3 intrări

Articole pe această temă:

35 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

concentrát2, ~ă [At: HASDEU, I. C. 56 / Pl: ~ați, ~e / E: concentra] 1 a Adunat. 2 a Strâns. 3 a Preocupat. 4-5 a Chemat (vremelnic) sub arme (în timp de pace). 6 sn (Min) Produs obținut în urma unor operațiuni speciale de preparare, îmbogățit în substanțe și curățat de impurități, pentru a putea fi supus operațiunilor metalurgice ulterioare. 7 sn Produs alimentar caracterizat prin volum mic și printr-un procent mare de substanțe nutritive, care se consumă după încălzire, fierbere sau diluare. 8 a (Îs) Furaje ~e Nutrețuri de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată. 9 (D. stil, limbaj) Concis.

concentrát1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: concentra] 1-2 (Nob) Concentrare (1-2).

CONCENTRÁT2, -Ă, concentrați, -te, adj. 1. Care are o concentrație mare. ◊ Furaje concentrate = nutrețuri de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată, bogate în proteine și cu procent redus de apă. 2. (Despre stil, limbaj) Concis. – V. concentra.

CONCENTRÁT1, concentrate, s. n. 1. Produs bogat în minerale utile, obținut prin concentrare (3). 2. Produs alimentar caracterizat prin volum mic și printr-un procent mare de substanțe hrănitoare, care poate fi consumat după ce a fost încălzit, fiert în apă etc. – Din fr. concentré.

CONCENTRÁT2, -Ă, concentrați, -te, adj. 1. Care are o concentrație mare. ◊ Furaje concentrate = nutrețuri de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată, bogate în proteine și cu procent redus de apă. 2. (Despre stil, limbaj) Concis. – V. concentra.

CONCENTRÁT1, concentrate, s. n. 1. Produs bogat în minerale utile, obținut prin concentrare (3). 2. Produs alimentar caracterizat prin volum mic și printr-un procent mare de substanțe hrănitoare, care poate fi consumat după ce, în prealabil, a fost încălzit, fiert în apă etc. – Din fr. concentré.

CONCENTRÁT1, concentrate, s. n. 1. Produs minier obținut printr-o serie de operații speciale, care îl curăță de impurități și îl îmbogățesc în substanțe, pentru a fi folosit în metalurgie.

CONCENTRÁT2, -Ă, concentrați, -te, adj. 1. (Chim.; în opoziție cu diluat) Care are o concentrație mare. Alcool concentrat, cm Se află în adîncimea pămîntului un cimitir de arbori, un loc în care păduri întregi au fost înghițite cu milioane de ani în urmă, pentru ca astăzi să fie scoase sub forma concentrată, și plină cu un număr mai mare de calorii, a cărbunilor. BOGZA, V. J. 35. 2. (Rar) închis, necomunicativ. [Femeile din Țara Făgărașului] sînt dîrze, concentrate și colțuroase ca însăși cremenea. BOGZA, C. O. 298.

concentrát s. n., pl. concentráte

concentrát s. n., pl. concentráte

CONCENTRÁT adj. 1. v. prescurtat. 2. v. concis. 3. încordat. (Expresia ~ a cuiva; om ~.) 4. v. tare.

Concentrat ≠ diluat, distrat

CONCENTRÁT, -Ă adj. Care are concentrație mare. // s.n. 1. Produs minier cu substanțe utile extrase din minereu steril, folosit în metalurgie. 2. Produs alimentar obținut prin uscarea și presarea unui aliment fără ca acesta să-și piardă calitățile nutritive. [< concentra, cf. germ. Konzentrat].

CONCENTRÁT2, -Ă adj. 1. care are concentrație mare. ◊ furaje -e = nutrețuri de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată. 2. (despre stil) concis. (<concentra)

CONCENTRÁT1 s. n. 1. produs minier bogat în minerale utile, prin eliminarea sterilului. 2. produs alimentar de volum mic și procent mare de substanțe nutritive. (<germ. Konzentrat, fr. concentré)

CONCENTRÁT ~e n. 1) Produs alimentar cu volum redus, având un procent ridicat de substanțe hrănitoare. 2) Produs industrial brut bogat în materii prime utile. 3) chim. Substanță obținută prin flotație. 4) Furaj de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată. /v. a concentra

concentrat a. 1. alcool sau sirop căruia s’a micșorat volumul cu extragerea apei conținute într’însul; 2. fig. care nu se manifestă în afară: furie concentrată.

*concentrát, -ă adj. Din care s’a scos o parte din partea apoasă: alcool, acid concentrat. Fig. Necomunicativ, mocnit.

concentrá [At: BĂLCESCU, M. V. 5/10 / V: ~etrá, cocin~ / Pzi: ~réz, (înv) 3 ~ră / E: fr concentrer] 1-2 vtr A (se) aduna. 3-4 vtr A (se) strânge într-un punct. 5 vt (Mil) A aduna trupele într-o regiune (amenințată). 6-7 vtr A (se) condensa într-un spațiu restrâns. 8 vr A-și aduna toată atenția, gândirea, puterile, energia, asupra unui lucru. 9 vt (Chm) A mări conținutul procentual al unui component într-o soluție sau într-un amestec. 10 vt (Ind) A separa dintr-un minereu brut părțile bogate în minereuri utile de părțile sterile.

CONCENTRÁ, concentrez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) strânge, a (se) acumula într-un singur loc; a (se) îndrepta spre un singur punct. 2. Tranz. A chema vremelnic rezerviști sub arme în timp de pace, pentru completarea pregătirii militare sau în alt scop. ♦ A strânge mai multe unități militare într-o anumită zonă. 3. Refl. A-și îndrepta întreaga atenție sau preocupare într-o singură direcție; a fi absorbit, preocupat de ceva. 4. Tranz. (Chim.) A mări conținutul procentual al unui component într-o soluție sau într-un amestec. 5. Tranz. A separa dintr-un minereu brut părțile bogate în minereuri utile de părțile sterile. – Din fr. concentrer.

arată toate definițiile

Intrare: concentra
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) concentra concentrare concentrat concentrând singular plural
concentrea concentrați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) concentrez (să) concentrez concentram concentrai concentrasem
a II-a (tu) concentrezi (să) concentrezi concentrai concentrași concentraseși
a III-a (el, ea) concentrea (să) concentreze concentra concentră concentrase
plural I (noi) concentrăm (să) concentrăm concentram concentrarăm concentraserăm, concentrasem*
a II-a (voi) concentrați (să) concentrați concentrați concentrarăți concentraserăți, concentraseți*
a III-a (ei, ele) concentrea (să) concentreze concentrau concentra concentraseră
Intrare: concentrat (adj.)
concentrat1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular concentrat concentratul concentra concentrata
plural concentrați concentrații concentrate concentratele
genitiv-dativ singular concentrat concentratului concentrate concentratei
plural concentrați concentraților concentrate concentratelor
vocativ singular
plural
Intrare: concentrat (s.n.)
concentrat2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular concentrat concentratul
plural concentrate concentratele
genitiv-dativ singular concentrat concentratului
plural concentrate concentratelor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)

concentrat (adj.)

 • 1. Care are o concentrație mare.
  surse: DEX '09 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • Alcool concentrat.
   surse: DLRLC
  • Se află în adîncimea pămîntului un cimitir de arbori, un loc în care păduri întregi au fost înghițite cu milioane de ani în urmă, pentru ca astăzi să fie scoase sub forma concentrată, și plină cu un număr mai mare de calorii, a cărbunilor. BOGZA, V. J. 35.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Furaje concentrate = nutrețuri de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată, bogate în proteine și cu procent redus de apă.
   surse: DEX '09 MDN '00
 • 2. Despre stil, limbaj:
  surse: DEX '09 MDN '00 sinonime: concis
 • exemple
  • [Femeile din Țara Făgărașului] sînt dîrze, concentrate și colțuroase ca însăși cremenea. BOGZA, C. O. 298.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi concentra
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

concentrat (s.n.)

 • 1. Produs bogat în minerale utile, obținut prin concentrare (3.).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. Produs alimentar caracterizat prin volum mic și printr-un procent mare de substanțe hrănitoare, care poate fi consumat după ce a fost încălzit, fiert în apă etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 3. chimie Substanță obținută prin flotație.
  surse: NODEX
 • 4. Furaj de origine vegetală sau animală cu valoare nutritivă ridicată.
  surse: NODEX

etimologie: