Cuvântul zilei, 27 mai 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
fotosculptură
imagine © Cristina Monea

FOTOSCULPTURĂ, fotosculpturi, s. f. Procedeu de executare a statuilor, a busturilor etc., înregistrându-se fotografic din mai multe părți conturul corpului de sculptat și reproducându-se mecanic acest contur în material plastic. ♦ Sculptură realizată prin acest procedeu. – Din fr. photosculpture.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: anemometrie

În 1910 s-a născut Karl Schlör, inginer german, cel care a dezvoltat în anii 1930 Schlörwagen, cea mai aerodinamică mașină din toate timpurile.
iconița cuvântului zilei

2021: exordiu

S-a născut in 1332 Ibn Khaldun, istoric, filozof și politician arab al secolului al XIV-lea, născut în Tunisia. Este considerat fondatorul sociologiei și istoriografiei și unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii islamice din Evul Mediu. Cea mai cunoscută lucrare a sa este Prolegomena (Introducere), o istorie universală a imperiilor.
iconița cuvântului zilei

2020: habeas corpus

În 1679 este votată în Parlamentul englez „Legea Habeas Corpus” privind garantarea libertății individuale. Legea era menită să îngrădească arestările și reținerea arbitrară a persoanei.
iconița cuvântului zilei

2019: antierou

S-a născut în 1922 Sir Christopher Lee, actor, muzician și regizor britanic. Lee este cunoscut pentru rolurile sale de personaje negative, cum ar fi contele Dracula sau vrăjitorul rău Saruman din Stăpânul Inelelor.
iconița cuvântului zilei

2018: abrutiza

În 2007 filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile al lui Cristian Mungiu a câștigat, pentru prima dată în istoria cinematografului românesc, premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes. Acțiunea filmului este plasată în ultimii ani ai regimului Ceaușescu.