16 definiții pentru broderie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRODERÍE, broderii, s. f. Cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente), executată pe un material textil. ♦ P. gener. Ornamentație fină. ♦ Notă muzicală de ornament folosită într-o compoziție (depărtată de nota muzicală de bază cu un ton sau cu un semiton). – Din fr. broderie.

BRODERÍE, broderii, s. f. Cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente), executată pe un material textil. ♦ P. gener. Ornamentație fină. ♦ Notă muzicală de ornament folosită într-o compoziție (depărtată de nota muzicală de bază cu un ton sau cu un semiton). – Din fr. broderie.

broderíe sf [At: PAMFILE, I. C. 312 / V: brodărie / Pl: ~ii / E: fr broderie] 1 Cusătură în relief, reprezentând flori sau alte figuri, lucrată pe pânză cu mâna, la gherghef sau la mașină. 2 Bucată de pânză brodată Si: (pop) chindisitură. 3 (Pgn) Ornamentație fină. 4 (Muz) Notă muzicală de ornament folosită într-o compoziție (depărtată de nota muzicală de bază cu un ton sau cu un semiton).

BRODERÍE, broderii, s. f. Cusătură în relief (reprezentînd flori sau alte ornamente) pe o pînză, pe o stofă, pe o mătase etc.; cusătură lucrată la gherghef. Adela lucra la o broderie. IBRĂILEANU, A. 142. Purta una dintr-acele scurte cațaveici numite fermenele, broderia căreia, cu fir și cu tertel, îi acoperea tot pieptul. NEGRUZZI, S. I 16. ◊ (Poetic) Crestele lor [ale munților] se sparg, asemeni unor gigantice flori albe și roșii, acoperindu-le umerii cu o broderie spumoasă. BOGZA, C. O. 334. Ploaia cade... Țesînd o delicată broderie Pe pata albă-a unui felinar. CAZIMIR, L. U. 56.

BRODERÍE, broderii, s. f. 1. Cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente) pe o pânză, pe o stofă etc. 2. (Muz.) Notă de ornament (depărtată de nota reală cu un ton sau cu un semiton). – Fr. broderie.

BRODERÍE s.f. 1. Artă a decorării unei țesături cu motive ornamentale cusute în relief cu fire din diferite materiale; compoziția ornamentală însăși. ♦ Cusătură făcută la gherghef. 2. (Fig.) Înfloritură, dezvoltare (la o povestire, la o bucată muzicală etc.) [Gen. -iei. / < fr. broderie].

BRODERÍE s. f. 1. artă a decorării unei țesături cu motive ornamentale cusute în relief cu fire din diferite materiale; compoziția ornamentală însăși. ◊ (p. ext.) ornamentație fină. 2. (muz.) ornament melodic realizat prin alternarea unei note dintr-un acord cu cea superioară sau inferioară, depărtată cu un (semi)ton. (< fr. broderie)

BRODERÍE ~i f. 1) Cusătură decorativă, efectuată în relief pe o țesătură, cu fire din același material sau cu fire speciale. 2) Țesătură împodobită cu motive decorative brodate. 3) Arta de a broda. [Art. broderia; G.-D. broderiei; Sil. -ri-e] /<fr. broderie

broderie f. 1. lucrarea făcută brodând; 2. fig. ceea ce s’adaogă ca podoabă la o povestire sau la o bucată muzicală.

*broderíe f. (fr. broderie). Lucru brodat. Fig. Înfloriturĭ adăugate uneĭ povestirĭ. Note adăugate în cîntec ca să placă maĭ mult.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

broderíe s. f., art. brodería, g.-d. art. broderíei; pl. broderíi, art. broderíile

broderíe s. f., art. brodería, g.-d. art. broderíei; pl. broderíi, art. broderíile


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BRODERÍE s. (Transilv.) chindiseală, chindisitură, (prin Ban. și Transilv.) șlingherai.

BRODERIE s. (Transilv.) chindiseală, chindisitură, (prin Ban. și Transilv.) șlingherai.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

broderie, notă* de ornament* care pleacă de la o notă reală a unui acord* la treapta* alăturată, revenind imediat la nota inițială. Se mai numește notă de schimb (echiv. it. cambiata*; germ. Wechselnote). B. poate fi: a) inferioară sau superioară; b) simplă sau dublă (ultima se efectuează trecând prin nota inferioară, apoi prin cea superioară înainte de rezolvare); c) diatonică* sau cromatică*.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

broderíe, broderii s. f. Artă a decorării unei țesături-suport cu motive ornamentale sau imagini iconografice, realizate cu fire din diferite materiale (mătase, aur, argint etc.) cusute cu acul sau cu mașina; p. ext. piesă decorată cu această tehnică. Se folosește la confecționarea de epitafuri, dvere, mânecuțe, bedernițe, epitrahile, aere, poale de icoană, orare etc., precum și de învelitori de mormânt. – Din fr. broderie.

Intrare: broderie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • broderie
 • broderia
plural
 • broderii
 • broderiile
genitiv-dativ singular
 • broderii
 • broderiei
plural
 • broderii
 • broderiilor
vocativ singular
plural

broderie

 • 1. Artă a decorării unei țesături cu motive ornamentale cusute în relief cu fire din diferite materiale; compoziția ornamentală însăși.
  surse: DN
 • 2. Cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente), executată pe un material textil.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 4 exemple
  exemple
  • Adela lucra la o broderie. IBRĂILEANU, A. 142.
   surse: DLRLC
  • Purta una dintr-acele scurte cațaveici numite fermenele, broderia căreia, cu fir și cu tertel, îi acoperea tot pieptul. NEGRUZZI, S. I 16.
   surse: DLRLC
  • poetic Crestele lor [ale munților] se sparg, asemeni unor gigantice flori albe și roșii, acoperindu-le umerii cu o broderie spumoasă. BOGZA, C. O. 334.
   surse: DLRLC
  • poetic Ploaia cade... Țesînd o delicată broderie Pe pata albă-a unui felinar. CAZIMIR, L. U. 56.
   surse: DLRLC
  • 2.1. prin generalizare Ornamentație fină.
   surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 2.2. figurat Înfloritură, dezvoltare (la o povestire, la o bucată muzicală etc.).
   surse: DN sinonime: dezvoltare înfloritură
   • 2.2.1. Notă muzicală de ornament folosită într-o compoziție (depărtată de nota muzicală de bază cu un ton sau cu un semiton).
    surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00

etimologie: