13 definiții pentru furniza

FURNIZÁ, furnizez, vb. I. Tranz. A procura mărfuri prin vânzare sau a pune la dispoziție servicii, contra plată, în baza unei înțelegeri prealabile; a livra. ♦ A da, a oferi o informație, o știre etc. – Din furnizor. Cf. fr. fournir.

FURNIZÁ, furnizez, vb. I. Tranz. A procura mărfuri prin vânzare sau a pune la dispoziție servicii, contra plată, în baza unei înțelegeri prealabile; a livra. ♦ A da, a oferi o informație, o știre etc. – Din furnizor. Cf. fr. fournir.

FURNIZÁ, furnizez, vb. I. Tranz. (Cu privire la mărfuri) A procura prin vînzare în baza unei înțelegeri de mai lungă durată; a livra. Numai o puternică industrie socialistă poate furniza agriculturii mașinile perfecționate cu ajutorul cărora să se poată cultiva pămîntul pe suprafețe întinse și după cele mai noi cerințe ale agrotehnicii. LUPTA DE CLASĂ, 1950, nr. 7-8, 86. ♦ (Complementul este un abstract) A da, a oferi, a produce. I-a furnizat informații bogate.

furnizá (a ~) vb., ind. prez. 3 furnizeáză

furnizá vb., ind. prez. 1 sg. furnizéz, 3 sg. și pl. furnizeáză

FURNIZÁ vb. 1. v. procura. 2. v. da.

FURNIZÁ vb. I. tr. A procura prin vânzare (mărfuri), a aproviziona; a livra. ♦ A da, a oferi o informație, o știre etc. [P.i. -zez. / < fr. fournir].

FURNIZÁ vb. tr. 1. a procura prin vânzare (mărfuri), a aproviziona; a livra. 2. a oferi o informație, o știre etc. (după fr. fournir)

furnizá (furnizéz, furnizát), vb. – A dota, a înzestra, a aproviziona. Fr. fournir, adaptat la terminația -iza, cf. abrutirabrutiza, amortiramortiza, etc.

A FURNIZÁ ~éz tranz. 1) (mărfuri, materiale, provizii etc.) A pune în posesiune în mod sistematic (în baza unor înțelegeri prealabile); a livra. 2) (informații, știri etc.) A pune la dispoziție cu regularitate. /Din furnizor

furnisà v. a aproviziona: a furnisa o casă cu pâine; 2. a procura: a furnisa cuiva bani; 3. a purta grijă de: a furnisa cheltuelile. [Verb tras din furnisor].

*furniséz v. tr. (fr. fournir, part fournissant, d. vgerm. frumjan; it. fornire). Procur, aduc, daŭ: a furnisa uneĭ case, uneĭ armate proviziunĭ. – Fals -izez.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

FURNIZÁ vb. 1. a achiziționa, a livra, a procura, (înv.) a teslimarisi, a teslimatisi. (A ~ cuiva o marfă.) 2. a da, a oferi, a procura. (A ~ cuiva datele necesare.)

Intrare: furniza
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) furniza furnizare furnizat furnizând singular plural
furnizea furnizați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) furnizez (să) furnizez furnizam furnizai furnizasem
a II-a (tu) furnizezi (să) furnizezi furnizai furnizași furnizaseși
a III-a (el, ea) furnizea (să) furnizeze furniza furniză furnizase
plural I (noi) furnizăm (să) furnizăm furnizam furnizarăm furnizaserăm, furnizasem*
a II-a (voi) furnizați (să) furnizați furnizați furnizarăți furnizaserăți, furnizaseți*
a III-a (ei, ele) furnizea (să) furnizeze furnizau furniza furnizaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)