2 intrări

20 de definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GIMNÁSTICĂ s. f. Tehnica și practica exercițiilor fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc. Exerciții de gimnastică. Aparate de gimnastică.Gimnastică suedeză v. suedez. Gimnastică ritmică v. ritmic. Gimnastică medicală v. medical.Fig. Gimnastica minții = totalitatea exercițiilor (de voință, memorie, analiză logică) care contribuie la întărirea și mlădierea facultăților intelectuale. Analiza sintactică este o excelentă gimnastică a minții. ◊ (Glumeț) De dorit este ca fiecare mișcare s-o execuți însoțită de sunetele țiuitoarei... Cred că nu-ți cerem nimic extraordinar. O muncă foarte ușoară. Simplă gimnastică. SAHIA, N. 102.

GIMNÁSTICĂ s.f. Totalitatea exercițiilor fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă și la întărirea corpului omenesc; arta de a executa aceste exerciții. ♦ (Fig.) Gimnastica minții = totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale. [Gen. -cii. / cf. fr. gymnastique, germ. Gymnastik < gr. gymnastike – arta de a face exerciții fizice].

GIMNÁSTICĂ f. 1) Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la fortificarea corpului omenesc. 2) Gen de sport care cuprinde un astfel de ansamblu de exerciții. * ~ sportivă gimnastică la aparate. ~ artistică gimnastică cu diferite obiecte (cercuri, mingi etc.). ~ medicală gimnastică specială pentru corectarea unor deficiențe fizice. [G.-D. gimnasticii] /<fr. gymnastique, germ. Gymnastik

gimnastică f. arta de a deprinde corpul spre a-i da tărie și mlădiere.

GIMNÁSTIC, -Ă, gimnastici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 2. Adj. Care ține de gimnastică (1), privitor la gimnastică. ◊ Pas gimnastic = mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. – Din fr. gymnastique.

GIMNÁSTIC, -Ă, gimnastici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 2. Adj. Care ține de gimnastică (1), privitor la gimnastică. ◊ Pas gimnastic = mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. – Din fr. gymnastique.

gimnastic, ~ă [At: (a. 1834) URICARIUL VIII, 193 / Pl: ~ici, ~ice / E: fr gymnastique, ngr γιμναςτικός] 1 a De gimnastică. 2 a Referitor la gimnastică. 3 (Îs) Pas ~ Mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. 4 sf Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 5 sf (Fig; îs) ~ca minții Totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale.

GIMNÁSTIC, -Ă, gimnastici, -e, adj. De gimnastică, privitor la gimnastică. Exerciții gimnastice.Pas gimnastic = mers controlat care se execută după anumite reguli indicînd pășirea pe vîrful picioarelor, cu genunchii întinși, pieptul bombat și mîinile balansate. Vin zările spre noi tot mai aproape: Ca niște uriași în pas gimnastic, Cuprinși ca de o panică, fantastic Fug stîlpii mari de telegraf în urmă. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 149. Vînători, dorobanți, infanteriști de linie aleargă în pas gimnastic spre întărituri. D. ZAMFIRESCU, R. 265. ♦ (Substantivat) Gimnast. Nici un copil sărac nu m-a mișcat mai dureros ca micul gimnastic. DEMETRESCU, O. 111.

GIMNÁSTIC, -Ă adj. De gimnastică, referitor la gimnastică. [Cf. fr. gymnastique].

GIMNÁSTIC, -Ă I adj. referitor la gimnastică. II. s. f. ansamblu de exerciții fizice variate care contribuie la dezvoltarea armonioasă și la întărirea corpului omenesc. ♦ (fig.) ă minții = totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale. (< fr. gymnastique, lat. gymnasticus, /II/ gr. gymnastike)

GIMNÁSTIC ~că (~ci, ~ce) Care ține de gimnastică; propriu gimnasticii. /<fr. gymnastique

gimnastic a. relativ la gimnastică: exerciții gimnastice.

*gimnástic, -ă adj. (vgr. gymnastikós). Relativ la exercițiile corpuluĭ: exercițiĭ gimnastice. Pas gimnastic, pas de fugă cadențată, fugă. S. f. Arta, acțiunea de a-țĭ exercita corpu, mușchiĭ. S. m. și f. Care știe bine gimnastica: acest om e un bun gimnastic. V. palestră.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

gimnástică s. f., g.-d. art. gimnásticii

gimnástică s. f., g.-d. art. gimnásticii

gimnástic adj. m., pl. gimnástici; f. gimnástică, pl. gimnástice

gimnástic adj. m., pl. gimnástici; f. sg. gimnástică, pl. gimnástice


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

GIMNÁSTICĂ s. cultură fizică, educație fizică.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GIMNÁSTIC, -Ă (< fr., gr.) s. f., adj. 1. S. f. Sistem compus dintr-un număr nemilitat de exerciții fizice, prin care se urmărește dezvoltarea armonioasă a corpului. ◊ G. sportivă = ramură sportivă care cuprinde exerciții impuse și liber alese la aparate (sărituri, paralele, bârnă și sol pentru femei; săritură, cal cu mânere, bară fixă, paralele inegale, inele și sol pentru bărbați), ◊ G. acrobatică = ramură sportivă care cuprinde exerciții de acrobatică. ◊ G. artistică = ramură sportivă pentru femei care cuprinde exerciții artistice cu diferite obiecte (cercuri, eșarfe, mingi, măciuci) și cu acompaniament muzical. G. ajutătoare = complex de exerciții necesare obținerii unor deprinderi care ușurează practicarea unui sport. ◊ G. medicală = complex de exerciții necesare la corectarea unor deficiențe fizice sau funcționale. ◊ Pas de g. = mers cadențat care se execută după anumite reguli. 2. Adj. Care aparține gimnasticii, privitor la gimnastică.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

gimnastică de dormitor expr. (glum.) act sexual consumat între doi parteneri; contact sexual.

Intrare: gimnastică
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gimnastică
 • gimnastica
plural
genitiv-dativ singular
 • gimnastici
 • gimnasticii
plural
vocativ singular
plural
Intrare: gimnastic
gimnastic adjectiv
adjectiv (A10)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gimnastic
 • gimnasticul
 • gimnasticu‑
 • gimnastică
 • gimnastica
plural
 • gimnastici
 • gimnasticii
 • gimnastice
 • gimnasticele
genitiv-dativ singular
 • gimnastic
 • gimnasticului
 • gimnastice
 • gimnasticei
plural
 • gimnastici
 • gimnasticilor
 • gimnastice
 • gimnasticelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

gimnastică

 • 1. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 2 exemple
  exemple
  • Exerciții de gimnastică. Aparate de gimnastică.
   surse: DLRLC
  • glumeț De dorit este ca fiecare mișcare s-o execuți însoțită de sunetele țiuitoarei... Cred că nu-ți cerem nimic extraordinar. O muncă foarte ușoară. Simplă gimnastică. SAHIA, N. 102.
   surse: DLRLC

etimologie:

gimnastic

 • 1. Care ține de gimnastică (1.), privitor la gimnastică.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Exerciții gimnastice.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Pas gimnastic = mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • Vin zările spre noi tot mai aproape: Ca niște uriași în pas gimnastic, Cuprinși ca de o panică, fantastic Fug stîlpii mari de telegraf în urmă. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 149.
    surse: DLRLC
   • Vînători, dorobanți, infanteriști de linie aleargă în pas gimnastic spre întărituri. D. ZAMFIRESCU, R. 265.
    surse: DLRLC
  • exemple
   • Nici un copil sărac nu m-a mișcat mai dureros ca micul gimnastic. DEMETRESCU, O. 111.
    surse: DLRLC

etimologie: