2 intrări

11 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TIMUS s. n. Glandă endocrină, așezată în partea superioară a toracelui, care influențează creșterea organismului în primii ani ai copilăriei și imunitatea, atrofiindu-se la pubertate. – Din fr. thymus.

timus sn [At: LTR2 / Pl: ? / E: fr thymus] Glandă endocrină așezată în partea superioară a toracelui, care are un rol important în creșterea organismului și în procesele imunitare în primii ani ai copilăriei și care se atrofiază mai târziu.

TIMUS s. n. Glandă cu secreție internă, așezată în partea superioară a toracelui, care influențează creșterea organismului în primii ani ai copilăriei și se atrofiază mai târziu. – Din fr. thymus.

TIMUS s. m. Glandă cu secreție internă, așezată în partea superioară a toracelui. Hormonii timusului exercită o influență asupra creșterii și dezvoltării oaselor. ANATOMIA 247.

TIMUS s.n. Glandă cu secreție internă așezată în partea inferioară a gîtului și care nu funcționează decît la vîrsta tînără, atrofiindu-se la maturitate. [< fr. thymus, cf. gr. thymos – principiu vital].

TIMUS s. n. glandă cu secreție internă așezată în partea inferioară a gâtului, care nu funcționează decât la vârsta tânără, atrofiindu- se la maturitate. (< fr. thymus)

Timuș m. Hatmanul Cazacilor, ginerele lui Vasile Lupu. V. Hmielnițki.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Tim/u, -ul, uș v. Timotei II A 2, 6.

Intrare: timus
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • timus
  • timusul
  • timusu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • timus
  • timusului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Timuș
Timuș nume propriu
nume propriu (I3)
  • Timuș
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

timussubstantiv neutru

  • 1. Glandă endocrină, așezată în partea superioară a toracelui, care influențează creșterea organismului în primii ani ai copilăriei și imunitatea, atrofiindu-se la pubertate. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Hormonii timusului exercită o influență asupra creșterii și dezvoltării oaselor. ANATOMIA 247. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.