380; cf. Vasmer, Gr., 94), cf. sb., cr. mavluta, sp. marlota (Corominas, III, 268; R. Ricard, Bull. hisp., LIII, 131-56).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MALOTEÁ s. f. (Învechit și regional) Haină femeiască (lungă pînă la pămînt), de obicei căptușită cu blană (scumpă), avînd marginile din față tivite cu blană, uneori și guler și manșete de blană; un fel de scurteică purtată de țărănci în zilele de sărbătoare. V. c a ț a v e i c ă, d u l a m ă, g i u b e a. 1 malotea de ghirmisutu, 1 roche stanbă (a. 1824). IORGA, S. D. VI, 137, cf. VALIAN, v. 76. Își scoase maloteaua sa blănită cu samur. FILIMON, O. I, 152, cf. 231. Mai ieri, bărbatu meu era cu chef și se lăuda că mi-o cumpăra malote. ALECSANDRI, T. 691. Abia se putea zări, prin geamurile porților, o malotea îmblănită și un chip stafidit de femeie. MACEDONSKI, O. III, 125, cf. 101, BARCIANU. Serdăreasa e mînioasă. Se strînge în maloteaua de pambriu, îmblănit cu vidră. CAMIL PETRESCU, O. I, 175. Se ciorovăiau aprig precupețe în malotea albastră. C. PETRESCU, A. R. 8. [Î]n caic o ducea Și mi-o arunca Sus peste sandale Și peste bolozale, Pe vraf de nafele Și de malotele. TEODORESCU, P. P. 644, cf. H II 31, 81, 223, V 5, 391, X 540, XII 33, 174, XIV 8, 453. Alăturea cu dînsul se afla soția sa, învălită într-o cațaveică de cacom și o malotea de ghermesit, blănită cu nurcă. ȘEZ. XII, 45, cf. 92. Ține, gazdă, nu mă da, Că-ți voi da o malotea Cu florile cît palma. MAT. FOLK. 167, cf. GRAIUL, I, 176. Cî ț-oi faci-o malote Roșii ca gișîna. VASILIU, C. 203. Părăsi cucul bungetul Și merlița frăsinetul Și turtureaua vâlceaua Și lelița maloteaua. I. CR. III, 343. A ieșit un port în sus Cu malotele de urs Și-a ieșit un port la vale Cu scurteici de căprioare. PAMFILE, Ț. 288. – Pl.: malotele. – Și: mavloteá (PANN, ap. CIHAC, II, 672, TDRG), maroteá (SCRIBAN, D.), miloteá (id. ib.), milotá (PONTBRIANT, D.) s. f. – Din tc. mallota. – Milotea, milota < ngr. μηλωτή.

Intrare: malotea
substantiv feminin (F151)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • malotea
  • maloteaua
plural
  • malotele
  • malotelele
genitiv-dativ singular
  • malotele
  • malotelei
plural
  • malotele
  • malotelelor
vocativ singular
plural
marotea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
milotă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
milotea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
mavlotea
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

malotea, malotelesubstantiv feminin

  • 1. învechit regional Haină (lungă până la pământ), de obicei căptușită cu blană (scumpă), având marginile din față tivite cu blană, uneori cu guler și manșete de blană, purtată, în trecut, de femei; un fel de scurteică purtată de țărani în zilele de sărbătoare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Serdăreasa e mînioasă. Se strînge în maloteaua de pambriu, îmblănit cu vidră, își trage șalul de cașmir la piept. CAMIL PETRESCU, O. I 175. DLRLC
    • format_quote Îmbrăca iar maloteaua de catifea... cusută cu fir. MACEDONSKI, O. III 101. DLRLC
    • format_quote Ține, gazdă, nu mă da, Că ți-oi Face-o malotea. GHICA, S. 282. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.