2 intrări

35 de definiții

din care

Explicative DEX

BABIȚĂ2, babițe, s. f. (Pop.; mai ales la pl.) Diaree a sugarilor. – Din bg. babici.

BABIȚĂ1, babițe, s. f. 1. (Ornit.). Pelican. 2. Numele a două specii de ciuperci, cu pălăria foarte tare, care cresc pe copaci și din care se prepară iasca (Polyporus fomentarius, Polyporus ignarius). – Din bg., sb. babica.

babiță1 sf [At: BIBLIA (1688), ap. Ccr I, 190/10 / V: băbi~ / Pl: ~țe / E: bg, srb бабика] 1 (Orn) Pelican. 2 (Zlg) Melc fără casă. 3 (Bot; lpl) Ciupercă cu pălăria foarte tare, care crește pe fagi și mesteceni, din care se prepară iasca Si: băcălie2 (1) (Polyporus fomentarius). 4 (Bot; lpl) Ciupercă cu pălăria acoperită de un strat de peri alipiți, cu aspect, la început, albicios, devenind mai târziu, brun și negricios, care crește pe meri, pruni și sălcii și din care se prepară iască sau fitile pentru candele Si: văcălie[1] (2) (Polyporus igniarius). 5 (Min; reg) Piatră de var. 6 (Min; reg) Marmură. 7 (Teh; reg) Ferăstrău mare cu o lamă dințată lungă, având două mânere de care trag doi oameni. 8 (Ban; Țes) Bucată de lemn care ține spata în vătale. modificată

  1. băcalie1văcălie Ladislau Strifler

babiță2 sf [At: ALRM I/II h. 293 / V: băbi- / Pl: ~țe / E: bg бабики] (Pop; mpl) 1 Diaree a sugarilor. 2 Boală a copiilor cu dinți de lapte, care se manifestă prin umflarea burții, dureri mari și diaree. 3 (Reg) Boală cu amețeli și dureri de cap. 4 (Reg; fig; îe) Are ~țe Se spune despre cineva care se supără din orice.

bábiță2 s.f. (adesea la pl.) 1 (pop.) Diaree a sugarilor. ◆ Boală a copiilor la schimbarea dinților de lapte, care se manifestă prin umflarea burții, dureri mari și diaree. 2 (reg.) Boală cu amețeli și dureri de cap. ◇ Expr. Are babițe, se spune despre cineva care se supără din orice. • pl. -e. /<bg. бабуцу.

bábiță1 s.f. 1 (ornit.) Pelican (Pelecanus onocrotalux). 2 (zool.) Melc fară cochilie. 3 (bot.; la pl.) Ciuperci avînd pălăria foarte tare, care cresc pe fagi și mesteceni, din care se obține iasca (Polyporus fomentarius). ◆ Ciuperci avînd pălăria acoperită cu un strat de peri alipiți, cu aspect albicios, devenind, ulterior, brun și negricios, care cresc pe meri, pruni și sălcii și din care se fac iasca, fitile pentru candele etc. (Polyporus igniarius). 4 (mineral.; reg.) Piatră de var. ◆ Marmură. 5 (tehn.; reg.) Fierăstrău mare, cu o lamă dințată lungă, avînd cîte un mîner la fiecare dintre cele două capete, de care trag doi oameni. 6 (țes.; reg.) Bucată de lemn care ține spata în vătale. • pl. -e. și (reg.) băbíță s.f. /<bg. бабенце, бабцще, бабуш, srb. babica.

BABIȚĂ2 sf. mai des BABIȚE, BAGHIȚE pl. 🩺 1 Boală de care pătimesc copiii mici cărora nu le au crescut încă toți dinții; se manifestă prin umflarea pîntecelui, cu dureri de stomac și urdinare, din care cauză îngălbenesc și slăbesc foarte mult, așa că unii chiar mor, de nu sînt îngrijiți de grabă [blg. babici].

BABIȚĂ1 (pl. -țe) sf. 1 🐦 Cea mai mare pasăre înnotătoare din România; are un cioc de trei ori mai lung decît capul, iar pe sub cioc o gușă mare, lungăreață, în care strînge peștele cu care se nutrește; numită și „pelican”, „babă”, „baboșă”, „batcă” sau „gușată” (Pelecanus onocrotalus) (🖼 283) 2 🐙 (TKT.) Melc fără casă, limace (Limax) 3 🌿 Ciupercă, la început de coloarea funinginii, apoi alburie și acoperită de o coajă lucitoare foarte tare; înăuntru are un miez brun-roșiatic, moale ca bumbacul; crește pe fagi bătrîni și pe mesteacăni (Polyporus fometarius) (🖼 284) 4 🌿 Ciupercă ce se deosebește de precedenta prin pălăria acoperită la început de un strat de peri alipiți, care-i dau un aspect alb, mai tîrziu brun și la urmă negricios; coaja e tare și sgrăbunțoasă, miezul brun și compact; crește mai ales pe meri, pe pruni și pe sălcii (Polyporus igniarius); din aceste două soiuri de ciuperci se prepară, prin fierbere în cenușă, iasca ce servește la scăpărat 5 🐙 = VETRI 6 Băn. Părțile laterale ale spetei de la războiul de țesut, care țin spata împiedecînd-o de a se desface 7 Trans. (VIC.) 🔧 Ferestrău mai mare pentru doi oameni 8 Trans. (VIC.) 🗺 Piatră de var [comp. blg. srb. babica, în parte cu accepțiunile blg. srb. baba].

BABIȚĂ1, babițe, s. f. 1. (Ornit.) Pelican. 2. Nume dat la două specii de ciuperci, în forma unei copite de cal, care cresc pe copaci și din care se prepară iasca (Polyporus fomentarius, polyporus ignarius). – Din bg., scr. babica.

BABIȚĂ2, babițe, s. f. (Pop.; mai ales la pl.) Diaree a sugacilor. – Din bg. babici.

BABIȚĂ, babițe, s. f. 1. Pelican. Pe ostrovul învecinat, un stol de babițe sta adormite. ODOBESCU, S. I 142. 2. (Mai ales la pl.) Ciupercă cu pălărie în forma unei copite de cal, din care se prepară iasca (Polyporus ignarius ).

BABIȚĂ1, babițe, s. f. 1. Pelican. 2. Ciupercă în forma unei copite de cal, care crește pe copaci și din care se prepară iasca (Polyporus ignarius).(1) bg., sb. babica.

BABIȚĂ2, babițe, s. f. (Pop.) Boală de dentiție pe care o fac copiii mici. – Bg. babici.

BABIȚĂ ~e f. pop. 1) Pasăre migratoare acvatică, de talie mare, cu cioc lung și gros, cu o pungă sub maxilarul inferior, în care își depozitează hrana; pelican. 2) (nume generic) Ciupercă care crește pe copaci și din care se prepară iasca. /<bulg., sb. babica

babiță f. 1. numele popular al pelicanului (băbușcă, după aspectul său grav și bătrânicios); 2. pl. boală de copii când capătă dinți; 3. ciupercă brută din care se face iască (Fomes fomentarius). [Slav. BABIȚA].

bábiță f., pl. e (sîrb. babica, moașă, dim. d. bába, babă; rus. rut. pol. bába, babă, pelican). Peritonită tuberculoasă, o boală de copiĭ cînd le ĭese dinții. Un fel de ĭască. (fomes [saŭ polýporus] fomentárius).

băbiță2 sf vz babiță1

boaghiță sf vz babițe block

băbíță s.f. v. babiță1.

Ortografice DOOM

babiță s. f., g.-d. art. babiței; pl. babițe

babiță s. f., g.-d. art. babiței; pl. babițe

babiță (zool., bot., med.) s. f., g.-d. art. babiței; pl. babițe

Etimologice

babiță (-țe), s. f.1. Pelican (Pelecanus onocrotalus). – 2. Ciupercă din care se prepară iasca (Fomes igniarius). – 3. Ferăstrău. – 4. Pîntece, burtă. – 5. Diaree la copii. Sl. babica, dim. de la baba, cf. babă, babcă (Cihac; DAR). Pentru diferitele accepții din rom., cf. bg., pol., rus. baba „pelican”, rus. babica „ciupercă”, bg. babica, babek „pîntece”. Baghiță „pîntece”, pe care Damé îl menționează ca cuvînt diferit, este var. mold. cu palatalizare normală.

Sinonime

BABIȚĂ s. v. calcar, gasteropod, gastropod, iască, limax, melc, melc fără casă, piatră-de-var.

BABIȚĂ s. 1. v. pelican. 2. (BOT.; Polyporus) (reg.) copită, (Olt.) copitariță. (~ este o ciupercă.) 3. (BOT.; Ganoderma applanatum) iască, văcălie de fag. (~ este o ciupercă dezvoltată pe trunchiul copacilor.)

babiță s. v. CALCAR. GASTEROPOD. GASTROPOD. IASCĂ. LIMAX. MELC. PIATRĂ-DE-VAR.

BABIȚĂ s. 1. (ORNIT.; Pelecanus onocrotalus) pelican, (reg.) babă, baboșă, batcă, gușată, (înv.) nesăturat. 2. (BOT.; Polyporus) (reg.) copită, (Olt.) copitariță. (~ este o ciupercă.) 3. (BOT.; Ganoderma applanatum) văcălie de fag. (~ este o ciupercă dezvoltată pe trunchiul copacilor.)

BABIȚĂ CREAȚĂ s. v. pelican creț.

babiță creață s. v. PELICAN CREȚ.

Regionalisme / arhaisme

babiță¹, babițe, s.f. Rață: „Mă dusei în pădurice, / Aflai ouă de babițe” (Papahagi, 1925: 301). – Din bg., srb. babica, dim. de la baba (DER, MDA). ■ Cuv. rom. > magh. babéc (Bakos, 1982).

babiță², babițe, (babdiță), s.f. (med.) Diaree (de regulă, la sugari). – Din bg. babici (MDA).

babiță1, babițe, s.f. – (ornit.) Rață (Papahagi, 1925): „Mă dusei în pădurice, / Aflai ouă de babițe” (Papahagi, 1925: 301). – Din bg., srb. babica, dim. de la baba (DER, DEX, MDA). Cuv. rom. > magh. babéc (Bakos, 1982).

babiță2, babițe, (babdiță), s.f. – (med.) Diaree (de regulă, la sugari) (Memoria, 2001). – Din bg. babici (DEX, MDA).

babiță2, babițe, (babdiță), s.f. – (med.) Diaree (de regulă, la sugari) (Memoria 2001). – Din bg. babici.

babiță1, babițe, s.f. – Rață (Papahagi 1925). – Din bg., srb. babica (DEX); Cuv. rom. preluat în magh. (babéc) (Bakos 1982).

Intrare: babiță (med.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • babiță
  • babița
plural
  • babițe
  • babițele
genitiv-dativ singular
  • babițe
  • babiței
plural
  • babițe
  • babițelor
vocativ singular
plural
boaghiță substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • boaghiță
  • boaghița
plural
  • boaghițe
  • boaghițele
genitiv-dativ singular
  • boaghițe
  • boaghiței
plural
  • boaghițe
  • boaghițelor
vocativ singular
plural
Intrare: babiță (zool., bot.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • babiță
  • babița
plural
  • babițe
  • babițele
genitiv-dativ singular
  • babițe
  • babiței
plural
  • babițe
  • babițelor
vocativ singular
plural
băbiță substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • băbiță
  • băbița
plural
  • băbițe
  • băbițele
genitiv-dativ singular
  • băbițe
  • băbiței
plural
  • băbițe
  • băbițelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

babiță, babițesubstantiv feminin

  • 1. popular mai ales la plural Diaree a sugarilor. DEX '09 MDA2 DEXI DEX '98
  • 2. Boală a copiilor cu dinți de lapte, care se manifestă prin umflarea burții, dureri mari și diaree. MDA2 DEXI
    • diferențiere Boală de dentiție pe care o fac copiii mici. DLRM
  • 3. regional Boală cu amețeli și dureri de cap. MDA2 DEXI
  • chat_bubble regional figurat expresie Are babițe, se spune despre cineva care se supără din orice. MDA2 DEXI
etimologie:

babiță, babițesubstantiv feminin

  • 1. ornitologie Pasăre migratoare acvatică, de talie mare, cu cioc lung și gros, cu o pungă sub maxilarul inferior, în care își depozitează hrana (Pelecanus onocrotalux). DEX '09 MDA2 DEXI DEX '98 DLRLC DLRM NODEX
    sinonime: pelican
    • format_quote Pe ostrovul învecinat, un stol de babițe sta adormite. ODOBESCU, S. I 142. DLRLC
  • 2. botanică Melc fără casă. MDA2 DEXI
  • 3. Numele a două specii de ciuperci, cu pălăria foarte tare, care cresc pe copaci și din care se prepară iasca (Polyporus fomentarius, Polyporus ignarius). DEX '09 MDA2 DEXI DEX '98 DLRLC DLRM NODEX
  • 4. mineralogie; minerit regional Piatră de var. MDA2 DEXI
  • 5. mineralogie; minerit regional Marmură. MDA2 DEXI
    sinonime: marmură
  • 6. tehnică regional Ferăstrău mare cu o lamă dințată lungă, având două mânere de care trag doi oameni. MDA2 DEXI
  • 7. regional Bucată de lemn care ține spata în vătale. MDA2 DEXI
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.