10 definiții pentru dactiloscopie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DACTILOSCOPÍE s. f. Procedeu de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale, folosit în antropologie și în medicina judiciară. – Din fr. dactiloscopie.

DACTILOSCOPÍE s. f. Procedeu de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale, folosit în antropologie și în medicina judiciară. – Din fr. dactiloscopie.

dactiloscopie sf [At: CADE / Pl: ~ii / E: fr dactyloscopie] Procedeu de identificare a unei persoane cu ajutorul amprentelor digitale, folosit în antropometrie și în medicina judiciară.

DACTILOSCOPÍE s. f. Procedeu cu ajutorul căruia se pot identifica persoanele prin cercetarea amprentelor lor digitale.

DACTILOSCOPÍE s.f. Metodă de identificare a persoanelor prin examinarea amprentelor digitale. [Gen. -iei. / < fr. dactyloscopie, cf. gr. daktylos – deget, skopein – a examina].

DACTILOSCOPÍE s. f. procedeu de identificare cu ajutorul amprentelor digitale. (< fr. dactyloscopie)

DACTILOSCOPÍE f. Metodă de identificare a persoanelor pe baza examinării amprentelor digitale, aplicată, mai ales, în criminalistică. /<fr. dactyloscopie


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!dactiloscopíe (-los-co-/-lo-sco-) s. f., art. dactiloscopía, g.-d. dactiloscopíi, art. dactiloscopíei

dactiloscopíe s. f. (sil. mf.-sco-), art. dactiloscopía, g.-d. art. dactiloscopíei


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

DACTILO- „deget, mașină de scris, digital”. ◊ gr. daktylos „deget” > fr. dactylo-, engl. id., germ. daktylo- > rom. dactilo-.~carp (v. -carp), adj., cu frunzele dispuse ca degetele unei mîini; ~fazie (v. -fazie), s. f., mijloc de înțelegere între oameni prin semne convenționale făcute cu degetele; sin. dactilologie; ~graf (v. -graf), s. m. și f., persoană care practică dactilografia; ~grafie (v. -grafie), s. f., tehnica de a scrie la mașina de scris; ~gramă (v. -gramă), s. f., urmă lăsată de degete, constituind un mijloc de identificare în antropometria judiciară; ~gripoză (v. -gripoză), s. f., atitudine vicioasă, constînd într-o încovoiere permanentă a degetelor; ~id (v. -id), adj., în formă de deget; ~logie (v. -logie1), s. f., dactilofazie*; ~megalie (v. -megalie), s. f., creștere exagerată a degetelor; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat de înregistrare simultană a deplasării unui deget în trei direcții spațiale; ~plastie (v. -plastie), s. f., operație de chirurgie plastică pentru refacerea degetelor distruse; ~ptere (v. -pter), s. n. pl., specie de pești din ordinul acantopterigienilor, cu înotătoarele pectorale ca niște aripi; ~riză (v. -riză1), s. f., ramificație a rădăcinilor vegetale; ~scopie (v. -scopie), s. f., procedeu în antropometria judiciară, de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale; ~tecă (v. -tecă), s. f., ferigă fosilă din carbonifer și permian, cu sporangii izolați și grupați în formă de degete, pe partea inferioară a pinulelor; ~zoizi (v. -zoid), s. m. pl., indivizi din coloniile de hidrozoare, avînd rol tactil și de protecție.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DACTILOSCOPÍE (< fr. {i}; {s} dactilo- + gr. skopeo „a examina”) s. f. Procedeu de identificare a unei persoane cu ajutorul amprentelor digitale, folosit în antropometrie, în criminalistică și în medicina judiciară.

Intrare: dactiloscopie
  • silabație: -los-co-, -lo-sco- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • dactiloscopie
  • dactiloscopia
plural
genitiv-dativ singular
  • dactiloscopii
  • dactiloscopiei
plural
vocativ singular
plural

dactiloscopie

  • 1. Procedeu de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale, folosit în antropologie și în medicina judiciară.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: