Cuvântul zilei, 28 mai 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
whig
imagine © Cristina Monea

WHIG s. m. Nume dat adversarilor ducelui de York, organizați într-un partid care, după dezmembrare, la începutul sec. XIX, au intrat în Partidul Liberal englez. [Pr.: ŭig] – Cuv. engl.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 28 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: punițiune

S-a născut în 1985 actrița engleză Carey Mulligan. În anul 2021 a primit a doua nominalizare la premiile Oscar pentru rolul unei tinere care se răzbună pe cei responsabili de moartea prietenei sale (Promising Young Woman).
iconița cuvântului zilei

2021: menarhă

Ziua mondială a igienei menstruale
iconița cuvântului zilei

2020: augura

În 585 î.H., în timp ce Aliattes al II-lea se luptă cu Cyaxares în Bătălia de la Halys, are loc o eclipsă solară, prezisă cu precizie de filosoful grec Thales din Milet. Potrivit lui Herodot, apariția eclipsei a fost interpretată ca un semn, lupta s-a oprit imediat și a fost încheiat un armistițiu.
iconița cuvântului zilei

2019: prototip

În 1936 matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul Despre numerele calculabile cu aplicații în problema deciziei, introducând conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, punând astfel bazele teoretice pentru dezvoltarea calculatoarelor.
iconița cuvântului zilei

2018: locomoție

S-a născut în 1968 cântăreața australiană Kylie Minogue. Unul dintre cele mai cunoscute cântece ale ei se intitulează „Locomotion”.