3 intrări

31 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

biserica vr [At: DOSOFTEI, ap. CDDE / E: biserică] (Înv) A se duce la biserică (1).

BISÉRICĂ, biserici, s. f. 1. Clădire destinată celebrării unui cult creștin. ◊ Expr. A lua calea bisericii = a deveni evlavios, pios. A (nu) fi ușă de biserică = a (nu) respecta morala religioasă, a (nu)-și îngădui abateri de la morala religioasă, a (nu) duce o viață pioasă; p. ext. a (nu) fi cinstit, a (nu) fi corect. A nu fi dus (de multe ori) la biserică = a nu da importanță conveniențelor sociale; a nu se sfii să spună cuiva în față lucruri neplăcute. 2. Instituția creștinismului în ansamblu. 3. Comunitate întemeiată de Isus Hristos, alcătuită din totalitatea celor care cred în acesta; semn al comuniunii oamenilor cu Dumnezeu. ♦ Ansamblul credincioșilor reuniți într-o comuniune creștină locală. Biserica ortodoxăLat. basilica.

besérecă sf vz biserică

bisérică sf [At: COD. VOR. 17R/7 / V: (înv) băsearecă, besearecă, besear~, ~earică, (Ban) băsăr~, (Trs; Mol) beserecă, ~rcă / Pl: ~ici / E: ml basilica] 1 Clădire destinată celebrării cultului creștin Si: Casa-Domnului. 2 Prelații din biserică (1). 3 Credincioșii din biserică (1). 4 Biserica împreună cu prelații și credincioșii. 5 (Îe) A lua calea ~icii A deveni evlavios. 6-7 (Îe) A (nu) fi ușă (cruce sau lemn) de ~ A (nu) respecta morala religioasă. 8-9 (Îae; pex) A (nu) fi cinstit. 10 (Îe) A nu fi dus (de multe ori pe) la ~ A nesocoti conveniențele sociale. 11 (Îae) A fi o persoană dificilă. 12 (Irn; îe) A veni de la ~ A fi beat. 13 Instituția creștinismului în ansamblu. 14 Comunitate religioasă de același cult. 15 (Înv) Mulțime de creștini. 16 (Ent; îs) ~a-dracului Ploșniță de plante (Pentatoma beccarum).

BISÉRICĂ, biserici, s. f. 1. Clădire destinată celebrării unui cult creștin. ◊ Expr. A lua calea bisericii = a deveni evlavios, pios. A (nu) fi ușă de biserică = a (nu) respecta morala religioasă, a (nu)-și îngădui abateri de la morala religioasă, a (nu) duce o viață pioasă; p. ext. a (nu) fi cinstit, a (nu) fi corect. A nu fi dus (de multe ori) la biserică = a nu da importanță conveniențelor sociale; a nu se sfii să spună cuiva în față lucruri neplăcute. 2. Instituția creștinismului în ansamblu. 3. Comunitate religioasă de același cult. Biserica ortodoxă.Lat. basilica.

BESÉRECĂ[1] s. f. v. biserică.

 1. La forma principală varianta indicată este beserică. — gall

BISÉRICĂ, biserici, s. f. 1. Clădire destinată celebrării unui cult creștin. Se auzi clopotul de la biserică. PAS, L. 112. Săracele mame de la mahala dădeau sărindare la biserici. SADOVEANU, N. F. 137. Biserica creștină, a ei catapeteasmă De-un fulger drept în două e ruptă și tresare. EMINESCU, O. I 95. Cocheta face pe nevinovata. S-o vezi cît s-a făcut de bisericoasă; șede toată ziua închisă, merge numai la biserică și la paradă. NEGRUZZI, S.I 65. ◊ Expr. A fi ușă de biserică = (mai ales în construcții negative) a fi corect, cinstit. A nu fi dus (de multe ori) (pe) la biserică (sau biserici) = a nu da importanță convențiilor sociale, a nu ști multe, a avea curajul opiniei. Cu ei putea să dea drumul sarcasmului, căci nici ei nu erau duși prea mult pe la biserici. PAS, L. I 41. Cîți iepuri la biserică = de loc. 2. (De obicei determinat prin «creștină», «ortodoxă», «catolică» etc.) Comunitatea creștinilor care țin de același cult și profesează aceleași dogme. Biserica ortodoxă. 3. Instituție religioasă (creștină) dintr-o localitate, avînd o clădire pentru celebrarea cultului, unul sau mai mulți preoți și de cele mai multe ori (în țările capitaliste, în trecut și la noi) avere proprie. V. parohie. – Variantă: (regional) beserică (CREANGĂ, P. 116) s. f.

BISÉRICĂ, biserici, s. f. 1. Clădire destinată celebrării unui cult (creștin). ◊ Expr. A lua calea bisericii = a) a deveni evlavios, pios; a se pocăi; b) p. ext. a îmbătrâni. A (nu) fi ușă de biserică = a (nu) fi corect, cinstit. Câți iepuri la biserică = de loc; nimeni, nici unul. A nu fi dus (de multe ori) la biserică = a nu da importanța cuvenită convențiilor sociale; a avea curajul opiniei. 2. Comunitatea creștinilor care țin de același cult. Biserica ortodoxă.Lat. basilica.

bisérică-cetáte s. f. Biserică întărită ca o cetate ◊ „O altă lucrare a academicianului G.O [...] este studiul monografic consacrat bisericilor-cetăți din Ardeal.” Cont. 18 I 63 p. 2 (din biserică + cetate)

bisérică-monumént (istóric) s. f.„În perioada 29 octombrie – 9 noiembrie, o echipă de specialiști [...] a executat la biserica-monument istoric de la Boiana (ridicată în secolele XXIII) lucrări de desalinizare a picturii murale printr-o metodă originală [...] [care] constă în folosirea fenomenului electroosmotic și a efectului de perturbare termodinamică.” R.l. 11 XI 72 p. 6. ◊ „Păzitorul și spiritul tutelar al bisericii-monument din Țebea împlinește 80 de ani.” R.l. 13 XI 81 p. 1 (din biserică + monument [istoric])

bisérică-necrópolă s. f. Biserică în subsolul căreia se găsesc morminte și cripte ◊ „S-a terminat restaurarea bisericii-necropole a lui Ștefan cel Mare și construirea unui muzeu care va adăposti o valoroasă colecție de artă medievală.” R.l. 26 XII 75 p. 5 (din biserică + necropolă)

BISÉRICĂ ~ci f. 1) Edificiu construit și amenajat special pentru celebrarea cultului creștin. * A nu fi ușă de ~ a) a nu respecta morala creștină; b) a nu fi corect. A nu fi dus (de multe ori) la ~ a neglija conveniențele sociale. 2) mai ales art. Instituția creștinismului în ansamblu. 3) Comunitate religioasă de adepți ai aceluiași cult. [G.-D. bisericii] /<lat. basilica

Biserica-Albă f. numită de Unguri Fehértemplom, oraș în Banat, cu vinuri renumite: 7800 loc. (Nemți, Sârbi, Români, Unguri, Evrei).

biserică f. 1. adunarea credincioșilor; 2. edificiu consacrat cultului religios; 3. creștinătatea întreagă sau o parte dintr’însa: biserica apostolească, biserica română; 4. persoanele bisericești, clerul. [Vechiu-rom. băsearecă = lat. BASILICA, sens datând din sec. IV, când creștinii începură a ridica bisericile în stilul bazilicelor romane].

bisérică și (vechĭ, azĭ Trans.) besérecă și besérică și (maĭ vechĭ) băsérecă f., pl. ĭ (lat. basĭlĭca, d. vgr. basiliké, regală (adică „casă”); fr. basoche, corpu funcționarilor și avocaților unuĭ tribunal, unuĭ palat de justiție. V. busuĭoc, basilică). Societatea tuturor credincĭoșilor: biserica creștinească. Ramură a bisericiĭ creștineștĭ: biserica romană, cea grecească. Edificiu în care se adună credincioșiĭ: biserica catedrală. Cler, preuțime. – Cele mai marĭ bisericĭ sînt: Sfîntu Petru din Roma (în care încap 45000 de oameni), domu din Milano (36000), Sfîntu Paul din Roma (32000), Sfîntu Paul din Londra (25000), Sfînta Sofia din Constantinopole (23000), Notre-Dame din Paris (21000), domu din New-York (16000), catedrala din Pisa (12000), Sfîntu Ștefan din Viena (12000) și Sfîntu Marcu din Veneția (7000).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

bisérică s. f., g.-d. art. biséricii; pl. bisérici

bisérică s. f., g.-d. art. biséricii; pl. bisérici


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BISÉRICĂ s. (BIS.) casa Domnului, (înv.) sfinție, sfințire.

arată toate definițiile

Intrare: biserica
biserica
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Biserica-Albă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Biserica-Albă
plural
genitiv-dativ singular
 • Bisericii-Albe
plural
vocativ singular
plural
Intrare: biserică
biserică substantiv feminin
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • biserică
 • biserica
plural
 • biserici
 • bisericile
genitiv-dativ singular
 • biserici
 • bisericii
plural
 • biserici
 • bisericilor
vocativ singular
plural
beserică substantiv feminin
substantiv feminin (F46)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • beserică
 • beserica
plural
 • beserici
 • besericile
genitiv-dativ singular
 • beserici
 • besericii
plural
 • beserici
 • besericilor
vocativ singular
plural
beserecă substantiv feminin
substantiv feminin (F46)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • beserecă
 • besereca
plural
 • besereci
 • beserecile
genitiv-dativ singular
 • besereci
 • beserecii
plural
 • besereci
 • beserecilor
vocativ singular
plural

biserică beserică beserecă

 • 1. Clădire destinată celebrării unui cult creștin.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC diminutive: bisericuță 4 exemple
  exemple
  • Se auzi clopotul de la biserică. PAS, L. 112.
   surse: DLRLC
  • Săracele mame de la mahala dădeau sărindare la biserici. SADOVEANU, N. F. 137.
   surse: DLRLC
  • Biserica creștină, a ei catapeteasmă De-un fulger drept în două e ruptă și tresare. EMINESCU, O. I 95.
   surse: DLRLC
  • Cocheta face pe nevinovata. S-o vezi cît s-a făcut de bisericoasă; șede toată ziua închisă, merge numai la biserică și la paradă. NEGRUZZI, S.I 65.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A lua calea bisericii = a deveni evlavios, pios.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.2. expresie A (nu) fi ușă de biserică = a (nu) respecta morala religioasă, a (nu)-și îngădui abateri de la morala religioasă, a (nu) duce o viață pioasă.
   surse: DEX '09 DEX '98
   • 1.2.1. prin extensiune A (nu) fi cinstit, a (nu) fi corect.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.3. expresie A nu fi dus (de multe ori) la biserică = a nu da importanță conveniențelor sociale; a nu se sfii să spună cuiva în față lucruri neplăcute.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Cu ei putea să dea drumul sarcasmului, căci nici ei nu erau duși prea mult pe la biserici. PAS, L. I 41.
    surse: DLRLC
  • 1.4. expresie Câți iepuri la biserică = deloc
   surse: DLRLC
 • 2. Instituția creștinismului în ansamblu.
  surse: DEX '09 DEX '98
 • 3. Comunitate întemeiată de Isus Hristos, alcătuită din totalitatea celor care cred în acesta; semn al comuniunii oamenilor cu Dumnezeu.
  surse: DEX '09 DLRLC
  • 3.1. Ansamblul credincioșilor reuniți într-o comuniune creștină locală.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Biserica ortodoxă
    surse: DEX '09 DLRLC

etimologie: