Cuvântul zilei, 26 mai 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
tendențios
imagine © Cristina Monea

TENDENȚIOS, -OASĂ, tendențioși, -oase, adj. 1. Care urmărește un anumit scop, care trădează o tendință ascunsă; care vrea să insinueze ceva; lipsit de obiectivitate, părtinitor. 2. (Despre o operă literară sau de artă) Caracterizată prin tendință, căreia îi este proprie o anumită tendință. [Pr.: -ți-os] – Din fr. tendancieux.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 26 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: protist

În 1626, Antonie van Leeuwenhoek a folosit microscopul simplu pe care tocmai îl inventase, pentru a cerceta picăturile de apă scurse de pe acoperiș. Astfel a descoperit că aceastea conțin o mulțime de „animalcule” – așa cum a numit el microorganismele în scrisoarea către Societatea Regală din Londra în care își anunța descoperirea.
iconița cuvântului zilei

2021: sărăpanie

S-a născut în 1962 Black (Colin Vearncombe), cântăreț de muzică pop din anii '80. Celebra sa piesă Wonderful Life a fost scrisă ironic, Black fiind sărac lipit în acea perioadă. A murit la 53 de ani într-un accident auto.
iconița cuvântului zilei

2020: pugilat

S-a născut in 1966 actrița britanică Helena Bonham Carter. Printre rolurile sale cele mai cunoscute se numără și cel din filmul Fight Club.
iconița cuvântului zilei

2019: virilitate

Se naște în 1907 actorul american John Wayne, vedetă a nenumărate filme western.
iconița cuvântului zilei

2018: naramz

Ziua națională a Georgiei (100 de ani la la proclamarea independenței). Georgia a fost numită de Victor Kernbach „Țara dintre zăpezi și portocali”.