3 intrări

28 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COST1, costuri, s. n. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc.; preț. ◊ Costul vieții = totalitatea cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare, pentru serviciile utilizate, necesare unei familii, într-o perioadă determinată. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulația mărfurilor) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revânzare. ◊ Expr. A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decât prețul de cost1. A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost1. – Din costa (derivat regresiv).

COST2 s. n. (Reg.) Hrană, mâncare. ◊ Expr. A ține (pe cineva) în cost = a ține (pe cineva) în pensiune. – Din germ. Kost.

cost1 sn [At: LM / Pl: ~uri / E: drr costa] 1 Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. 2 (Îs) ~ul vieții Totalitate a cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare precum și a serviciilor utilizate de o familie într-o perioadă determinată. 3 (Îs) Preț de ~ Total al cheltuielilor necesare în producție pentru fabricarea unui bun oarecare. 4 (Îas) Sumă de bani plătită pentru o marfa în scopul revinderii. 5 (Îe) A vinde o marfă pe ~ sau la prețul de ~ A vinde o marfa fără adaos comercial. 6 (Îe) A vinde sub ~ A vinde o marfa cu un preț mai mic decât prețul de cost1 (3).

cost2 sn [At: STAMATI, D. / Pl: ~uri / E: ger Kost] (Gmî; reg) 1 Hrană. 2 (Îe) A ține pe cineva în ~ A ține pe cineva în pensiune.

cost3 sn [At: ȘINCAI, HR. I, 118/11 / Pl: ~uri / E: nct] (Înv; ned) Condiment.

COST2 s. n. (Germanism reg.) Hrană, mâncare. ◊ Expr. A ține (pe cineva) în cost = a ține (pe cineva) în pensiune. – Din germ. Kost.

COST1 s. n. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. ◊ Costul vieții = totalitatea cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare, precum și a serviciilor utilizate, pe o familie, într-o perioadă determinată. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulația mărfurilor) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revânzare. ◊ Expr. A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decât prețul de cost1. A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost1. – Din costa (derivat regresiv).

COST s. n. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau achiziționarea unui produs. Costul produselor de larg consum, Costul vieții = totalul sumelor cheltuite pentru mijloacele necesare traiului. Impozitele au crescut în S.U.A. de peste 12 ori față de anul 1938, iar costul vieții a crescut de aproape 3 ori. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2757. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor (materii prime, salarii, regie etc.) necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulație) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revînzare. Partidul cheamă pe muncitori, tehnicieni și ingineri să se preocupe necontenit de ridicarea productivițății muncii și de reducerea prețului de cost. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 20. Prin raționalizarea procesului de producție și reducerea cheltuielilor necesitate de fluctuația brațelor de muncă, se vor realiza sarcinile de reducere a prețului de cost. REZ. HOT. I 285. Sînt numeroase întreprinderi cărora li s-au decernat steaguri roșii de producție din partea ministerelor și a comitetelor, centrale ale sindicatelor de care aparțin, ca o apreciere a succeselor obținute pe linia îndeplinirii planului la toți indicii, a ridicării productivității muncii, a scăderii prețului de cost și a îmbunătățirii calității produselor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2756. ◊ Expr. (În societatea capitalistă, în cadrul concurenței dintre întreprinderi) A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decît prețul de cost, pentru a face concurență altei întreprinderi. A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost.

COST s.n. Ceea ce costă ceva, prețul unui lucru. [< it. costo, ngr. kostos].

COST1 s. n. totalitatea cheltuielilor, exprimate în bani, efectuate pentru producerea unui bun, executarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. (< it. costo, germ. Kostos)

COST ~uri n. Sumă de bani cheltuită pentru cumpărarea, producerea, extragerea unui produs sau pentru prestarea unui serviciu. ◊ Preț de ~ totalitate a cheltuielilor făcute pentru producerea și desfacerea unui produs. /v. a costa

cost n. ceea ce costă un lucru: costul drumului. [Abstras din costa].

1) cost n., pl. urĭ (it. costo, fr. coût. V. cust). Ceĭa ce costă un lucru, preț: costu uneĭ călătoriĭ.

COST2(O)- elem. „coastă”. (< fr. cost/o/-, cf. lat. costa)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

cost2 (hrană) (reg.) s. n.

!cost1 (preț) s. n., pl. cósturi

cost (preț, hrană) s. n., pl. cósturi


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

COST s. v. aliment, hrană, mâncare.

COST s. preț, valoare. (~ al unei mărfi.)

arată toate definițiile

Intrare: cost (hrană)
cost1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cost
 • costul
 • costu‑
plural
 • costuri
 • costurile
genitiv-dativ singular
 • cost
 • costului
plural
 • costuri
 • costurilor
vocativ singular
plural
Intrare: cost (preț)
cost1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cost
 • costul
 • costu‑
plural
 • costuri
 • costurile
genitiv-dativ singular
 • cost
 • costului
plural
 • costuri
 • costurilor
vocativ singular
plural
Intrare: costo
costo
prefix (I7-P)
 • costo
prefix (I7-P)
 • cost
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

cost (hrană)

etimologie:

cost (preț)

 • 1. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: preț valoare un exemplu
  exemple
  • Costul produselor de larg consum,
   surse: DLRLC
  • 1.1. Costul vieții = totalitatea cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare, pentru serviciile utilizate, necesare unei familii, într-o perioadă determinată.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Impozitele au crescut în S.U.A. de peste 12 ori față de anul 1938, iar costul vieții a crescut de aproape 3 ori. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2757.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulația mărfurilor) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revânzare.
   surse: DEX '09 DLRLC 3 exemple
   exemple
   • Partidul cheamă pe muncitori, tehnicieni și ingineri să se preocupe necontenit de ridicarea productivității muncii și de reducerea prețului de cost. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 20.
    surse: DLRLC
   • Prin raționalizarea procesului de producție și reducerea cheltuielilor necesitate de fluctuația brațelor de muncă, se vor realiza sarcinile de reducere a prețului de cost. REZ. HOT. I 285.
    surse: DLRLC
   • Sînt numeroase întreprinderi cărora li s-au decernat steaguri roșii de producție din partea ministerelor și a comitetelor centrale ale sindicatelor de care aparțin, ca o apreciere a succeselor obținute pe linia îndeplinirii planului la toți indicii, a ridicării productivității muncii, a scăderii prețului de cost și a îmbunătățirii calității produselor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2756.
    surse: DLRLC
  • 1.3. expresie A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decât prețul de cost.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.4. expresie A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC

etimologie: