14 definiții pentru încărcare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNCĂRCARE, încărcări, s. f. Acțiunea de a (se) încărca; încărcătură (1). ♦ (Inform.) Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. ♦ Transferul unui program de pe un suport extern în memoria internă. – V. încărca.

încărcare sf [At: LEG. EC. Pl. 288 / Pl: ~cări / E: încărca] 1 Umplere a unui vehicul (sau a unui recipient) cu ceva Si: încărcat) (1), (înv) încărcătură (1). 2 Punere a unei greutăți într-un vehicul sau pe spinarea unui animal, pentru a o transporta Si: încărcat1 (2). 3 Introducere a unui proiectil sau a unui cartuș într-o armă de foc Si: încărcat1 (3). 4 Acoperire peste tot cu ceva Si: încărcat1 (4). 5-6 (Preluare sau) încredințare cuiva a prea multor sarcini Si: încărcat1 (5-6). 7 Decorare excesivă Si: încărcat1 (7). 8 Exagerare cu scopul de a înșela Si: încărcat1 9 Adăugare frauduloasă a unui plus la un bilanț Si: încărcat1 (9). 10 (Îs) ~a stomacului Alimentare prea abundentă. 11 (Îs) ~a sufletului Împovărare a conștiinței. 12 Acumulare de energie într-o baterie electrică, într-un condensator etc. 13 (Rar) Tensiune nervoasă. 14-15 (Fig; îs) ~a bateriilor Refacere (fizică sau) psihică. 16 (Elt; îs) ~ de încercare Sarcină cu care se încarcă o piesă pentru a fi testată.

ÎNCĂRCARE, încărcări, s. f. Acțiunea de a (se) încărca: încărcătură (1). – V. încărca.

ÎNCĂRCARE, încărcări, s. f. Acțiunea de a încărca. Ziua și noaptea se lucra la încărcarea vapoarelor. BART, E. 19. ◊ Fig. O emoțiune, o încărcare nervoasă, cere să fie descărcată. GHEREA, ST. CR. I 243.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

încărcare s. f., g.-d. art. încărcării; pl. încărcări

încărcare s. f., g.-d. art. încărcării; pl. încărcări

încărcare s. f., g.-d. art. încărcării; pl. încărcări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ÎNCĂRCARE s. 1. încărcat, umplere. (~ mașinii cu utilaj.) 2. v. împovărare.

ÎNCĂRCARE s. încărcat, umplere. (~ mașinii cu utilaj.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ÎNCĂRCARE ALARĂ greutatea totală a unei aeronave împărțită pe suprafața totală a aripilor acesteia. Încărcarea alară primește frecvent valori de 400-500 Kg/m2 în special la avioane comerciale de pasageri sau de mărfuri.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ÎNCĂRCÁRE (< încărca) s. f. 1. Acțiunea de a încărca. ◊ Încărcarea acumulatorului electric) = acțiune de regenerare a substanțelor active ale unui acumulator electric în scopul readucerii acestuia în starea de energie liberă maximă, efectuată prin trecerea unui curent electric în sens contrar celui de la descărcare. Încărcarea condensatorului electric = proces prin care, într-un condensator electric conectat la o sursă de tensiune, se creează o acumulare de sarcini electrice pe cele două armături. 2. Sistem de sarcini exterioare (forțe sau cupluri de forțe) care solicită un sistem tehnic. 3. (INFORM.) Indice al gradului de ocupare a subsistemelor unui calculator la un moment dat. ♦ Transferul unui program de pe un suport extern în memoria internă. 4. Gradul de încărcare a timpului de lucru al unui salariat. ◊ Mașina de î. = a) mașină de lucru destinată să execute operațiile de ridicare și de încărcare în vagonete, transportoare etc. a substanțelor minerale sau a materialelor în lucru; b) mașină pentru încărcarea cuptoarelor Siemens Martin cu fier vechi, minereu și fondanți.

Intrare: încărcare
încărcare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • încărcare
  • ‑ncărcare
  • încărcarea
  • ‑ncărcarea
plural
  • încărcări
  • ‑ncărcări
  • încărcările
  • ‑ncărcările
genitiv-dativ singular
  • încărcări
  • ‑ncărcări
  • încărcării
  • ‑ncărcării
plural
  • încărcări
  • ‑ncărcări
  • încărcărilor
  • ‑ncărcărilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

încărcare, încărcărisubstantiv feminin

etimologie:
  • vezi încărca DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.