2 intrări

16 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Gange m. fluviu (considerat ca sacru) în Industan, izvorește din Himalaya, udă Benares și Calcuta, și se varsă în golful Bengal după un parcurs de 31.000 kilometri.

GANGĂ, gange, s. f. Materie minerală (inutilizabilă) conținută sau legată strâns de minereurile metalice sau nemetalice utile. – Din fr. gangue.

gangă2 sf [At: ȘEZ. V, 75 / Pl: ? / E: gângăi] (Reg) Persoană gângavă.

gangă1 sf [At: lOANOVICI, TEHN. 31 / E: fr gangue] Parte sterilă care însoțește minereul util într-un zăcământ și care se îndepărtează.

GANGĂ, gange, s. f. Partea sterilă (care se îndepărtează) dintr-un zăcământ metalifer. – Din fr. gangue.

GANGĂ s. f. Ansamblul mineralelor care sînt amestecate cu minereul util dintr-un zăcămînt, fiind de obicei inutilizabile sau constituind un produs secundar.

GANGĂ s.f. Mineralele, în general neutilizabile, cu care este amestecat minereul util dintr-un zăcămînt. [Cf. fr. gangue, germ. Gang].

GANGĂ s. f. partea sterilă dintr-un zăcământ mineral. (< fr. gangue)

GANGĂ ~ge f. Masă de minerale (inutilizabile) ce constituie un amestec împreună cu minereul util dintr-un zăcământ. /<fr. gangue

*gángă f., pl. e (fr. gangue, d. germ. gang, vînă minerală, rudă cu precedentu). Pămînt, scorie care acopere un mineral, o peatră prețioasă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gangă s. f., g.-d. art. gangei; pl. gange

gangă s. f., g.-d. art. gangei; pl. gange

gangă s. f., g.-d. art. gangei; pl. gange

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GANGE (GANGA), fl. în S Asiei (India și Bangladesh); 2.700 km. Supr. bazinului: 1,13 mil. km3. Izv. din M-ții Himalaya, din apropiere de Gangotri, de la peste 4.500 m alt., și, după ce se unește cu Brahmaputra, se varsă în G. Bengal, formând cea mai mare deltă din lume. Cursul superior, de munte, are o albie adâncă, cu multe repezișuri și cascade. Cursul mediu și inferior din Câmpia aluvială Indo-Gangetică prezintă o luncă largă, tăiată de numeroase brațe și canale de irigații. Delta are o structură complicată și o supr. de 100 mii km2. Afl. pr.: Yamuna, Dāmodar, Ghāghra. Anual acest sistem fluviatil aduce în G. Bengal 1.300 km3 de apă și 200 mil. t de aluviuni, ocupând ca debit locul 3 în lume (după fl. Amazon și Zair). Navigabil pe 1.450 km în cursul inferior. Irigații în cursul mijlociu. Trece prin orașele: Allahābād, Kānpur, Vārānasi, Patna și Calcutta. Considerat fl. sacru.

Intrare: Gange
Gange
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: gangă
substantiv feminin (F6)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gangă
  • ganga
plural
  • gange
  • gangele
genitiv-dativ singular
  • gange
  • gangei
plural
  • gange
  • gangelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gangă, gangesubstantiv feminin

  • 1. Materie minerală (inutilizabilă) conținută sau legată strâns de minereurile metalice sau nemetalice utile. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: steril
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.