14 definiții pentru grohotiș greutiș


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GROHOTÍȘ, grohotișuri, s. n. Îngrămădire de fragmente de rocă colțuroase, de dimensiuni variabile, rezultate din dezagregarea stâncilor și rostogolite de pe munți sau aduse de ghețari; p. ext. rocă sedimentară formată din acest material. ♦ Loc, teren acoperit cu acest material. – Grohot + suf. -iș.

grohotiș sn [At: H IV 245 / V: greut~ / Pl: ~uri / E: grohot2 + -iș] (Reg) 1 Grămadă de pietre. 2 (Spc) Îngrămădire de bucăți colțuroase de rocă, de dimensiuni variabile, rezultate din dezagregarea stâncilor și prăvălite din munți sau aduse de ghețari. 3 (Pex) Rocă sedimentară formată din grohotiș (2). 4 (Pex) Loc acoperit cu grohotiș (2). 5 Amestec de piatră măruntă cu nisip.

GROHOTÍȘ, grohotișuri, s. n. Îngrămădire de bucăți de rocă colțuroase, de dimensiuni variabile, rezultate din dezagregarea stâncilor și prăvălite din munți sau aduse de ghețari; p. ext. rocă sedimentară formată din acest material. ♦ Loc, teren acoperit cu acest material. – Grohot + suf. -iș.

GROHOTÍȘ, grohotișuri, s. n. Îngrămădire de bucăți colțuroase de rocă, de mărimea prundișului, rezultate din sfărîmarea stîncilor sub acțiunea agenților fizici și prăvălite din munte sau aduse de ghețari; p. ext. rocă sedimentară formată din acest material sau loc acoperit cu acest material. Acolo, lîngă revărsarea brazilor și treptele puhoaielor, se împrăștiaseră grohotișuri. SADOVEANU, F. J. 364. Din jos de Călinești, o lungă dîră de grohotiș, năruit din coastele Pietrosului, împinge Bistrița, strîmtînd-o, înghesuind-o în malul din stîngă. VLAHUȚĂ, O. A. 415.

grohotíș[1] n., pl. urĭ (d. grohot; sîrb. gruh, petriș. Bern. 1, 357). Est ș. a. Sfărămătură de stîncă, mare cantitate de petriș provenit din îngheț și dezgheț (fr. moraine), cum se vede la munte. (După ce ghețariĭ îl duc la vale în rîŭ, se preface în prund, în petricele netezite). Sfărămătură de paĭe, rămurele, păstărĭ, frunze ș. a. – În Cov. strohotiș (după stroh). V. horj. corectată

 1. În original, greșit: grohtíș. LauraGellner

greutiș[1] sn vz grohotiș corectată

 1. În original, fără accent — LauraGellner

Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

grohotíș s. n., pl. grohotíșuri

grohotíș s. n., pl. grohotíșuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

GROHOTÍȘ s. grohot. (Loc acoperit cu grohotiș.)

GROHOTIȘ s. grohot. (Loc acoperit cu ~.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

grohotiș, aglomerare de blocuri angulare de roci cu dimensiuni centimetrice și metrice, rezultate în urma dezagregării acestora sub influența factorilor exogeni. G. se acumulează la baza pereților înalți, lipsiți de vegetație, sub forma conurilor sau pânzelor de g. și dau, prin cimentare, breciile sedimentare.

Intrare: grohotiș
grohotiș substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • grohotiș
 • grohotișul
 • grohotișu‑
plural
 • grohotișuri
 • grohotișurile
genitiv-dativ singular
 • grohotiș
 • grohotișului
plural
 • grohotișuri
 • grohotișurilor
vocativ singular
plural
greutiș
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

grohotiș greutiș

 • 1. Îngrămădire de fragmente de rocă colțuroase, de dimensiuni variabile, rezultate din dezagregarea stâncilor și rostogolite de pe munți sau aduse de ghețari.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: grohot attach_file 2 exemple
  exemple
  • Acolo, lîngă revărsarea brazilor și treptele puhoaielor, se împrăștiaseră grohotișuri. SADOVEANU, F. J. 364.
   surse: DLRLC
  • Din jos de Călinești, o lungă dîră de grohotiș, năruit din coastele Pietrosului, împinge Bistrița, strîmtînd-o, înghesuind-o în malul din stînga. VLAHUȚĂ, O. A. 415.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Rocă sedimentară formată din acest material.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.2. Loc, teren acoperit cu acest material.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie:

 • Grohot + sufix -iș.
  surse: DEX '98 DEX '09