20 de definiții pentru cataramă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CATARAMĂ, catarame, s. f. Piesă din metal, os, material plastic etc., cu care se încheie o cingătoare, o curea etc. sau care este folosită ca obiect decorativ la confecții. ◊ Loc. adj. și adv. (Fam.) La cataramă = zdravăn, strașnic. ◊ Expr. Prieteni la cataramă = prieteni foarte buni. – Et. nec.

CATARAMĂ, catarame, s. f. Piesă din metal, os, material plastic etc., cu care se încheie o cingătoare, o curea etc. sau care este folosită ca obiect decorativ la confecții. ◊ Loc. adj. și adv. (Fam.) La cataramă = zdravăn, strașnic. ◊ Expr. Prieteni la cataramă = prieteni foarte buni. – Et. nec.

catara sf [At: ANON. CAR. / V: ~me, cătăr~, cătărambă / Pl: ~me, (rar) ~rămi, (pfm) cătărămi / E: săs *Kattenramem cf ger Kattenriemen „curea cu lanț”] 1 Inel sau pătrat de metal, os, material plastic etc. la mijloc cu o traversă (cu sau fără dinți) prinsă la capătul unei cingători, curele, în care intră celălalt capăt, făcând ca cingătoarea sau cureaua să se încheie sau să se strângă (prin introducerea dinților în niște găuri) Cf agrafă, copcă, încheietoare, pafta. 2 Dispozitiv de închidere a unor bentițe, curele etc., folosit ca obiect decorativ la confecții sau încălțăminte. 3 (Fam; îljv) La ~ Zdravăn. 5 (Fam; îs) Prieten la ~ Prieten foarte bun. 6 (Reg) Joc de copii nedefinit mai îndeaproape.

CATARAMĂ, catarame, s. f. Inel sau pătrat de metal, de os etc., cu care se strînge sau se încheie o cingătoare. V. pafta. Ți-a dat catarama cu diamanturi de la mantaua lui. NEGRUZZI, S. III 342. Să ne dați... cîlți de după blidar, Să facem popii brăcinar; O țîră de aramă, Să-i facem și cataramă. TEODORESCU, P. P. 180 ◊ Loc. adj. și adv. (Familiar) La cataramă = zdravăn, strașnic. Beție la cataramă.Toată ziua s-a făcut miliție la cataramă, în strigătele mari ale gradaților. SADOVEANU, O. VI 183. Combăteam la cataramă. VLAHUȚĂ, O. A. III ◊ Expr. Prieten la cataramă = prieten intim, nedespărțit. – Pl. și: cătărămi (CAMILAR, T. 71), catarămi (GALACTION, O. I 283).

CATARAMĂ, catarame, s. f. Inel sau pătrat din metal, os etc., cu care se strînge sau se încheie o cingătoare. ◊ Loc. adj. și loc. adv. (Fam.) La cataramă = zdravăn, strașnic. ◊ Expr. Prieten la cataramă = prieten intim. – Sas (neatestat) kattenramen (germ. kattenriemen „curea cu lanț”).

CATARAMĂ ~e f. Piesă cu care se încheie o cingătoare sau este folosită ca obiect decorativ. ◊ Prieteni la ~ prieteni foarte buni. [G.-D. cataramei] /<săș. kattenramen

cataramă f. 1. încheietoare de metal; 2. cataramă cu curea de încins; fig. la cataramă, intim: prietini la cataramă. [Origină necunoscută].

catarámă f., pl. e și cătărămĭ (turc. kantarma și kantyrmu, frîŭ. Cp. cu mahramă, pastramă, pataramă, cacealma și șandrama). O verigă rectangulară de care e fixat un cuĭ și care se coase la capătu uneĭ curele perforate care se trece pin această verigă și servește la încins ceva. La cataramă, la toartă, cu intensitate: beție, prietenie la cataramă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

catara s. f., g.-d. art. cataramei; pl. catarame

catara s. f., g.-d. art. cataramei; pl. catarame

catara s. f., g.-d. art. cataramei; pl. catarame

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CATARA s. (reg.) sponcă. (~ la curea.)

CATARA s. (reg.) sponcă. (~ la curea.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cataramă (catarame), s. f. – Piesă din metal cu care se încheie o cingătoare. – Var. cătăramă. Origine incertă. După Lacea, Dacor., III, 741 din germ. DAR și Gáldi, Dict., 191), din germ. Kettenriemen, prin intermediul pronunțării săs. (*kattenramen, care nu este documentată). Der. este posibilă, însă marea răspîndire a cuvîntului rom. nu se potrivește cu ideea unui împrumut săs. Bogrea, Dacor., IV, 798 (cf. Lokotsch 1089) preferă să se refere la tc. kantarma.Der. (în)cătărăma, vb. (a prinde în cataramă); descătărăma, vb. (a desface, a descheia).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi prieten la cataramă / la toartă (cu cineva) expr. a fi prieten foarte bun (cu cineva).

prieteni la cataramă / la toartă expr. prieteni foarte buni, prieteni nedespărțiți.

Intrare: cataramă
cataramă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • catara
  • catarama
plural
  • catarame
  • cataramele
genitiv-dativ singular
  • catarame
  • cataramei
plural
  • catarame
  • cataramelor
vocativ singular
plural
catarame
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

catara, cataramesubstantiv feminin

  • 1. Piesă din metal, os, material plastic etc., cu care se încheie o cingătoare, o curea etc. sau care este folosită ca obiect decorativ la confecții. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: sponcă diminutive: cătărămuță
    • format_quote Ți-a dat catarama cu diamanturi de la mantaua lui. NEGRUZZI, S. III 342. DLRLC
    • format_quote Să ne dați... cîlți de după blidar, Să facem popii brăcinar; O țîră de aramă, Să-i facem și cataramă. TEODORESCU, P. P. 180. DLRLC
    • chat_bubble locuțiune adjectivală locuțiune adverbială familiar La cataramă = strașnic, strașnic, zdravăn. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Beție la cataramă. DLRLC
      • format_quote Toată ziua s-a făcut miliție la cataramă, în strigătele mari ale gradaților. SADOVEANU, O. VI 183. DLRLC
      • format_quote Combăteam la cataramă. VLAHUȚĂ, O. A. III 23. DLRLC
    • chat_bubble Prieteni la cataramă = prieteni foarte buni. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • comentariu Plural și: cătărămi, catarămi. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.