15 definiții pentru acomoda

acomodá vr [At: DA / Pzi: ~déz / E: fr accommoder, lat accommodare] A se deprinde cu noi condiții (de viață, de muncă etc.) Si: a se adapta, a se obișnui.

ACOMODÁ, acomodez, vb. I. Refl. A se deprinde cu noi condiții de viață, de muncă etc; a se obișnui, a se adapta (2). ♦ A se împăca, a se învoi. – Din fr. accommoder, lat. accommodare.

ACOMODÁ, acomodez, vb. I. Refl. A se deprinde cu noi condiții de viață; a se obișnui, a se adapta (2). ♦ A se împăca, a se învoi. – Din fr. accommoder, lat. accommodare.

ACOMODÁ, acomodez, vb. I. Refl. (Urmat de determinări introduse prin prep. «cu» sau «la») 1. A suferi unele modificări în procesul adaptării la noi condiții fiziologice și de mediu. 2. A se deprinde cu noi condiții de viață; a se obișnui, a se adapta. A se acomoda la o situație. ♦ A se împăca, a se învoi. M-am acomodat ușor cu metoda lui de lucru.

ACOMODÁ, acomodez, vb. I. Refl. 1. A suferi unele modificări în procesul adaptării la noi condiții fiziologice și de mediu. 2. A se deprinde cu noi condiții de viață; a se obișnui, a se adapta; a se împăca, a se învoi. – Fr. accommoder (lat. lit. accommodare).

acomodá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se acomodeáză

acomodá vb., ind. prez. 1 sg. acomodéz, 3 sg. și pl. acomodeáză

ACOMODÁ vb. v. aclimatiza.

ACOMODÁ vb. I. refl. 1. A suferi modificări prin adaptarea la anumite condiții fiziologice și de mediu. 2. A se obișnui cu condiții noi de trai; a se adapta. ♦ A se împăca, a se învoi. [< fr. accommoder, cf. it. accomodare, lat. accommodare].

ACOMODÁ vb. refl. a se adapta la anumite condiții noi de viață, de mediu; a se obișnui. ◊ a se împăca. (< fr. accommoder, lat. accommodare)

A SE ACOMODÁ mă ~éz intranz. 1) (despre plante, animale) A se obișnui cu climatul nou; a se adapta; a se aclimatiza. 2) fig. (despre persoane) A se obișnui cu noi condiții de viață; a se adapta; a se aclimatiza. /<fr. accommoder, lat. accommodare

A ACOMODÁ ~éz tranz. A face să se acomodeze; a adapta; a aclimatiza. /<fr. accommoder, lat. accommodare

acomodà v. a (se) potrivi: a se acomoda împrejurărilor.

*acomodéz, v. tr. (lat. ac-commodo, -commodáre; fr. accommoder). Potrivesc, fac comod, adaptez: a acomoda o piesă la o mașină. Împac: a acomoda o afacere pin bună înțelegere. V. refl. Mă adaptez.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ACOMODA vb. a (se) aclimatiza, a (se) adapta, a (se) deda, a (se) deprinde, a (se) familiariza, a (se) învăța, a (se) obișnui, (reg.) a (se) hîrsi. (S-a ~ în noul mediu.)

Intrare: acomoda
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) acomoda acomodare acomodat acomodând singular plural
acomodea acomodați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) acomodez (să) acomodez acomodam acomodai acomodasem
a II-a (tu) acomodezi (să) acomodezi acomodai acomodași acomodaseși
a III-a (el, ea) acomodea (să) acomodeze acomoda acomodă acomodase
plural I (noi) acomodăm (să) acomodăm acomodam acomodarăm acomodaserăm, acomodasem*
a II-a (voi) acomodați (să) acomodați acomodați acomodarăți acomodaserăți, acomodaseți*
a III-a (ei, ele) acomodea (să) acomodeze acomodau acomoda acomodaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)