Cuvântul zilei, 27 mai 2022

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
anemometrie
© imagine Livia Pleșca

ANEMOMETRIE s. f. Știință a măsurării vitezei gazelor în conducte, a aerului în atmosferă, a unui avion în aer. – Din fr. anémométrie.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: bulversa

Louis-Ferdinand Céline, unul dintre cei mai mari romancieri ai secolului 20, s-a născut pe 27 mai 1894 în Franța. Opera sa a revoluționat romanul printr-o luciditate brută și un limbaj crud ce transpune în scris emoția oralității.
iconița cuvântului zilei

2023: fotosculptură

În 1830 s-a născut François Willème, pictor, fotograf și sculptor francez, inventator al fotosculpturii.
iconița cuvântului zilei

2021: exordiu

S-a născut in 1332 Ibn Khaldun, istoric, filozof și politician arab al secolului al XIV-lea, născut în Tunisia. Este considerat fondatorul sociologiei și istoriografiei și unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii islamice din Evul Mediu. Cea mai cunoscută lucrare a sa este Prolegomena (Introducere), o istorie universală a imperiilor.
iconița cuvântului zilei

2020: habeas corpus

În 1679 este votată în Parlamentul englez „Legea Habeas Corpus” privind garantarea libertății individuale. Legea era menită să îngrădească arestările și reținerea arbitrară a persoanei.
iconița cuvântului zilei

2019: antierou

S-a născut în 1922 Sir Christopher Lee, actor, muzician și regizor britanic. Lee este cunoscut pentru rolurile sale de personaje negative, cum ar fi contele Dracula sau vrăjitorul rău Saruman din Stăpânul Inelelor.