16 definiții pentru gimnastică

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GIMNASTICĂ s. f. Tehnica și practica exercițiilor fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc. Exerciții de gimnastică. Aparate de gimnastică.Gimnastică suedeză v. suedez. Gimnastică ritmică v. ritmic. Gimnastică medicală v. medical.Fig. Gimnastica minții = totalitatea exercițiilor (de voință, memorie, analiză logică) care contribuie la întărirea și mlădierea facultăților intelectuale. Analiza sintactică este o excelentă gimnastică a minții. ◊ (Glumeț) De dorit este ca fiecare mișcare s-o execuți însoțită de sunetele țiuitoarei... Cred că nu-ți cerem nimic extraordinar. O muncă foarte ușoară. Simplă gimnastică. SAHIA, N. 102.

GIMNASTICĂ s.f. Totalitatea exercițiilor fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă și la întărirea corpului omenesc; arta de a executa aceste exerciții. ♦ (Fig.) Gimnastica minții = totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale. [Gen. -cii. / cf. fr. gymnastique, germ. Gymnastik < gr. gymnastike – arta de a face exerciții fizice].

GIMNASTICĂ f. 1) Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la fortificarea corpului omenesc. 2) Gen de sport care cuprinde un astfel de ansamblu de exerciții. * ~ sportivă gimnastică la aparate. ~ artistică gimnastică cu diferite obiecte (cercuri, mingi etc.). ~ medicală gimnastică specială pentru corectarea unor deficiențe fizice. [G.-D. gimnasticii] /<fr. gymnastique, germ. Gymnastik

gimnastică f. arta de a deprinde corpul spre a-i da tărie și mlădiere.

GIMNASTIC, -Ă, gimnastici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 2. Adj. Care ține de gimnastică (1), privitor la gimnastică. ◊ Pas gimnastic = mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. – Din fr. gymnastique.

GIMNASTIC, -Ă, gimnastici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 2. Adj. Care ține de gimnastică (1), privitor la gimnastică. ◊ Pas gimnastic = mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. – Din fr. gymnastique.

gimnastic, ~ă [At: (a. 1834) URICARIUL VIII, 193 / Pl: ~ici, ~ice / E: fr gymnastique, ngr γιμναςτικός] 1 a De gimnastică. 2 a Referitor la gimnastică. 3 (Îs) Pas ~ Mers cadențat și vioi, care se execută după anumite reguli, de obicei la deplasarea în grup. 4 sf Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. 5 sf (Fig; îs) ~ca minții Totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale.

GIMNASTIC, -Ă I adj. referitor la gimnastică. II. s. f. ansamblu de exerciții fizice variate care contribuie la dezvoltarea armonioasă și la întărirea corpului omenesc. ♦ (fig.) ă minții = totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale. (< fr. gymnastique, lat. gymnasticus, /II/ gr. gymnastike)

*gimnástic, -ă adj. (vgr. gymnastikós). Relativ la exercițiile corpuluĭ: exercițiĭ gimnastice. Pas gimnastic, pas de fugă cadențată, fugă. S. f. Arta, acțiunea de a-țĭ exercita corpu, mușchiĭ. S. m. și f. Care știe bine gimnastica: acest om e un bun gimnastic. V. palestră.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gimnastică s. f., g.-d. art. gimnasticii

gimnastică s. f., g.-d. art. gimnasticii

gimnastică s. f., g.-d. art. gimnasticii

gimnastic adj. m., pl. gimnastici; f. gimnastică, pl. gimnastice

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GIMNASTICĂ s. cultură fizică, educație fizică.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GIMNÁSTIC, -Ă (< fr., gr.) s. f., adj. 1. S. f. Sistem compus dintr-un număr nemilitat de exerciții fizice, prin care se urmărește dezvoltarea armonioasă a corpului. ◊ G. sportivă = ramură sportivă care cuprinde exerciții impuse și liber alese la aparate (sărituri, paralele, bârnă și sol pentru femei; săritură, cal cu mânere, bară fixă, paralele inegale, inele și sol pentru bărbați), ◊ G. acrobatică = ramură sportivă care cuprinde exerciții de acrobatică. ◊ G. artistică = ramură sportivă pentru femei care cuprinde exerciții artistice cu diferite obiecte (cercuri, eșarfe, mingi, măciuci) și cu acompaniament muzical. G. ajutătoare = complex de exerciții necesare obținerii unor deprinderi care ușurează practicarea unui sport. ◊ G. medicală = complex de exerciții necesare la corectarea unor deficiențe fizice sau funcționale. ◊ Pas de g. = mers cadențat care se execută după anumite reguli. 2. Adj. Care aparține gimnasticii, privitor la gimnastică.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

gimnastică de dormitor expr. (glum.) act sexual consumat între doi parteneri; contact sexual.

Intrare: gimnastică
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gimnastică
  • gimnastica
plural
genitiv-dativ singular
  • gimnastici
  • gimnasticii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gimnasticăsubstantiv feminin

  • 1. Ansamblu de exerciții fizice care contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului omenesc, la corectarea unor deficiențe sau care constituie o ramură sportivă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Exerciții de gimnastică. Aparate de gimnastică. DLRLC
    • format_quote glumeț De dorit este ca fiecare mișcare s-o execuți însoțită de sunetele țiuitoarei... Cred că nu-ți cerem nimic extraordinar. O muncă foarte ușoară. Simplă gimnastică. SAHIA, N. 102. DLRLC
    • 1.1. Gimnastică suedeză (?). DLRLC
    • 1.4. figurat Gimnastica minții = totalitatea exercițiilor care dezvoltă facultățile intelectuale. DLRLC DN
      • format_quote Analiza sintactică este o excelentă gimnastică a minții. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.