14 definiții pentru condensa

condensá [At: PONI, F. 133 / Pzi: ~séz / E: fr condenser, lat condensare] 1-2 vtr (Fiz) A (se) face mai dens. 3 vr (D. vapori) A se transforma în lichid (prin răcire și comprimare). 4 vt (Fig) A scurta exprimarea Si: a comprima, a prescurta.

CONDENSÁ, condensez, vb. I. 1. Refl. (Despre vapori) A se transforma în lichid, prin (răcire și) comprimare. ♦ A acumula electricitate. 2. Tranz. și refl. A (se) face mai dens. ♦ Tranz. Fig. A scurta exprimarea; a comprima, a prescurta. – Din fr. condenser, lat. condensare.

CONDENSÁ, condensez, vb. I. 1. Refl. (Despre vapori) A se transforma în lichid, prin (răcire și) comprimare. ♦ A acumula electricitate. 2. Tranz. și refl. A (se) face mai dens. ♦ Tranz. Fig. A scurta exprimarea; a comprima, a prescurta. – Din fr. condenser, lat. condensare.

CONDENSÁ, condensez, vb. I. 1. Refl. (Despre vapori sau gaze) A se transforma în lichid, prin răcire și comprimare sau numai prin comprimare. 2. Tranz. A face mai dens, a mări densitatea unui lucru. A condensa laptele. 3. Tranz. (Cu privire Ia electricitate) A acumula. Condensatorul electric ne permite să condensăm o mare. cantitate de electricitate.

condensá (a ~) vb., ind. prez. 3 condenseáză

condensá vb., ind. prez. 1 sg. condenséz, 3 sg. și pl. condenseáză

CONDENSÁ vb. v. concentra, prescurta, reduce, rezuma, scurta.

CONDENSÁ vb. I. 1. refl., tr. A (se) transforma în lichid. 2. refl., tr. A deveni sau a face să devină mai dens. ♦ tr. A acumula electricitate. 3. tr. (Fig.) A scurta exprimarea; a se exprima în mai puține cuvinte; a comprima, a prescurta. [< fr. condenser, cf. it., lat. condensare].

CONDENSÁ vb. I. refl. (despre vapori) a se transforma (prin răcire) în lichid. II. refl., tr. a (se) face mai dens. III. tr. (fig.) a scurta o expunere; a comprima, a prescurta. (< fr. condenser, lat. condensare)

A SE CONDENSÁ se ~eáză intranz. 1) (despre vapori, gaze) A trece din stare gazoasă în stare lichidă; a se transforma în lichid. 2) A deveni (mai) dens; a se densifica. /<fr. condenser, lat. condensare

A CONDENSÁ ~éz tranz. 1) A face să se condenseze; a comprima. 2) fig. (texte) A micșora prin reducerea numărului de cuvinte; a prescurta. /<fr. condenser, lat. condensare

condensà v. 1. a reduce la un volum mai mic, a face mai puțin dens: frigul condensă aerul; 2. a exprima conciz: a-și condensa cugetarea.

*condenséz v. tr. (lat. condensare, d. densus, des). Îndes, fac maĭ des: frigu condensează aeru. Fig. Exprim cu conciziune: a condensa cugetarea.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

condensa vb. v. CONCENTRA. PRESCURTA. REDUCE. REZUMA. SCURTA.

Intrare: condensa
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) condensa condensare condensat condensând singular plural
condensea condensați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) condensez (să) condensez condensam condensai condensasem
a II-a (tu) condensezi (să) condensezi condensai condensași condensaseși
a III-a (el, ea) condensea (să) condenseze condensa condensă condensase
plural I (noi) condensăm (să) condensăm condensam condensarăm condensaserăm, condensasem*
a II-a (voi) condensați (să) condensați condensați condensarăți condensaserăți, condensaseți*
a III-a (ei, ele) condensea (să) condenseze condensau condensa condensaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)