2 intrări

17 definiții

dóiniță2 sf vz doniță

În original, accentuat probabil incorect: doiníță - cata

dóniță sf [At: BIBLIA (1688), 1791 / V: ~iț sn, (Mol) dóin~ / Pl: ~țe, ~ți / E: srb dojnica] 1 Vas din doage, puțin mai larg la bază decât la gură, cu toarte (și capac), în care se ține apă sau lapte Si: cofă, (reg) botă. 2 Conținutul unei donițe (1). 3 (Pop; îe) Plouă (toarnă sau varsă) cu ~ța Plouă foarte tare. 4 Șiștar. 5 Conținutul unei donițe (4). 6 (Îvp; îs) Vacă de ~ Vacă bună de lapte. 7 (Reg) Vas pentru cărat mâncarea Si: (reg) botă, fedeleș. 8 Conținutul unei donițe (7). modificată

În original, var. dóiniță probabil incorect acc: doiníță - LauraGellner

DONIȚĂ, donițe, s. f. 1. Vas făcut din doage de lemn, cu toartă (și capac), cu care se cară și în care se ține apa; cofă, botă. 2. Găleată de lemn (largă în partea de sus) în care se mulg vacile sau oile; șiștar. 3. Conținutul unei donițe (1, 2). [Pl. și: doniți] – Din sb. dojnica.

DÓNIȚĂ, donițe, s. f. 1. Vas făcut din doage de lemn, cu toartă (și capac), cu care se cară și în care se ține apa; cofă, botă. 2. Găleată de lemn (largă în partea de sus) în care se mulg vacile sau oile; șiștar. 3. Conținutul unei donițe (1, 2). [Pl. și: doniți] – Din scr. dojnica.

DÓNIȚĂ, donițe, s. f. 1. Vas cu toartă, făcut din doage de brad, mai larg la bază, în care se aduce sau se ține apa, uneori și alte lichide, sau în care se adună fragi, mure etc.; cofă. Semănau casele cu ale voastre... tot cu lucruri puține, pat de scînduri, lavițe, o doniță sau o găleată cu apă într-un colț. PAS, Z. I 50. Hoțul, pînă a nu se culca, se duse la doniță să bea nițică apă. ISPIRESCU, L. 377. Zăreau jucîndu-se codanele limbute, adunate toate la un loc sau purtînd pe umăr, cu umblet legănat, cobilița cu două donițe. ODOBESCU, S. III 570. ♦ Conținutul acestui vas. Cei 10 negustori își aduseră aminte de căruțe... și încheiară cheful, scăldînd pe lăutari cu o doniță cu vin. GALACTION, O. I 266. 2. Găleată în care se mulg vacile sau oile; șiștar. A venit Joiana. Fata și-a luat Donița, să mulgă. COȘBUC, P. I 248. Se îmbrăcă în haine de cioban și ieși înaintea cumnaților săi cu o doniță plină cu lapte de oi. ISPIRESCU, L. 157. – Pl.și: doniți (BOGZA, C. O. 327, EMINESCU, O. IV 128).

dóniță s. f., g.-d. art. dóniței; pl. dónițe

dóniță s. f., g.-d. art. dóniței; pl. dónițe

DÓNIȚĂ s. cofă, (reg.) botă, (Transilv. și Ban.) cart, (Ban., Transilv. și Olt.) șofei. (O ~ cu apă.)

dóniță (-țe), s. f. – Vas, găleată de lemn. Sl., cf. pol. do(j)nica „vas pentru muls”, din sl. dojnica „oaie de lapte”, ceh. donice „vas” (Cihac, II, 98; Tiktin). Cf. doică.

DÓNIȚĂ ~e f. 1) Vas (din doage) cu gura mai largă decât baza, folosit pentru mulsul vacilor; șiștar. 2) Cantitate de lichid cât încape într-un astfel de vas. /<sb. dojnica

doniță f. 1. Munt. vas cercuit de cărat apă; 2. Mold. găleată în care se mulg oile: vacă de doniță, vacă mănoasă. [Pol. DOĬNIȚA (din slav. doiti, a mulge)].

dóniță f., pl. e (pol. dial. dónica și dójnica, șiștar, d. vsl. doĭnica, oaĭe alăptătoare, d. doiti, a alăpta. V. doĭcă. Cp. cu doĭnă). Est. Șiștar, găleată de muls. Vest. Cofă. Fata cu donițele, Orion, o constelațiune. V. hîrdăŭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

DÓNIȚĂ s. cofă, (reg.) bótă, (Transilv. și Ban.) cart, (Ban., Transilv. și Olt.) șoféi. (O ~ cu apă.)

dóniță, donițe, s.f. – 1. Vas, găleată de lemn, în care se mulge laptele. 2. (fig.) Cap mare. – Din scr. dojnoka (DEX, MDA); cf. pol. do(j)nica „vas pentru muls”, din sl. dojnica „oaie de lapte”, ceh. donice „vas” (Cihac, Tiktin, cf. DER; Șăineanu, Scriban).

dóniță, -e, s.f. – Vas, găleată de lemn, în care se mulge laptele. – Cf. pol. do(j)nica „vas pentru muls”, din sl. dojnica „oaie de lapte”, ceh. donice „vas” (Cihac, Tiktin cf. DER).

Doniță, -țoiu v. A n t o n i e III 4 g.

Intrare: doniță
doniță (pl. -e) substantiv feminin
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular doniță donița
plural donițe donițele
genitiv-dativ singular donițe doniței
plural donițe donițelor
vocativ singular
plural
doniță (pl. -i) substantiv feminin
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular doniță donița
plural doniți donițile
genitiv-dativ singular doniți doniții
plural doniți doniților
vocativ singular
plural
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular doniț donițul
plural donițe donițele
genitiv-dativ singular doniț donițului
plural donițe donițelor
vocativ singular
plural
doiniță (variantă a lui doniță)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular doiniță doinița
plural doinițe doinițele
genitiv-dativ singular doinițe doiniței
plural doinițe doinițelor
vocativ singular
plural
Intrare: Doniță
Doniță

doniță doiniță doniț

 • 1. Vas făcut din doage de lemn, cu toartă (și capac), cu care se cară și în care se ține apa.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: botă cart (capacitate) cofă șofei 3 exemple
  exemple
  • Semănau casele cu ale voastre... tot cu lucruri puține, pat de scînduri, lavițe, o doniță sau o găleată cu apă într-un colț. PAS, Z. I 50.
  • Hoțul, pînă a nu se culca, se duse la doniță să bea nițică apă. ISPIRESCU, L. 377.
   surse: DLRLC
  • Zăreau jucîndu-se codanele limbute, adunate toate la un loc sau purtînd pe umăr, cu umblet legănat, cobilița cu două donițe. ODOBESCU, S. III 570.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Conținutul unei donițe.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Cei 10 negustori își aduseră aminte de căruțe... și încheiară cheful, scăldînd pe lăutari cu o doniță cu vin. GALACTION, O. I 266.
    surse: DLRLC
 • 2. Găleată de lemn (largă în partea de sus) în care se mulg vacile sau oile.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: șiștar 2 exemple
  exemple
  • A venit Joiana. Fata și-a luat Donița, să mulgă. COȘBUC, P. I 248.
   surse: DLRLC
  • Se îmbrăcă în haine de cioban și ieși înaintea cumnaților săi cu o doniță plină cu lapte de oi. ISPIRESCU, L. 157.
   surse: DLRLC
  • 2.1. Conținutul unei donițe.
   surse: DEX '09 NODEX

etimologie: