13 definiții pentru apret

aprét sn [At: IONESCU-MUSCEL, FIL. 382 / Pl: ~uri / E: fr apprêt] (Teh) Substanță cu care se tratează țesăturile (și, uneori, firele) pentru diferite scopuri (îngreunare, plinătate, moliciune etc.).

APRÉT, apreturi, s. n. 1. Substanță cu care se tratează țesăturile sau fibrele textile pentru a le da asprime, rigiditate, luciu, pentru a le face impermeabile, neșifonabile etc; scrobeală. 2. Substanță care se aplică pe suprafața pieilor în timpul operației de finisare a tăbăcirii, în vederea formării unui strat de protecție și de lustru. 3. Faptul de a fi apretat. – Din fr. apprêt.

APRÉT, apreturi, s. n. 1. Substanță cu care se tratează țesăturile sau fibrele textile pentru a le da asprime, rigiditate, luciu, pentru a le face impermeabile, neșifonabile etc.; scrobeală. 2. Substanță care se aplică pe suprafața pieilor în timpul operației de finisare a tăbăcirii, în vederea formării unui strat de protecție și de lustru. 3. Faptul de a fi apretat. – Din fr. apprêt.

APRÉT, apreturi, s. n. Substanță (amidon, clei, gelatină, talc, rășini etc.) cu care se tratează țesăturile și uneori firele pentru a le da anumite calități (asprime, rigiditate, luciu etc.).

APRÉT, apreturi, s. n. 1. Substanță cu care se tratează țesăturile, uneori fibrele, pentru a le da anumite calități (asprime, rigiditate, luciu). 2. Substanță care se aplică pe suprafața pieilor în timpul operației de finisare, pentru a le da anumite calități. – Fr. apprêt.

aprét (a-pret) s. n., (sorturi) pl. apréturi

aprét adj. m., pl. apréți; f. sg. aprétă, pl. apréte

aprét s. n. (sil. -pret), pl. apréturi

APRÉT s. scrobeală, (prin Transilv.) aspreală, (Mold. și Bucov.) crohmală, (Transilv. și Mold.) șterc. (~ pentru rufe.)

APRÉT s.n. 1. Substanță folosită la tratarea țesăturilor și a firelor pentru a le da anumite calități. 2. Substanță care se aplică pe suprafața pieilor în curs de finisare pentru a le îmbunătăți lustrul, rezistența la lumină, la frecare etc. [Pl. -turi. / < fr. apprêt].

APRÉT s. n. preparat la tratarea țesăturilor și fibrelor textile pentru a le da anumite calități; scrobeală. (< fr. apprêt)

APRÉT ~uri n. 1) Preparat cu care se tratează țesăturile textile pentru a le da anumite calități (rigiditate, luciu, asprime). 2) Substanță care se aplică pe suprafața pieilor în timpul operației de finisare. [Sil. a-pret] /<fr. apprêt


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

APRET s. scrobeală, (prin Transilv.) aspreală, (Mold. și Bucov.) crohmală, (Transilv. și Mold.) șterc. (~ pentru rufe.)

Intrare: apret
  • silabisire: -pret
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular apret apretul
plural apreturi apreturile
genitiv-dativ singular apret apretului
plural apreturi apreturilor
vocativ singular
plural