18 definiții pentru supremație

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUPREMAȚIE, supremații, s. f. Superioritate absolută unită cu autoritate și putere; poziție dominantă; preponderență. – Din fr. suprématie.

SUPREMAȚIE, supremații, s. f. Superioritate absolută unită cu autoritate și putere; poziție dominantă; preponderență. – Din fr. suprématie.

supremație sf [At: AR (1835), 131/29 / V: (înv) ~măție, (îvr) ~rimăție / Pl: ~ii / E: fr suprématie] 1 Superioritate în gradul cel mai înalt (bazată pe autoritate, putere etc.). 2 Preponderență.

SUPREMAȚIE, supremații, s. f. Superioritate unită cu autoritate și putere, poziție dominantă; preponderență. Supremația și democrația nu se pot alia împreună. GHICA, A. 355. Nu mai e supremație, Legi din vechea tiranie; Nu e mare, nu e mic, Națiile d-opotrivă Ard robie și arhivă. BOLLIAC, O. 194.

SUPREMAȚIE s.f. Superioritate; predominanță; prioritate. [Gen. -iei. / cf. fr. suprématie].

SUPREMAȚIE s. f. superioritate absolută; poziție dominantă; preponderență. (< fr. suprématie)

SUPREMAȚIE ~i f. Situație exclusivă, bazată pe putere supremă; poziție dominantă. [G.-D. supremației; Sil. su-pre-] /<fr. suprématie

supremație f. superioritate mai presus de toți ceilalți: a pretinde la supremația în arte.

*supremațíe f. (fr. suprématie, d. engl. supremacy, format d. supreme, suprem, după anal. luĭ primacy, de la fr. primatie, calitatea de primat). Superioritate, prioritate, egemonie, preponderanță: Atena și Sparta îșĭ disputaŭ supremația, supremația Angliiĭ pe apă.

supremăție sf vz supremație

suprimăție sf vz supremație

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

supremație (desp. su-pre-) s. f., art. supremația (desp. -ți-a), g.-d. art. supremației; pl. supremații, art. supremațiile (desp. -ți-i-)

supremație (su-pre-) s. f., art. supremația, g.-d. art. supremației; pl. supremații, art. supremațiile

supremație s. f. (sil. -pre-), art. supremația, g.-d. art. supremației; pl. supremații, art. supremațiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUPREMAȚIE s. 1. v. autoritate. 2. v. control. 3. v. preponderență.

SUPREMAȚIE s. 1. autoritate, dominare, dominație, hegemonie, putere, stăpînire, (înv.) puternicie, stăpînie, tărie, țiitură, (latinism înv.) potestate. (Și-a întins ~ asupra...) 2. preponderență. (Deține ~ într-un domeniu.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CUCERIREA SUPREMAȚIEI AERIENE una din cele mai importante misiuni la care participă pe lângă forțele aeriene militare și unitățile de rachete sol-sol. Cucerirea supremației aeriene asigură libertatea de acțiune a trupelor de uscat și marinei militare, lipsind inamicul de date de cercetare aeriană și de sprijin de aviație. Cucerirea supremației aeriene mai asigură trupele proprii și obiectivele din adâncime împotriva loviturilor aeriene, permițând aviației proprii să-și îndeplinească cu ușurință misiunile asupra teritoriului inamic. Cucerirea supremației aeriene este o condiție esențială în obținerea victoriei atât pe uscat cât și pe mare. În funcție de raportul general de forțe, supremația aeriană poate fi totală, parțială sau limitată în timp.

SUPREMAȚIE AERIANĂ situație în care un beligerant deține superioritatea netă a mijloacelor de atac aerian, având asigurată inițiativa și posibilitatea desfășurării acțiunilor aeriene proprii fără o ripostă puternică din partea adversarului care nu poate acționa sistematic cu aviația și apărarea antiaeriană. Supremația aeriană este o condiție esențială pentru desfășurarea acțiunilor de luptă pe uscat și pe mare. În funcție de amploarea în timp și spațiu supremația aeriană poate fi: strategică (cuprinde întregul front al acțiunilor și întreaga durată a acțiunilor strategice), operativă (cuprinde zone importante din frontul operațiunilor militare și perioade de timp mai mari), tactică/locală (limitată la un raion și la o perioadă de timp anumită). Lupta pentru cucerirea supremației aeriene cuprinde: nimicirea în aer și pe aerodromuri a aviației inamicului, acoperirea aeriană a trupelor, lovirea și distrugerea depozitelor de carburanți și lubrifianți, muniții de aviație, și întreprinderilor constructoare de avioane și a industriei petroliere, dezorganizarea sistemului de conducere a aviației de vânătoare.

Intrare: supremație
supremație substantiv feminin
  • silabație: su-pre- info
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • supremație
  • supremația
plural
  • supremații
  • supremațiile
genitiv-dativ singular
  • supremații
  • supremației
plural
  • supremații
  • supremațiilor
vocativ singular
plural
supremăție
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
suprimăție
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

supremație, supremațiisubstantiv feminin

  • 1. Superioritate absolută unită cu autoritate și putere; poziție dominantă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Supremația și democrația nu se pot alia împreună. GHICA, A. 355. DLRLC
    • format_quote Nu mai e supremație, Legi din vechea tiranie; Nu e mare, nu e mic, Națiile d-opotrivă Ard robie și arhivă. BOLLIAC, O. 194. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.