4 intrări

33 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DERIVAT, -Ă, (I) derivați, -te, adj., (II 1) derivați, s. m., (II, 2, 3, 4) derivate, s. n. I. 1. Adj. Care derivă (1) din ceva. ♦ Format prin derivare (1 b). 2. (Despre cursul unei ape) Abătut din albia sa naturală. ♦ (Despre vehicule) Abătut de pe o cale de comunicație pe alta. ♦ (Despre căi de comunicație, canale) Abătut, ramificat din traseul principal. II. 1. S. m. (Chim.) Substanță preparată din alta și care de obicei păstrează structura de bază a substanței din care provine. 2. S. n. Produs industrial obținut prin prelucrarea unei materii prime de bază. 3. S. n. Cuvânt care derivă din alt cuvânt. 4. S. n. Lucru care rezultă, derivă (1) din altul. – V. deriva.

derivat1 sn [At: MDA ms / E: deriva] 1-8 Derivare (1-6, 8-9).

derivat2, ~ă [At: MAIORESCU, L. 10 / Pl: ~ați, ~e / E: deriva] 1 a Care derivă (3) din ceva. 2 a Format prin derivare (6). 3 a (D. cursul unei ape) Abătut din albia sa naturală. 4 a (D. vehicule) Abătut de pe o cale de comunicație pe alta. 5 a (D. căi de comunicație, canale etc.) Ramificat din traseul principal. 6 sm (Chm) Substanță preparată din alta și care de obicei păstrează structura de bază a substanței din care provine. 7 sn Produs industrial extras dintr-o materie primă. 8 sn Cuvânt care derivă din alt cuvânt. 9 sn Lucru care derivă (3) din altul. 10 sf (Mat) Limită a raportului dintre creșterea funcției și creșterea variabilei, când creșterea variabilei tinde către zero.

DERIVAT, -Ă, derivați, -te, adj., (II 1) derivați, s. m., (II 2, 3, 4) derivate, s. n. I. 1. Adj. Care derivă (1) din ceva. ♦ Format prin derivare (1 b). 2. (Despre cursul unei ape) Abătut din albia sa naturală. ♦ (Despre vehicule) Abătut de pe o cale de comunicație pe alta. ♦ (Despre căi de comunicație, canale) Abătut, ramificat din traseul principal. II. 1. S. m. (Chim.) Substanță preparată din alta și care de obicei păstrează structura de bază a substanței din care provine. 2. S. n. Produs industrial extras dintr-o materie primă. 3. S. n. Cuvânt care derivă din alt cuvânt. 4. S. n. Lucru care rezultă, derivă (1) din altul. – V. deriva.

DERIVAT1, (1) derivați, s. m. și (2-4) derivate, s. n. 1. (Chim.) Substanță preparată din alta și care de obicei păstrează structura de bază a substanței din care provine. Nitrobenzenul este un derivat al benzenului. 2. Produs industrial extras dintr-o materie primă. Acum face o lucrare foarte importantă: derivatele din arpacaș. BARANGA, I. 158. 3. (Lingv.) Cuvînt care derivă (1 b) de la alt cuvînt. «Muncitor» e un derivat de la «munci». 4. Lucru care rezultă, își trage obîrșia, derivă (1) din altul. Cred că acest sentiment era mai curînd un derivat al fricii. CAMIL PETRESCU, U. N. 337.

DERIVAT2, -Ă, derivați, -te, adj. 1. Care derivă, se trage, decurge, rezultă, provine din ceva; format prin derivare (1 b). Un cuvînt derivat. 2. (Tehn.; despre cursul unei ape) Abătut din albia sa naturală. ♦ (Despre vehicule) Abătut de pe o cale de comunicație pe alta. ♦ (Despre o cale de comunicație, un canal) Abătut, ramificat din traseul principal. Un canal derivat.

DERIVAT, -Ă adj. 1. Care derivă, decurge. 2. (Despre o apă) Abătut din cursul său, din albia sa naturală. // s.m. și n. Substanță preparată din altă substanță și care se aseamănă ca structură moleculară cu substanța din care provine. // s.n. 1. Produs industrial care se extrage dintr-o anumită materie primă. 2. Cuvînt format prin derivare de la alt cuvînt. 3. Lucru care derivă din altul. [< deriva].

DERIVAT I. s. m. substanță preparată din altă substanță și care se aseamănă ca structură moleculară cu substanța din care provine. II. s. n. 1. produs industrial care se extrage dintr-o anumită materie primă. 2. cuvânt format prin derivare de la un alt cuvânt. 3. lucru care derivă din altul. III. s. f. (mat.) limita (finită) a raportului dintre creșterea unei funcții și creșterea argumentului, când acesta tinde către zero. (< deriva, după fr. dérivée)

DERIVAT1 ~te n. 1) gram. Cuvânt format prin derivare de la alt cuvânt. 2) Produs industrial obținut dintr-o materie primă. /v. a deriva

DERIVAT2 ~ți m. Substanță preparată din altă substanță păstrând structura de bază a acesteia. /v. a deriva

derivat a. care își trage originea dela altul. ║ n. vorbă ce derivă dintr’alta.

*derivát n., pl. e saŭ și m. Gram. Cuvînt care se derivă din alt cuvînt: făget e un derivat de la fag. Corp rezultat din prefacerea altuĭa: cașu e un derivat al lapteluĭ.

DERIVA, deriv, vb. I. 1. Intranz. (Mai ales la pers. 3) A se trage, a proveni, a rezulta din... ♦ (Lingv.) a) (Despre limbă, cuvinte și sensul lor) A-și trage originea din...; (tranz.) a arăta proveniența unui cuvânt din altul. b) (Despre cuvinte, de obicei cu determinări introduse prin prep. „de la”) A se forma cu ajutorul unui sufix sau al unui prefix. 2. Tranz. A abate o apă curgătoare din albia ei naturală în altă albie sau într-un canal. ♦ A îndrepta vehiculele de pe o cale de comunicație pe altă cale. ♦ A ramifica o cale de comunicație sau un canal de la traseul principal pentru a forma un traseu secundar. 3. Tranz. (Mat.) A calcula derivata unei funcții. 4. Intranz. (Despre un vas plutitor) A se abate, a se depărta din drumul său normal sub acțiunea vântului sau a unui curent; a devia. – Din fr. dériver, lat. derivare.

DERIVA, deriv, vb. I. 1. Intranz. (Mai ales la pers. 3) A se trage, a proveni, a rezulta din... ♦ (Lingv.) a) (Despre limbă, cuvinte și sensul lor) A-și trage originea din...; (tranz.) a arăta proveniența unui cuvânt din altul. b) (Despre cuvinte, de obicei cu determinări introduse prin prep. „de la”) A se forma cu ajutorul unui sufix sau al unui prefix. 2. Tranz. A abate o apă curgătoare din albia ei naturală în altă albie sau într-un canal. ♦ A îndrepta vehiculele de pe o cale de comunicație pe altă cale. ♦ A ramifica o cale de comunicație sau un canal de la traseul principal pentru a forma un traseu secundar. 3. Tranz. (Mat.) A calcula derivata unei funcții. 4. Intranz. (Despre un vas plutitor) A se abate, a se depărta din drumul său normal sub acțiunea vântului sau a unui curent; a devia. – Din fr. dériver, lat. derivare.

deriva [At: MACEDONSKI, O. IV, 119 / Pzi: ~iv / E: fr dériver, lat derivo, -are] 1 vt A abate o apă curgătoare din albia ei naturală în altă albie sau într-un canal. 2 vt (Med) A schimba circularea normală a fluidelor organice. 3 virp A se trage, a proveni, a rezulta din... 4 vi (Lin; d. limbă, cuvinte și sensul lor) A-și trage originea din... 5 vt A arăta proveniența unui cuvânt prin altul. 6 vi (D. cuvinte) A se forma cu ajutorul unui sufix sau al unui prefix. 7 vt A ramifica o cale de comunicație sau un canal de la traseul principal pentru a forma un traseu secundar. 8 vt A îndrepta vehiculele de pe o cale de comunicație pe altă cale. 9 vt (Mat) A calcula derivata unei funcții. 10 vi (D. un vas plutitor) A se abate, a se depărta din drumul său normal sub acțiunea vântului sau a unui curent Si: a devia. modificată

DERIVA, deriv, vb. I. 1. Intranz. A se trage, a proveni, a rezulta din... Multe deprinderi rele derivă din lene. ♦ (Lingv.) a) (Despre limbă, cuvinte și sensul cuvintelor) A proveni, a-și trage originea din...; (tranz.) a arăta proveniența unui cuvînt din altul. Limba romînă derivă din limba latină. Cuvîntul romînesc «obraz» derivă din cuvîntul vechi slav «obrazŭ». b) (Despre cuvinte; cu determinări introduse prin prep. «de la») A se forma cu ajutorul unui sufix sau al unui prefix. Cuvîntul «fierar» derivă de la «fier», căruia i s-a alipit sufixul «-ar». 2. Tranz. (Tehn.) A abate o apă curgătoare din albia ei naturală în altă albie sau într-un canal. ♦ A abate vehiculele de pe o cale de comunicație pe altă cale existentă, construită sau improvizată în acest scop. ♦ A ramifica o cale de comunicație sau un canal de la traseul principal pentru a forma un traseu secundar. 3. Intranz. (Despre un vas plutitor) A se abate, a se depărta din drumul său normal sub acțiunea vîntului sau a unui curent; a devia. Vaporul derivă mult spre dreapta, din cauza furtunii.

DERIVA vb. I. 1. intr. a se trage, a rezulta din... ♦ (Lingv.) A avea originea în..., a veni din... 2. tr. A abate o apă din cursul ei firesc. 3. intr. (Despre nave sau avioane) A se abate, a se îndepărta de la direcția de mers sub influența vînturilor, a curenților; a devia. 4. tr. (Mat.) A calcula derivata unei funcții. [P.i. deriv, -vez. / < fr. dériver, it., lat. derivare].

DERIVA vb. I. intr. 1. a se trage, a rezulta din (ceva). ◊ (lingv.) a-și avea originea în... 2. (despre /aero/nave) a devia de la direcția de mers sub influența vânturilor, a curenților. II. tr. 1. (mat.) a calcula derivata unei funcții. 2. a abate o apă din cursul ei firesc. (< fr. dériver, lat. derivare)

A DERIVA deriv 1. intranz. 1) A fi de origine; a se trage dintr-un neam oarecare; a proveni. 2) (despre cuvinte) A fi format prin afixare. 3) (despre vase plutitoare sau avioane) A se abate de la direcția dată sub influența vânturilor sau a curenților; a devia. 2. tranz. 1) (cuvinte) A forma cu ajutorul afixelor. 2) mat. (funcții) A determina prin calcul pentru a obține derivata. 3) (ape curgătoare) A abate din albie, dând o direcție nouă. 4) (vehicule) A orienta de pe o cale de comunicație pe alta. /<fr. dériver, lat. derivare

derivà v. 1. a-și avea cauza, a proveni: din ambițiune derivă multe rele; 2. Gram. a-și trage originea; 3. Med. a abate din cursul lor sângele, umorile organismului.

derív, a -á v. tr. (lat. de-rivo, riváre, d. rivus, rîŭ. V. rival). Depărtez de cursu orĭ de drumu luĭ. Gram. Trag originea unuĭ cuvînt. V. refl. Vin, provin: Român se derivă din Roman, cașu se derivă din lapte. – ca v. intr. e greșit. Decĭ: cașu se derivă, nu: derivă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

derivat2 (substanță) s. m., pl. derivați

derivat1 (produs industrial; cuvânt; lucru) s. n., pl. derivate

derivat1 (substanță) s. m., pl. derivați

derivat2 (produs industrial, cuvânt, lucru) s. n., pl. derivate

derivat (chim.) s. m., pl. derivați

derivat (produs industrial, cuvânt) s. n., pl. derivate

deriva (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. deriv, 3 deri; conj. prez. 1 sg. să deriv, 3 să derive

deriva (a ~) vb., ind. prez. 3 deri

deriva vb., ind. prez. 1 sg. deriv, 3 sg. și pl. deri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DERIVA vb. 1. v. rezulta. 2. (LINGV.) a proveni, a veni, (pop.) a se trage. (Cuvântul „înflori” ~ din substantivul „floare”.)

DERIVA vb. 1. a proveni, a rezulta, (pop.) a se trage. (Multe consecințe ~ de aici.) 2. (LINGV.) a proveni, a veni, (pop.) a se trage. (Cuvîntulnaștere” ~ din verbul „naște”.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DERIVAT, -Ă adj. (< deriva < fr. dériver, it., lat. derivare): în sintagma cuvânt derivat (v.).

DERIVAT s. n. (< adj. derivat, -ă): cuvânt format prin derivare de la un alt cuvânt, ca degețel (< deget + suf. -el). ◊ ~ moțional: d. obținut prin procedeul moțiunii, adică prin folosirea unui sufix moțional, ca gâscan (< gâscă + suf. -an), tigroaică (< tigru + suf. -oaică) etc. ◊ ~ colectiv: d. obținut prin folosirea unui sufix colectiv, ca brădet (< brad + suf. -et), studențime (< student + suf. -ime) etc. ◊ ~ augmentativ: d. obținut prin folosirea unui sufix augmentativ, ca băiețandru (< băiat + suf. -andru), iepuroi (< iepure + suf. -oi) etc. ◊ ~ diminutival: d. obținut prin folosirea unui sufix diminutival, ca bidonaș (< bidon + suf. -aș), nuculeț (< nuc + suf. -uleț) etc. ◊ ~ regresiv: d. realizat prin derivare regresivă, ca licăr (< licări), schimb (< schimba) etc.

Intrare: derivat (adj.)
derivat1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • derivat
  • derivatul
  • derivatu‑
  • deriva
  • derivata
plural
  • derivați
  • derivații
  • derivate
  • derivatele
genitiv-dativ singular
  • derivat
  • derivatului
  • derivate
  • derivatei
plural
  • derivați
  • derivaților
  • derivate
  • derivatelor
vocativ singular
plural
Intrare: derivat (s.m.)
derivat2 (s.m.) substantiv masculin
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • derivat
  • derivatul
  • derivatu‑
plural
  • derivați
  • derivații
genitiv-dativ singular
  • derivat
  • derivatului
plural
  • derivați
  • derivaților
vocativ singular
plural
Intrare: derivat (s.n.)
derivat3 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • derivat
  • derivatul
  • derivatu‑
plural
  • derivate
  • derivatele
genitiv-dativ singular
  • derivat
  • derivatului
plural
  • derivate
  • derivatelor
vocativ singular
plural
Intrare: deriva
deriva1 (1 -v) verb grupa I conjugarea I
verb (VT1)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • deriva
  • derivare
  • derivat
  • derivatu‑
  • derivând
  • derivându‑
singular plural
  • deri
  • derivați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • deriv
(să)
  • deriv
  • derivam
  • derivai
  • derivasem
a II-a (tu)
  • derivi
(să)
  • derivi
  • derivai
  • derivași
  • derivaseși
a III-a (el, ea)
  • deri
(să)
  • derive
  • deriva
  • derivă
  • derivase
plural I (noi)
  • derivăm
(să)
  • derivăm
  • derivam
  • derivarăm
  • derivaserăm
  • derivasem
a II-a (voi)
  • derivați
(să)
  • derivați
  • derivați
  • derivarăți
  • derivaserăți
  • derivaseți
a III-a (ei, ele)
  • deri
(să)
  • derive
  • derivau
  • deriva
  • derivaseră
deriva2 (1 -vez) verb grupa I conjugarea a II-a
verb (VT201)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • deriva
  • derivare
  • derivat
  • derivatu‑
  • derivând
  • derivându‑
singular plural
  • derivea
  • derivați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • derivez
(să)
  • derivez
  • derivam
  • derivai
  • derivasem
a II-a (tu)
  • derivezi
(să)
  • derivezi
  • derivai
  • derivași
  • derivaseși
a III-a (el, ea)
  • derivea
(să)
  • deriveze
  • deriva
  • derivă
  • derivase
plural I (noi)
  • derivăm
(să)
  • derivăm
  • derivam
  • derivarăm
  • derivaserăm
  • derivasem
a II-a (voi)
  • derivați
(să)
  • derivați
  • derivați
  • derivarăți
  • derivaserăți
  • derivaseți
a III-a (ei, ele)
  • derivea
(să)
  • deriveze
  • derivau
  • deriva
  • derivaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

derivat, derivaadjectiv

  • 1. Care derivă din ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Format prin derivare. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Un cuvânt derivat. DLRLC
  • 2. (Despre cursul unei ape) Abătut din albia sa naturală. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. (Despre vehicule) Abătut de pe o cale de comunicație pe alta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 2.2. (Despre căi de comunicație, canale) Abătut, ramificat din traseul principal. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Un canal derivat. DLRLC
etimologie:
  • vezi deriva DEX '98 DEX '09

derivat, derivațisubstantiv masculin

  • 1. chimie Substanță preparată din alta și care de obicei păstrează structura de bază a substanței din care provine. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Nitrobenzenul este un derivat al benzenului. DLRLC
etimologie:
  • vezi deriva DEX '09 DEX '98 DN

derivat, derivatesubstantiv neutru

  • 1. Produs industrial obținut prin prelucrarea unei materii prime de bază. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Acum face o lucrare foarte importantă: derivatele din arpacaș. BARANGA, I. 158. DLRLC
  • 2. Cuvânt care derivă din alt cuvânt. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote «Muncitor» e un derivat de la «munci». DLRLC
  • 3. Lucru care rezultă, derivă din altul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Cred că acest sentiment era mai curînd un derivat al fricii. CAMIL PETRESCU, U. N. 337. DLRLC
etimologie:
  • vezi deriva DEX '09 DEX '98 DN

deriva, derivverb

  • 1. intranzitiv mai ales unipersonal A se trage, a proveni, a rezulta din... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Multe deprinderi rele derivă din lene. DLRLC
    • 1.1. lingvistică (Despre limbă, cuvinte și sensul lor) A-și trage originea din... DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Limba română derivă din limba latină. Cuvântul românesc «obraz» derivă din cuvântul vechi slav «obrazŭ». DLRLC
      • 1.1.1. tranzitiv A arăta proveniența unui cuvânt din altul. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. lingvistică (Despre cuvinte, de obicei cu determinări introduse prin prepoziția „de la”) A se forma cu ajutorul unui sufix sau al unui prefix. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Cuvântul «fierar» derivă de la «fier», căruia i s-a alipit sufixul «-ar». DLRLC
  • 2. tranzitiv A abate o apă curgătoare din albia ei naturală în altă albie sau într-un canal. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. A îndrepta vehiculele de pe o cale de comunicație pe altă cale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 2.2. A ramifica o cale de comunicație sau un canal de la traseul principal pentru a forma un traseu secundar. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. tranzitiv matematică A calcula derivata unei funcții. DEX '09 DEX '98 DN
  • 4. intranzitiv (Despre un vas plutitor) A se abate, a se depărta din drumul său normal sub acțiunea vântului sau a unui curent. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Vaporul derivă mult spre dreapta, din cauza furtunii. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.