2 intrări

13 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

forje sf vz forjă

FÓRJĂ, forje, s. f. 1. Instalație simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării lor la cald. ◊ Forjă de câmp = forjă portativă cu vatră de fontă și cu un ventilator acționat cu piciorul prin intermediul unei pedale. 2. Cantitate de metal care se încălzește o dată la forjă (1). 3. Forjărie. – Din fr. forge.

FÓRJĂ, forje, s. f. 1. Instalație simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării lor la cald. ◊ Forjă de câmp = forjă portativă cu vatră de fontă și cu un ventilator acționat cu piciorul prin intermediul unei pedale. 2. Cantitate de metal care se încălzește o dată la forjă (1). 3. Forjărie. – Din fr. forge.

forjă sf [At: IOANOVICI, TEHN. 53 / V: (înv) ~je / Pl: ~je / E: fr forge] 1 Instalație simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării lor la cald, formată dintr-o vatră, o sursă de alimentare cu aer și un suport pe care se încălzesc metalele. 2 (Îs) ~ de câmp Forjă portativă cu vatră de fontă și cu un ventilator acționat cu piciorul prin intermediul unei pedale. 3 Cantitate de metal care se încălzește o dată la forjă (1). 4 Forjărie (1).

FÓRJĂ, forje, s. f. Instalație pentru încălzitul metalelor în vederea forjării, formată dintr-o vatră, o sursă de alimentare cu aer pentru întreținerea focului și un suport, la care se încălzesc metalele. V. cuptor. A trecut pe la furnal și Ștefan Pipău de la forjă. CĂLUGĂRU, O. P. 82. ◊ Forjă de cîmp = forjă portativă cu o vatră de fontă și un ventilator acționat cu piciorul. ◊ Fig. O forjă răsună-n inima lumii, Se zbuciumă fierul în clește, Dar nou și curat, ca din horbota spumii, Un neam mai frumos se ivește. BANUȘ, B. 113.

FÓRJĂ s.f. Instalație simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării, formată dintr-o vatră, o sursă de alimentare cu aer și un suport pe care se încălzesc metalele. ♦ Atelier de fierărie. [< fr. forge].

FÓRJĂ s. f. 1. instalație simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării. 2. forjărie. (< fr. forge)

FÓRJĂ ~e f. tehn. 1) Instalație pentru încălzirea metalelor care urmează să fie forjate la cald. 2) Cantitate de metal cât poate încălzi o astfel de instalație dintr-o dată. 3) v. FORJĂRIE. /<fr. forge

*fórjă f., pl. e (fr. forge. V. fabrică). Cuptor mic de ferărie portativ care se întrebuințează în armată.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

forjă s. f., art. forja, g.-d. art. forjei; pl. forje

fórjă s. f., art. fórja, g.-d. art. fórjei; pl. fórje

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

FÓRJĂ s. forjerie. (Secție de ~ a unei uzine.)

FORJĂ s. forjerie. (Secția de ~ a unei uzine.)

Intrare: forje
forje
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: forjă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • forjă
 • forja
plural
 • forje
 • forjele
genitiv-dativ singular
 • forje
 • forjei
plural
 • forje
 • forjelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

forjă, forjesubstantiv feminin

 • 1. Instalație simplă, fixă sau mobilă, pentru încălzirea metalelor în vederea forjării lor la cald. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote A trecut pe la furnal și Ștefan Pipău de la forjă. CĂLUGĂRU, O. P. 82. DLRLC
  • format_quote figurat O forjă răsună-n inima lumii, Se zbuciumă fierul în clește, Dar nou și curat, ca din horbota spumii, Un neam mai frumos se ivește. BANUȘ, B. 113. DLRLC
  • 1.1. Forjă de câmp = forjă portativă cu vatră de fontă și cu un ventilator acționat cu piciorul prin intermediul unei pedale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. Cantitate de metal care se încălzește o dată la forjă. DEX '09 DEX '98
 • 3. Atelier de fierărie. DEX '09 DEX '98 DN
  sinonime: forjărie
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.