2 intrări

30 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNCĂRCÁRE, încărcări, s. f. Acțiunea de a (se) încărca; încărcătură (1). ♦ (Inform.) Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. ♦ Transferul unui program de pe un suport extern în memoria internă. – V. încărca.

încărcare sf [At: LEG. EC. Pl. 288 / Pl: ~cări / E: încărca] 1 Umplere a unui vehicul (sau a unui recipient) cu ceva Si: încărcat) (1), (înv) încărcătură (1). 2 Punere a unei greutăți într-un vehicul sau pe spinarea unui animal, pentru a o transporta Si: încărcat1 (2). 3 Introducere a unui proiectil sau a unui cartuș într-o armă de foc Si: încărcat1 (3). 4 Acoperire peste tot cu ceva Si: încărcat1 (4). 5-6 (Preluare sau) încredințare cuiva a prea multor sarcini Si: încărcat1 (5-6). 7 Decorare excesivă Si: încărcat1 (7). 8 Exagerare cu scopul de a înșela Si: încărcat1 9 Adăugare frauduloasă a unui plus la un bilanț Si: încărcat1 (9). 10 (Îs) ~a stomacului Alimentare prea abundentă. 11 (Îs) ~a sufletului Împovărare a conștiinței. 12 Acumulare de energie într-o baterie electrică, într-un condensator etc. 13 (Rar) Tensiune nervoasă. 14-15 (Fig; îs) ~a bateriilor Refacere (fizică sau) psihică. 16 (Elt; îs) ~ de încercare Sarcină cu care se încarcă o piesă pentru a fi testată.

ÎNCĂRCÁRE, încărcări, s. f. Acțiunea de a (se) încărca: încărcătură (1). – V. încărca.

ÎNCĂRCÁRE, încărcări, s. f. Acțiunea de a încărca. Ziua și noaptea se lucra la încărcarea vapoarelor. BART, E. 19. ◊ Fig. O emoțiune, o încărcare nervoasă, cere să fie descărcată. GHEREA, ST. CR. I 243.

ÎNCĂRCÁ, încárc, vb. I. 1. Tranz. A umple un vehicul, un recipient, un agregat de prelucrare etc. cu ceva. ♦ A pune un obiect greu sau mare într-un vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. ♦ A introduce într-o armă de foc un cartuș sau un proiectil cu material exploziv. 2. Tranz. și refl. A (se) acoperi, a (se) umple (de...). 3. Tranz. Fig. A exagera cu scopul de a înșela. ♦ Spec. A socoti (la o cumpărătură, la o consumație) mai mult decât trebuie (cu scopul de a înșela). 4. Tranz. (În expr.) A-și încărca stomacul cu... = a mânca prea mult. A-și încărca sufletul cu... = a-și împovăra conștiința. A fi încărcat de ani = a fi în vârstă. 5. Tranz. A acumula energie într-o baterie electrică; a acumula sarcină electrică pe armăturile condensatoarelor electrice. ♦ (Inform.) A încărca sistemul = a pune calculatorul în stare funcțională prin indicarea parametrilor de lucru. – Lat. *incarricare.

încărca [At: NECULCE, ap. LET. II, 248/14 / V: (reg) ~car~ / Pzi: ~carc / E: ml *incarricare] 1 vt A umple un vehicul, un recipient etc. cu ceva. 2 vt A pune o greutate mare într-un vehicul sau pe spinarea unui animal pentru a o transporta. 3 vt A introduce într-o armă de foc un proiectil cu material exploziv sau un cartuș. 4-5 vtr A (se) acoperi (de). 6-7 vtr (A-și lua sau) a i se încredința foarte multe sarcini. 8 vt A decora excesiv. 9 vt (Fig) A exagera cu scopul de a înșela. 10 vt (Spc) A adăuga, fraudulos, un plus la un bilanț. 11 vt (Îe) A-și ~ stomacul cu... A mânca prea mult. 12 vt (Îe) A-și ~ sufletul cu... A-și împovăra conștiința. 13 vt A acumula energie (într-o baterie electrică, pe armăturile condensatoarelor etc. 14-15 vt (Fam; fig; îe) A-și ~ bateriile A se reface (fizic sau) psihic Cf a se întrema, a se odihni. 16 vt (Înv; fig; d. ton, glas) A îngroșa. 17 vt (Fig) A copleși. 18 vt (Fig) A lovi. 19 vr (Nob) A sări în spatele cuiva. 20-21 vr (Nob; șfg) A se agăța de cineva.

ÎNCĂRCÁ, încárc, vb. I. 1. Tranz. A umple un vehicul, un recipient, un agregat de prelucrare etc. cu ceva. ♦ A pune un obiect greu sau mare într-un vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat. ♦ A introduce într-o armă de foc un cartuș sau un proiectil cu material exploziv. 2. Tranz. și refl. A (se) acoperi, a (se) umple (de...). 3. Tranz. Fig. A exagera cu scopul de a înșela. ♦ Spec. A adăuga prin înșelătorie un plus la socoteală. 4. Tranz. (În expr.) A-și încărca stomacul cu... = a mânca prea mult. A-și încărca sufletul cu... = a-și împovăra conștiința. A fi încărcat de ani = a fi în vârstă. 5. Tranz. A acumula energie într-o baterie electrică; a acumula sarcină electrică pe armăturile condensatoarelor electrice. – Lat. *incarricare.

ÎNCĂRCÁ, încárc, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la un vehicul sau la un recipient) A umple (total sau parțial) cu ceva. Carul lui Traian Lupul, mare și greu, încărcat cu cartofi. DUMITRIU, N. 202. Cum se gătiră corăbiile, le încărcară cu marfă. ISPIRESCU, L. 24. Multe care a încărcat Și la moara din vale a plecat. ANT. LIT. POP. I 622. ♦ (Complementul indică povara care se transportă) A pune, a îngrămădi într-un vehicul sau a așeza pe spinarea unei persoane sau a unui animal (pentru a fi transportat). Mă Juro, ajută-mă să încarc sacii ăștia. DUMITRIU, N. 201. Negustorul a venit cu sania-i largă, cu doi căluți roibi, și a încărcat marfa. SADOVEANU, B. 101. Mă duc în pădure să-ncarc lemnele. ALECSANDRI, T. 1588. ◊ (Complementul indică persoana sau animalul care transportă povara) I-a ajutat norocul Să-și încarce dobitocul. PANN, P. V. I 90. ♦ (Rar, glumeț) A lovi (cu...). Ia, cară-te din ăst loc, c-apoi încarc făcălețul în spinarea ta. PANN, P. V. I 22. ♦ (Cu privire la o gură de foc) A umple cu proiectil și cu material explozibil. Cum trecu în casă, aprinse gazornița și puse pe flăcău să încarce iarăși pușca. SADOVEANU, B. 104. Mă duc să-mi încarc pistoalele. ALECSANDRI, T. I 65. ♦ A așeza o sarcină pe un obiect. 2. A acoperi, a umple; a împodobi. Un sat răsare... cu livezi încărcate de roadă. SADOVEANU, O. VI 232. Lacul codrilor albastru Nuferi galbeni îl încarcă. EMINESCU, O. I 74. ◊ Refl. (Urmat de determinări introduse prin prep. «de») Fig. Ochii, blajini la liniște, – la mînie se încurcau de fulgere. SADOVEANU, O. I 12. 3. Fig. A exagera, a umfla, a spori, a mări (cu scopul de a înșela). Am descoperit că Lina încarcă socotelile. CAMIL PETRESCU, T. II 73. ♦ (Cu privire la persoane) A înșela la socoteala unei datorii, punînd mai mult decît trebuie. Și zici că te-am încărcat cu zece zile de prașilă, măi Ioane, așa? CARAGIALE, O. II 43. 4. Fig. (În unele construcții fixe) A-și încărca stomacul = a mînca prea mult. A-și încărca sufletul = a-și împovăra conștiința (cu un păcat). Oameni sîntem, de ce să-mi încarc sufletul? PREDA, Î. 81. Își încarcă sufletul, peste cele nouăzeci de omoruri cu încă nouă. GALACTION, O. I 252. Ponosul păcatelor cu care domnia-ta îți încarci de bunăvoie sufletul. ODOBESCU, S. III 45. A fi încărcat de ani = a fi în vîrstă, bătrîn. Stă pe tronu-i Mircea încărcat de ani. BOLINTINEANU, O. 36. 5. A acumula energie în acumulatoare electrice (prin legarea lor la o rețea de curent continuu). ♦ A acumula sarcină electrică pe armăturile condensatoarelor electrice.

încărcá vb. I în expr. a-și încărca bateriile A căpăta noi forțe, a se întrema ◊ „I.L., redactorul șef, s-a dedulcit la vacanță [...] În timp ce dânsul își încarcă bateriile, tranziția merge înainte.” Expr. Mag. 32/95 p. 24

A ÎNCĂRCÁ încárc tranz. 1) (vehicule, recipiente etc.) A umple cu o povară (pentru a fi transportată). ~ carul cu fân.A-și ~ sufletul a se face vinovat de ceva; a-și împovăra conștiința. 2) (ființe) A pune să care greutăți. 3) (poveri de transportat) A ridica pentru a pune într-un vehicul, într-un recipient sau pe spinarea unei ființe. 4) (arme de foc) A umple cu încărcătură. 5) A face să poarte multe poveri; a împovăra. ◊ Încărcat de ani a fi bătrân. 6) rar (datorii, socoteli etc.) A mări înșelând. ~ nota de plată. 7) A umple de murdărie. Încărcat de noroi. 8) (acumulatoare electrice) A dota cu energie (prin cuplare la o rețea de curent continuu). ~ o baterie electrică. /<lat. incarricare

încărcà v. 1. a pune o sarcină: a încărca un cal; 2. a exagera: a încărca o socoteală; 3. a cita cu profuziune: a încărca o operă cu citate; 4. a pune praf și plumb într’o armă de foc: a încărca o pușcă. [Lat. CARRICARE, lit. a pune în car].

încárc, a -cărcá v. tr. (d. lat. in, în și cárrico, -áre, încarc, d. carrus și carrum, car; it. [in] carcare și [in] caricare, pv. sp. [en] cargar, fr. charger, cat. pg. [en] carregar. V. cargobot, caricatură, descarc, șarjă). Pun o sarcină pe cineva: a încărca un cal, un hamal, o căruță. Ĭaŭ ca să transport: corabia încarcă marfă. Exagerez, unflu: a încărca o socoteală, un cont. Pun prea multe ornamente: a încarca o rochie, o casă. Pun praf și proĭectile într’o armă de foc: a încarca o pușcă. V. intr. Încarc la socoteală, încarc pe cineva la socoteală, pun prea mult în socoteala luĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

încărcáre s. f., g.-d. art. încărcắrii; pl. încărcắri

încărcáre s. f., g.-d. art. încărcării; pl. încărcări

încărcá (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. încárc, 3 încárcă

încărcá vb., ind. prez. 1 sg. încárc, 3 sg. și pl. încárcă


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ÎNCĂRCÁRE s. 1. încărcat, umplere. (~ mașinii cu utilaj.) 2. v. împovărare.

ÎNCĂRCARE s. încărcat, umplere. (~ mașinii cu utilaj.)

arată toate definițiile

Intrare: încărcare
încărcare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • încărcare
 • ‑ncărcare
 • încărcarea
 • ‑ncărcarea
plural
 • încărcări
 • ‑ncărcări
 • încărcările
 • ‑ncărcările
genitiv-dativ singular
 • încărcări
 • ‑ncărcări
 • încărcării
 • ‑ncărcării
plural
 • încărcări
 • ‑ncărcări
 • încărcărilor
 • ‑ncărcărilor
vocativ singular
plural
Intrare: încărca
verb (VT71)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • încărca
 • ‑ncărca
 • încărcare
 • ‑ncărcare
 • încărcat
 • ‑ncărcat
 • încărcatu‑
 • ‑ncărcatu‑
 • încărcând
 • ‑ncărcând
 • încărcându‑
 • ‑ncărcându‑
singular plural
 • încarcă
 • ‑ncarcă
 • încărcați
 • ‑ncărcați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • încarc
 • ‑ncarc
(să)
 • încarc
 • ‑ncarc
 • încărcam
 • ‑ncărcam
 • încărcai
 • ‑ncărcai
 • încărcasem
 • ‑ncărcasem
a II-a (tu)
 • încarci
 • ‑ncarci
(să)
 • încarci
 • ‑ncarci
 • încărcai
 • ‑ncărcai
 • încărcași
 • ‑ncărcași
 • încărcaseși
 • ‑ncărcaseși
a III-a (el, ea)
 • încarcă
 • ‑ncarcă
(să)
 • încarce
 • ‑ncarce
 • încărca
 • ‑ncărca
 • încărcă
 • ‑ncărcă
 • încărcase
 • ‑ncărcase
plural I (noi)
 • încărcăm
 • ‑ncărcăm
(să)
 • încarcăm
 • ‑ncarcăm
 • încărcam
 • ‑ncărcam
 • încărcarăm
 • ‑ncărcarăm
 • încărcaserăm
 • ‑ncărcaserăm
 • încărcasem
 • ‑ncărcasem
a II-a (voi)
 • încărcați
 • ‑ncărcați
(să)
 • încarcați
 • ‑ncarcați
 • încărcați
 • ‑ncărcați
 • încărcarăți
 • ‑ncărcarăți
 • încărcaserăți
 • ‑ncărcaserăți
 • încărcaseți
 • ‑ncărcaseți
a III-a (ei, ele)
 • încarcă
 • ‑ncarcă
(să)
 • încarce
 • ‑ncarce
 • încărcau
 • ‑ncărcau
 • încărca
 • ‑ncărca
 • încărcaseră
 • ‑ncărcaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

încărcare

etimologie:

 • vezi încărca
  surse: DEX '98 DEX '09

încărca încărcare

 • 1. tranzitiv A umple un vehicul, un recipient, un agregat de prelucrare etc. cu ceva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: umple antonime: descărca attach_file 3 exemple
  exemple
  • Carul lui Traian Lupul, mare și greu, încărcat cu cartofi. DUMITRIU, N. 202.
   surse: DLRLC
  • Cum se gătiră corăbiile, le încărcară cu marfă. ISPIRESCU, L. 24.
   surse: DLRLC
  • Multe care a încărcat Și la moara din vale a plecat. ANT. LIT. POP. I 622.
   surse: DLRLC
  • 1.1. A pune un obiect greu sau mare într-un vehicul sau pe spinarea unei persoane ori a unui animal pentru a fi transportat.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 4 exemple
   exemple
   • Mă Juro, ajută-mă să încarc sacii ăștia. DUMITRIU, N. 201.
    surse: DLRLC
   • Negustorul a venit cu sania-i largă, cu doi căluți roibi, și a încărcat marfa. SADOVEANU, B. 101.
    surse: DLRLC
   • Mă duc în pădure să-ncarc lemnele. ALECSANDRI, T. 1588.
    surse: DLRLC
   • I-a ajutat norocul Să-și încarce dobitocul. PANN, P. V. I 90.
    surse: DLRLC
  • 1.2. rar glumeț A lovi (cu...).
   surse: DLRLC sinonime: lovi attach_file un exemplu
   exemple
   • Ia, cară-te din ăst loc, c-apoi încarc făcălețul în spinarea ta. PANN, P. V. I 22.
    surse: DLRLC
  • 1.3. A introduce într-o armă de foc un cartuș sau un proiectil cu material exploziv.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • Cum trecu în casă, aprinse gazornița și puse pe flăcău să încarce iarăși pușca. SADOVEANU, B. 104.
    surse: DLRLC
   • Mă duc să-mi încarc pistoalele. ALECSANDRI, T. I 65.
    surse: DLRLC
 • 2. tranzitiv reflexiv A (se) acoperi, a (se) umple (de...).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: acoperi umple împodobi attach_file 3 exemple
  exemple
  • Un sat răsare... cu livezi încărcate de roadă. SADOVEANU, O. VI 232.
   surse: DLRLC
  • Lacul codrilor albastru Nuferi galbeni îl încarcă. EMINESCU, O. I 74.
   surse: DLRLC
  • figurat Ochii, blajini la liniște, – la mînie se încurcau de fulgere. SADOVEANU, O. I 12.
   surse: DLRLC
 • 3. tranzitiv figurat A exagera cu scopul de a înșela.
  exemple
  • Am descoperit că Lina încarcă socotelile. CAMIL PETRESCU, T. II 73.
   surse: DLRLC
  • Și zici că te-am încărcat cu zece zile de prașilă, măi Ioane, așa? CARAGIALE, O. II 43.
   surse: DLRLC
  • 3.1. prin specializare A socoti (la o cumpărătură, la o consumație) mai mult decât trebuie (cu scopul de a înșela).
   surse: DEX '09
   • diferențiere (Cu privire la persoane) A înșela la socoteala unei datorii, punând mai mult decât trebuie.
    surse: DLRLC sinonime: înșela (amăgi)
 • 4. tranzitiv expresie A-și încărca stomacul cu... = a mânca prea mult.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: mânca
 • 5. tranzitiv expresie A-și încărca sufletul cu... = a-și împovăra conștiința.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: împovăra attach_file 3 exemple
  exemple
  • Oameni sîntem, de ce să-mi încarc sufletul? PREDA, Î. 81.
   surse: DLRLC
  • Își încarcă sufletul, peste cele nouăzeci de omoruri cu încă nouă. GALACTION, O. I 252.
   surse: DLRLC
  • Ponosul păcatelor cu care domnia-ta îți încarci de bunăvoie sufletul. ODOBESCU, S. III 45.
   surse: DLRLC
 • 6. tranzitiv expresie A fi încărcat de ani = a fi în vârstă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Stă pe tronu-i Mircea încărcat de ani. BOLINTINEANU, O. 36.
   surse: DLRLC
 • 7. tranzitiv A acumula energie într-o baterie electrică; a acumula sarcină electrică pe armăturile condensatoarelor electrice.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: acumula
  • 7.1. informatică A încărca sistemul = a pune calculatorul în stare funcțională prin indicarea parametrilor de lucru.
   surse: DEX '09

etimologie: