13 definiții pentru laminor laminariu laminoriu


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

LAMINÓR, laminoare, s. n. 1. Instalație care transformă un material (metalic) în lame, fire etc. 2. Mașină care întinde un material textil aflat în formă de bandă pentru a-i uniformiza grosimea și a-i face firele paralele. 3. Mașină care macină sau sfărâmă anumite materiale pentru a pregăti pasta de argilă, nisipul de concasor etc. – Din fr. laminoir.

LAMINÓR, laminoare, s. n. 1. Instalație care transformă un material (metalic) în lame, fire etc. 2. Mașină care întinde un material textil aflat în formă de bandă pentru a-i uniformiza grosimea și a-i face firele paralele. 3. Mașină care macină sau sfărâmă anumite materiale pentru a pregăti pasta de argilă, nisipul de concasor etc. – Din fr. laminoir.

laminor sn [At: MARIN, PR. I, 215/26 / V: ~iu, ~nariu / Pl: ~oare / E: fr laminoir] 1 Mașină compusă din doi sau mai mulți cilindri care se rotesc în direcții contrare și printre care trece metalul sau alt material de prelucrat, pentru a fi transformat în lame, fire, profile etc. Si: (rar) laminator (2). 2 Instalație siderurgică compusă din una sau mai multe linii de laminare (1) Si: (rar) laminator (3). 3 Clădire în care este instalat laminorul (2). 4 (Fig; îe) A trece prin ~ A supune unei încercări serioase, unei discipline severe. 5 Mașină folosită în filaturi pentru a subția, întinde și uniformiza grosimea firelor unui material textil Si: (rar) laminator (4). 6 (Îs) ~ finisor Laminor (1) prevăzut cu un cilindru cu ace, folosit la ultimele treceri de pregătire pentru filare în filatura de lână pieptănată fin. 7 Mașină care macină sau sfărâmă anumite materiale pentru a pregăti pasta de argilă, nisipul concasor etc. Si: (rar) laminator (5).

LAMINÓR, laminoare, s. n. 1. Mașină formată din doi sau mai mulți cilindri care se învîrtesc în direcții contrarii și printre care trece materialul de prelucrat (în special o masă metalică) pentru a fi transformat în lame, fire etc. Podul își schimbă de la sine direcția, purtînd peste capetele a sute de muncitori un trup de fier roșu. La laminoare blocul este coborît cu prevedere. SAHIA, N. 33. 2. Mașină care întinde un material textil aflat în formă de bandă, pentru a-i uniformiza grosimea și a-i face firele paralele. 3. Mașină care macină sau fărîmă anumite materiale pentru a pregăti pasta de argilă, nisipul de concasor etc.

LAMINÓR s.n. 1. Mașină compusă din cel puțin doi cilindri care se rotesc în sens contrar, cu ajutorul căreia metalele și aliajele sunt transformate în lame, în fire etc. 2. Mașină care subțiază și omogenizează fibrele textile. 3. Mașină cu care se fărâmițează anumite materiale pentru pregătirea pastei de argilă, a nisipului de concasor etc. [Cf. fr. laminoir].

LAMINÓR s. n. 1. instalație compusă din cel puțin doi cilindri care se rotesc în sens contrar, cu ajutorul căreia metalele și aliajele sunt transformate în lame, în fire etc. 2. mașină care subțiază și omogenizează fibrele textile. 3. mașină cu care se fărâmițează anumite materiale pentru pregătirea pastei de argilă, a nisipului de concasor etc. (< fr. laminoir)

LAMINÓR ~oáre n. 1) Instalație tehnică care transformă metalul în lame sau fire. 2) Mașină care întinde un material textil pentru a-i uniformiza grosimea și a-i face firele paralele. /<fr. laminoir

*laminatór n., pl. oáre. Mașină de laminat, de redus lamele de metal maĭ groase în lame foarte supțirĭ. – Maĭ des, dar nu maĭ bine, laminór (fr. laminoir).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

Intrare: laminor
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • laminor
 • laminorul
 • laminoru‑
plural
 • laminoare
 • laminoarele
genitiv-dativ singular
 • laminor
 • laminorului
plural
 • laminoare
 • laminoarelor
vocativ singular
plural
laminariu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
laminoriu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

laminor laminariu laminoriu

 • 1. Instalație care transformă un material (metalic) în lame, fire etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Podul își schimbă de la sine direcția, purtînd peste capetele a sute de muncitori un trup de fier roșu. La laminoare blocul este coborît cu prevedere. SAHIA, N. 33.
   surse: DLRLC
 • 2. Mașină care întinde un material textil aflat în formă de bandă pentru a-i uniformiza grosimea și a-i face firele paralele.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 3. Mașină care macină sau sfărâmă anumite materiale pentru a pregăti pasta de argilă, nisipul de concasor etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: