22 de definiții pentru nichel

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NICHEL s. n. Element chimic, metal feromagnetic, alb-cenușiu, lucios, puțin oxidabil, maleabil și ductil, cu numeroase întrebuințări tehnice. – Din fr. nickel, germ. Nickel.

NICHEL s. n. Element chimic, metal feromagnetic, alb-cenușiu, lucios, puțin oxidabil, maleabil și ductil, cu numeroase întrebuințări tehnice. – Din fr. nickel, germ. Nickel.

nichel sn [At: J. CIHAC, I. N. 404/8 / V: (reg) anicli, ~căl, ~călă sf, ~er, ~chil, nicl, ~cli, nihel[1] / E: ger Nickel, fr nickel] Metal alb-cenușiu, lucios, maleabil și ductibil, puțin oxidabil, folosit la fabricarea aliajelor de oțel speciale, a obiectelor de uz casnic, a aparatelor de laborator și de chirurgie, a monedelor etc. corectat(ă)

  1. În original, fără accent — LauraGellner

NICHEL s. n. Element chimic din grupul metalelor feromagnetice, alb-argintiu, inoxidabil, întrebuințat în tehnică, la fabricarea aliajelor de oțel speciale, a instrumentelor medicale, a tacîmurilor etc. [Jap] a ieșit din curte... ducînd cu el, din tot norocul și din toată bunăstarea lui de pînă aci, numai zgarda cu plăci de nichel de la gîtu-i. GALACTION, O. I 308. Își strînse termometrul în tocul de nichel. C. PETRESCU, Î. II 243.

NICHEL s.n. (Chim.) Metal feromagnetic alb-argintiu, inoxidabil, asemănător fierului, întrebuințat la fabricarea aliajelor de oțel speciale, a instrumentelor medicale etc. [< fr. nickel, germ. Nickel].

NICHEL s. n. metal feromagnetic alb-cenușiu, inoxidabil, asemănător fierului, folosit la fabricarea aliajelor de oțel speciale, a instrumentelor medicale etc. (< fr. nickel, germ. Nickel)

NICHEL n. Metal feromagnetic alb-argintiu, maleabil și ductil, aproape inoxidabil, rezistent la coroziune, întrebuințat la confecționarea instrumentelor medicale, a obiectelor de uz casnic, la obținerea unor aliaje cu proprietăți anticorosive etc. /<fr. nickel, germ. Nickel

* nichél n. (germ. nickel, adică „Neculai”, după numele unuĭ geniŭ al minelor, în credințele populare scandinave, dat metaluluĭ de mineriĭ Suedejĭ). Chim. un metal bi- și tetravalent de un alb cenușiŭ, strălucitor, cu frîntura fibroasă, foarte ductil, foarte maleabil, foarte dur (dar nu cît manganezu), maĭ tenace de cît feru, cu densitatea de 8,8 și cu greutatea atomică de 58,6. E magnetic pînă la 250°, adică maĭ puțin de cît feru. Se topește la 1400°, adică maĭ ușor de cît feru, și nu se oxidează de cît la temperaturĭ înalte. Se află în natură în stare de sulfură și sulfo-arseniură în mare cantitate la Sudbury (Canada) și În Noŭa Caledonie. A fost descoperit de Kronstaedt la 1751 în nichelină. E foarte întrebuințat în galvanoplastie și se aliază ușor cu cele maĭ multe metale. Aliat cu arama, servește la făcut monete (gologanĭ, ĭar după 1918 și francĭ).

nikel n. metal alb ca argintul, nu se alterează la aer și se topește tot așa de greu ca și fierul: dintr’însul se fac instrumente de matematice și de chirurgie și s’acoper metale mai puțin dure și lucioase.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TETRACARBONIL DE NICHEL s. (CHIM.) nichel-carbon.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NÍCHEL (< fr., germ. {i}) s. n. Element chimic (Ni; nr. at. 28, m. at. 58,71, p. t. 1.452°C, p. f. 2.840°C, gr. sp. 8,90), metal alb-cenușiu, lucios, maleabil și ductil, feromagnetic. Se găsește în natură sub formă de sulfuri, de arseniuri etc. Se extrage prin reducerea cu cărbune a oxidului obținut prin prăjirea minereului. Formează combinații stabile în starea de valență 2; este rezistent la acțiunea agenților chimici; se folosește la obținerea unor oțeluri speciale, a unor aliaje (argentan, alpaca, constantan, nichelină etc.) și la nichelare. Fin divizat, piroforic, este utilizat drept catalizator în reacțiile de hidrogenare. A fost descoperit (1751) de chimistul și mineralogul suedez Axel F. Cronstedt.

Ni, simbol chimic pentru nichel.

Intrare: nichel
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nichel
  • nichelul
  • nichelu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • nichel
  • nichelului
plural
vocativ singular
plural
Ni simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Ni
nihel
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nicl
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nichil
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nicli
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nicher
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nicălă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nicăl
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nichelsubstantiv neutru

  • 1. Element chimic, metal feromagnetic, alb-cenușiu, lucios, puțin oxidabil, rezistent la coroziune, maleabil și ductil, cu numeroase întrebuințări tehnice, la fabricarea aliajelor de oțel speciale, a instrumentelor medicale, a tacâmurilor etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
    • format_quote [Jap] a ieșit din curte... ducînd cu el, din tot norocul și din toată bunăstarea lui de pînă aci, numai zgarda cu plăci de nichel de la gîtu-i. GALACTION, O. I 308. DLRLC
    • format_quote Își strînse termometrul în tocul de nichel. C. PETRESCU, Î. II 243. DLRLC
  • comentariu simbol Ni DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic