2 intrări

25 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FÍLTRU2, filtre, s. n. (Livr.) Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care și aceea de a inspira iubire. – Din fr. philtre.

FÍLTRU2, filtre, s. n. (Livr.) Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care și aceea de a inspira iubire. – Din fr. philtre.

FÍLTRU1, filtre, s. n. 1. (Tehn.) Dispozitiv, aparat sau instalație care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui. ◊ Hârtie (de) filtru = hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește ca material filtrant. 2. (Fiz.) Placă de sticlă colorată folosită la unele instrumente optice pentru filtrare. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilații cu frecvențe diferite, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite. 3. Aparat electric cu ajutorul căruia se filtrează cafeaua; p. ext. cafea obținută în acest fel. 4. (În sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de poliție pe o arteră de circulație, la toate vehiculele. [Pl. și: filtruri] – Din fr. filtre. Cf. it. filtro.

filtru1 sn [At: CAMIL PETRESCU, V. 15 / Pl: ~re, ~uri / E: fr filtre cf it filtro] 1 (Teh) Dispozitiv, aparat sau instalație care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui. 2 (Îs) Hârtie de ~ Hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește ca material filtrant. 3 (Fiz) Mediu transparent, colorat (sticlă, lichid), care filtrează (3) unele componente monocromatice ale luminii incidente. 4 Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilații cu frecvențe diferite, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite. 5 Dispozitiv special prin care se trece cafeaua după ce a fost fiartă pentru a separa lichidul de zaț. 6 (Pex) Cafeaua obținută la filtru (5). 7 Material poros atașat la capătul unei țigări pentru a reține o parte din nicotină și din gudron. 8 (Îs) ~ total Control efectuat de organele de poliție pe o arteră de circulație, la toate vehiculele.

filtru2 sn [At: CADE / Pl: ~re / E: fr philtre] (Liv) Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care și aceea de a inspira iubire.

FÍLTRU1, filtre, s. n. 1. (Tehn.) Dispozitiv, aparat sau instalație care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui. ◊ Hârtie (de) filtru = hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește ca material filtrant. 2. (Fiz.) Mediu transparent, colorat (sticlă, lichid), care filtrează unele componente monocromatice ale luminii incidente. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilații cu frecvențe diferite, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite. 3. Dispozitiv special prin care se trece cafeaua după ce a fost fiartă pentru a separa lichidul de zaț; p. ext. cafea obținută în acest fel. 4. (În sintagma) Filtru total = control efectuat de organele de poliție pe o arteră de circulație, la toate vehiculele. [Pl. și.: filtruri] – Din fr. filtre Cf. it. filtro.

FÍLTRU, filtre și filtruri, s. n. 1. Dispozitiv, aparat sau instalație care separă cu ajutorul unui material filtrant particulele solide, microbii, gazele etc. dintr-un fluid. De-abia mai răsuflăm Prin negura de pulbere uscată... Pe nări ni s-au format depozite impure, Ca rămășițe-n filtrurile vechi. CAMIL PETRESCU, V. 15. ◊ Hîrtie (de) filtru = hîrtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește la separarea substanțelor solide în suspensie sau a impurităților dintr-un lichid. 2. Mediu transparent-colorat (sticlă, lichid) care servește la izolarea radiațiilor de anumite lungimi de undă dintr-o radiație produsă de un izvor de lumină. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se separă, dintr-un complex, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite. 3. Dispozitiv special (de obicei de porțelan sau de sticlă) prin care se trece cafeaua după ce a fost fiartă; p. ext. cafeaua obținută în acest fel. Îmi aduc aminte că în trecut mulți poeți își scriau poemele pe colțuri de mese prin cafenele... Între versurile așternute în aburul alcoolului și al filtrurilor și aceste rînduri scrise pe spata unui război mecanic, e o distanță care desparte două lumi, două categorii de poeți. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 160, 9/3. ♦ (În superstiții) Băutură cu puteri magice. Ca în toate riturile magice, [întîlnim în Antile] influențe miraculoase ale băuturilor preparate, filtruri, otrăvuri, narcotice. V. ROM. aprilie 1954, 64.

FÍLTRU1 s.n. 1. Dispozitiv, aparat pentru separarea unui fluid de substanțele solide aflate în el în suspensie. 2. Mediu care filtrează radiațiile. ♦ Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se filtrează oscilațiile de anumite frecvențe. 3. Dispozitiv prin care se strecoară cafeaua fiartă; (p. ext.) cafeaua obținută prin acest sistem. [Pl. -re, -ruri. / cf. fr. filtre, it. filtro, lat. filtrum].

FÍLTRU2 s.n. (Rar) Băutură socotită de superstițioși ca având puteri magice, printre care și aceea de a insufla iubire sau alte pasiuni. [Cf. fr. philtre, gr. philtron – băutură].

FÍLTRU2 s. n. băutură socotită a avea puteri magice, printre care și aceea de a insufla iubire. (< fr. philtre, gr. philtron)

FÍLTRU1 s. n. 1. instalație, aparat, dispozitiv care servește pentru filtrarea unui fluid. 2. mediu care filtrează radiațiile. ◊ sistem de circuite electrice, sonore etc cu care se selectează oscilațiile de anumite frecvențe. 3. dispozitiv prin care se strecoară cafeaua fiartă; cafeaua obținută. 4. capăt din hârtie poroasă al unei țigări pentru a filtra nicotina. 5. control al circulației rutiere. (< fr. filtre, lat. filtrum)

FÍLTRU ~e n. 1) Instalație care servește la filtrare. ~ de apă. ~ de aer. 2) Material filtrant. Hârtie de ~. 3) Aparat care oprește trecerea unor radiații. ~ optic. ~ acustic. 4) Dispozitiv special prin care se trece cafeaua, după ce a fost fiartă, pentru a separa lichidul de drojdie. 5) Cafea obținută în acest fel. /<fr. filtre

filtru n. corp poros prin care se străcoară un lichid spre a-l limpezi.

1) *fíltru n., pl. e (fr. filtre, d. germanicu *feltar. V. pîslă). Strecurătoare foarte deasă făcută din postav, hîrtie, cărbune orĭ peatră poroasă, pin care apa, trecînd, ĭese limpede.

2) *fíltru n., pl. e (vgr. philtron, d. philéo, ĭubesc; lat. philtrum). Băutură fermecată care inspiră amor orĭ altă pasiune.

cafeá-fíltru s. f. (alim.) Cafea preparată cu ajutorul filtrului ◊ „În Târgoviște s-a deschis o unitate tip «Express» destinată consumatorilor de cafea. Nu se poate însă servi cafea-filtru, așa cum ar fi normal, chiar dacă noua unitate este dotată și cu aparat modern destinat acestui scop. Aparatul în cauză este folosit drept [...] oală pentru încălzit apă și nicidecum pentru prepararea cafelei-filtru. Cu apa încălzită în aparat se prepară însă nes-café.” R.l. 5 IX 75 p. 5 (din fr. café-filtre; cf. engl. café-filtre; BD 1970)

fíltru totál sint. s. (circ.) Control multilateral al situației circulației efectuat de către organele de resort ◊ «Filtru total». O vastă operațiune de «filtrare» a fost lansată sâmbătă și duminică de poliția italiană în regiunile Torino și Val d’Aosta în scopul prevenirii unor delicte [...]” R.l. 2 VII 74 p. 6. ◊ „Ni se mai spune că filtrele totale vor continua să funcționeze cu aceeași exigență.” I.B. 25 IV 75 p. 4. ◊ „Un filtru total organizat recent de Serviciul de circulație al Inspectoratului județean de miliție Olt a scos în evidență faptul că încă sunt destule autovehicule cu defecțiuni tehnice, care continuă să circule pe drumurile publice.” R.l. 19 XI 75 p. 2 (din filtru + total; cf. engl. total filter; DN, DEX, DN3 – alte sensuri)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

fíltru s. n., art. fíltrul; pl. fíltre

fíltru (aparat, sistem tehnic, băutură) s. n., art. fíltrul; pl. fíltre

arată toate definițiile

Intrare: filtru (băutură)
filtru1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • filtru
 • filtrul
 • filtru‑
plural
 • filtre
 • filtrele
genitiv-dativ singular
 • filtru
 • filtrului
plural
 • filtre
 • filtrelor
vocativ singular
plural
Intrare: filtru (tehn.)
filtru1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • filtru
 • filtrul
 • filtru‑
plural
 • filtre
 • filtrele
genitiv-dativ singular
 • filtru
 • filtrului
plural
 • filtre
 • filtrelor
vocativ singular
plural
filtru2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N39)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • filtru
 • filtrul
 • filtru‑
plural
 • filtruri
 • filtrurile
genitiv-dativ singular
 • filtru
 • filtrului
plural
 • filtruri
 • filtrurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

filtru (băutură)

 • 1. livresc Băutură căreia i se atribuie puteri miraculoase, printre care și aceea de a inspira iubire.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Ca în toate riturile magice, [întâlnim în Antile] influențe miraculoase ale băuturilor preparate, filtruri, otrăvuri, narcotice. V. ROM. aprilie 1954, 64.
   surse: DLRLC

etimologie:

filtru (tehn.)

 • 1. tehnică Dispozitiv, aparat sau instalație care separă, cu ajutorul unui material filtrant, un fluid de particulele solide aflate în suspensie în masa lui.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • De-abia mai răsuflăm Prin negura de pulbere uscată... Pe nări ni s-au format depozite impure, Ca rămășițe-n filtrurile vechi. CAMIL PETRESCU, V. 15.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Hârtie (de) filtru = hârtie poroasă, specială, fabricată din bumbac pur, care servește ca material filtrant.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. fizică Placă de sticlă colorată folosită la unele instrumente optice pentru filtrare.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 2.1. Sistem de circuite electrice, sonore etc. cu care se selectează, dintr-un complex de oscilații cu frecvențe diferite, oscilațiile cu frecvențele cuprinse între anumite limite.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 3. Aparat electric cu ajutorul căruia se filtrează cafeaua.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 3.1. prin extensiune Cafea obținută în acest fel.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: șvarț attach_file un exemplu
   exemple
   • Îmi aduc aminte că în trecut mulți poeți își scriau poemele pe colțuri de mese prin cafenele... Între versurile așternute în aburul alcoolului și al filtrurilor și aceste rînduri scrise pe spata unui război mecanic, e o distanță care desparte două lumi, două categorii de poeți. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 160, 9/3.
    surse: DLRLC
 • 4. Control al circulației rutiere.
  surse: MDN '00
  • 4.1. (în) sintagmă Filtru total = control efectuat de organele de poliție pe o arteră de circulație, la toate vehiculele.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie: