Cuvântul zilei, 27 mai 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
exordiu
© imagine Livia Pleșca

EXORDIU, exordii, s. n. Prima parte a unui discurs care, enunțând sumar conținutul acestuia, urmărește câștigarea atenției și bunăvoinței auditoriului; p. ext. introducere, prefață la o carte, la un articol etc. – Din lat. exordium.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: fotosculptură

În 1830 s-a născut François Willème, pictor, fotograf și sculptor francez, inventator al fotosculpturii.
iconița cuvântului zilei

2022: anemometrie

În 1910 s-a născut Karl Schlör, inginer german, cel care a dezvoltat în anii 1930 Schlörwagen, cea mai aerodinamică mașină din toate timpurile.
iconița cuvântului zilei

2020: habeas corpus

În 1679 este votată în Parlamentul englez „Legea Habeas Corpus” privind garantarea libertății individuale. Legea era menită să îngrădească arestările și reținerea arbitrară a persoanei.
iconița cuvântului zilei

2019: antierou

S-a născut în 1922 Sir Christopher Lee, actor, muzician și regizor britanic. Lee este cunoscut pentru rolurile sale de personaje negative, cum ar fi contele Dracula sau vrăjitorul rău Saruman din Stăpânul Inelelor.
iconița cuvântului zilei

2018: abrutiza

În 2007 filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile al lui Cristian Mungiu a câștigat, pentru prima dată în istoria cinematografului românesc, premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes. Acțiunea filmului este plasată în ultimii ani ai regimului Ceaușescu.