3 intrări

29 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BÂTLAN, bâtlani, s. m. Pasăre de baltă din ordinul picioroangelor, înaltă de un metru și chiar mai mult, cu pene cenușii, cu gâtul, cu ciocul și picioarele lungi și cu un moț de câteva pene date pe ceafă; stârc cenușiu (Ardea cinerea). – Din bg. batlan.

BÂTLAN, bâtlani, s. m. Pasăre de baltă din ordinul picioroangelor, înaltă de un metru și chiar mai mult, cu pene cenușii, cu gâtul, cu ciocul și picioarele lungi și cu un moț de câteva pene date pe ceafă; stârc cenușiu (Ardea cinerea). – Din bg. batlan.

bâtlan sm [At: CANTEMIR, IST. 34 / V: băt-, -lean / Pl: ~i / E: bg батлан] 1 Pasăre de baltă din ordinul picioroangelor, cu înălțime de peste un metru, cu pene cenușii, cu gâtul, ciocul și picioarele lungi și cu un moț de câteva pene date pe ceafa Si: stârc cenușiu (Ardea cinerea). 2 (Îs) ~ mic Pasărea Graculus pygmacus. 3 (Orn; reg; îs) ~ alb, – cenușiu Erodin alb. 4 (Îs) ~ roșietic sau (înv) scorțișoriu Pasărea Ardea purpurea. 5 (Orn; reg; îs) – de stuf Buhai-de-baltă. 6 (Dob) Rață mică, neagră, care trăiește în zonele cu pelicani.

BÂTLAN ~i m. Pasăre de baltă, asemănătoare cu barza, de talie mare, cu penaj cenușiu și cu un moț negru la ceafă. [Sil. bâ-tlan] /<bulg. batlan

bîtlan s.m. (ornit.) Pasăre de baltă, din ordinul picioroangelor, înaltă de peste un metru, cu penele cenușii, cu gîtul, ciocul și picioarele lungi și cu un moț de cîteva pene date pe ceafa (Ardea cinerea); stîrc cenușiu, (reg.) Bîtlan alb (sau cenușiu) = erodiu (Egretta). Bîtlan de stuf = buhai-de-baltă (Botaurus stellaris). • pl. -i. /<bg. батлан <tc. batlan.

BĂLTAN sm. 🐦BÎTLAN [bîtlan, influențat de baltă].

BÎTLAN, bîtlani, s. m. Nume dat la două păsări de baltă care se hrănesc cu pești: a) pasăre mare cu gîtul și picioarele lungi și cu penele cenușii (Ardea cinerea); stîrc; b) pasăre mare cu gîtul și picioarele lungi și cu penele negre (Phalacrocorax carbo). Ușa s-a deschis; feciorul a intrat privind nedumerit pe cei doi bătrîni doborîți în jilțuri; iar Nicoară cu ochii înfierbîntați îi ocolea domol ca vulturul pe deasupra unei părechi de bîtlani pitiți la margine de ostrov. SADOVEANU, N. P. 262. Un bîtlan trecu pe deasupra [iazului], vîslind rar; țipetele lui înfiorau tăcerea pădurilor de trestii. SADOVEANU, C. I 408. Albina doarme-ascunsă în macul adormit, Bîtlanul printre nuferi stă-n labă neclintit. ALECSANDRI, P. III 277.

BÎTLAN, bîtlani, s. m. Pasăre mare de baltă, cu gîtul și picioarele lungi și cu penele cenușii (Ardea cinerea); stîrc. – Din bg. batlan.

bătlan m. Mold. pasăre de baltă, numită în Muntenia stârc. [Pentru băltan = de baltă].

bîtlán m. (rudă cu bg. batlan, pelican. Cp. și cu ung. batla, becață). Dun. Stîrc, ceapîr, o pasăre băltăreață de mărimea și forma berzeĭ și cocoruluĭ și cu penele cenușiĭ (árdea cinérea) saŭ roșiatice (árdea purpúrea) saŭ albă și mult mai mică ( árdea garzetta). După zboru eĭ, pescariĭ prevăd furtuna. – La Cant. botlan.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bâtlan (desp. bâ-tlan) s. m., pl. bâtlani corectat(ă)

bâtlan (bâ-tlan) s. m., pl. bâtlani

bâtlan s. m. (sil. -tlan), pl. bâtlani

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BÂTLAN s. 1. v. stârc cenușiu. 2. bâtlan mic (Ardea garzetta) = (reg.) ceapur alb mic, stârc alb mic; bâtlan roșiatic v. stârc purpuriu; bâtlan roșu v. stârc purpuriu.

BÂTLAN ALB s. v. egretă, stârc alb.

BÂTLAN SCORȚIȘOR s. v. bâtlan roșiatic, bâtlan roșu, stârc purpuriu, stârc roșu.

BÂTLAN SCORȚIȘORIU s. v. bâtlan roșiatic, bâtlan roșu, stârc purpuriu, stârc roșu.

BÂTLAN-DE-STUH s. v. bou-de-baltă.

BÎTLAN s. (ORNIT.) 1. (Ardea cinerea) stîrc cenușiu, (reg.) ceapur, gîtlan, pescar. 2. bîtlan mic (Ardea garzetta) = (reg.) ceapur alb mic, stîrc alb mic; bîtlan roșiatic (Ardea purpurea) = bîtlan roșu, stîrc purpuriu, stîrc roșu, (reg.) bîtlan scorțișor, bîtlan scorțișoriu, ceapur roșu, ciaclă-de-trestie, ciaclă-roșie, gac-roșu; bîtlan roșu (Ardea purpurea) = bîtlan roșiatic, stîrc purpuriu, stîrc roșu, (reg.) bîtlan scorțișor, bîtlan scorțișoriu, ceapur roșu, ciaclă-de-trestie, ciaclă-roșie, gac-roșu.

bîtlan alb s. v. EGRETĂ. STÎRC ALB.

bîtlan scorțișor s. v. BÎTLAN ROȘIATIC. BÎTLAN ROȘU. STÎRC PURPURIU. STÎRC ROȘU.

bîtlan scorțișoriu s. v. BÎTLAN ROȘIATIC. BÎTLAN ROȘU. STÎRC PURPURIU. STÎRC ROȘU.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bîtlan (bîtlani), s. m.1. Stîrc cenușiu (Ardea cinerea, Ardea purpurea, Ardea garzetta). – 2. (Rar) Specie de rață sălbatică (Anas querquedula). Bg. batlan (DAR) sau mag. batla (Cihac). Pare foarte incertă ipoteza lui Philippide, 150, care se gîndește la *băltan, der. de la baltă.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BÎTLAN, (16 B VI 277); fam. (17 B IV 176), < subst.

Intrare: Bâtlan
Bâtlan nume propriu
nume propriu (I3)
  • Bâtlan
Intrare: bâtlan
  • silabație: bâ-tlan info
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bâtlan
  • bâtlanul
  • bâtlanu‑
plural
  • bâtlani
  • bâtlanii
genitiv-dativ singular
  • bâtlan
  • bâtlanului
plural
  • bâtlani
  • bâtlanilor
vocativ singular
plural
bătlan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
bâtlean
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: bâtlan-de-stuh
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bâtlan-de-stuh
  • bâtlanul-de-stuh
plural
  • bâtlani-de-stuh
  • bâtlanii-de-stuh
genitiv-dativ singular
  • bâtlan-de-stuh
  • bâtlanului-de-stuh
plural
  • bâtlani-de-stuh
  • bâtlanilor-de-stuh
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bâtlan, bâtlanisubstantiv masculin

  • 1. Pasăre de baltă din ordinul picioroangelor, înaltă de un metru și chiar mai mult, cu pene cenușii, cu gâtul, cu ciocul și picioarele lungi și cu un moț de câteva pene date pe ceafă; stârc cenușiu (Ardea cinerea). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: stârc
    • format_quote Ușa s-a deschis; feciorul a intrat privind nedumerit pe cei doi bătrîni doborîți în jilțuri; iar Nicoară cu ochii înfierbîntați îi ocolea domol ca vulturul pe deasupra unei părechi de bîtlani pitiți la margine de ostrov. SADOVEANU, N. P. 262. DLRLC
    • format_quote Un bîtlan trecu pe deasupra [iazului], vîslind rar; țipetele lui înfiorau tăcerea pădurilor de trestii. SADOVEANU, C. I 408. DLRLC
    • format_quote Albina doarme-ascunsă în macul adormit, Bîtlanul printre nuferi stă-n labă neclintit. ALECSANDRI, P. III 277. DLRLC
    • 1.1. Pasăre mare cu gâtul și picioarele lungi și cu penele negre (Phalacrocorax carbo). DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.