5 intrări

66 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AMĂNUNT, -Ă, amănunți, -te, s. n., adj. 1. S. n. Element secundar, neesențial al unui obiect, al unui fenomen sau al unui eveniment, detaliu; (rar) amănunțime. ◊ Loc. adj. și adv. Cu amănuntul = cu bucata, în detaliu, în cantități mici. Comerț cu amănuntul.Loc. adv. (Cu) de-amănuntul sau până în cele mai mici amănunte sau în amănunt, în toate amănuntele = până în cele mai mici detalii; minuțios. 2. Adj. (Înv.) Amănunțit2. [Var.: (reg.) amărunt s. n.] – A3 + mănunt „mărunt”.

AMĂNUNȚI, amănunțesc, vb. IV. Tranz. (Rar) 1. A fărâmița, a mărunți. 2. A da amănunte. – Din amănunt.

AMĂNUNȚI, amănunțesc, vb. IV. Tranz. (Rar) 1. A fărâmița, a mărunți. 2. A da amănunte. – Din amănunt.

AMENINȚA, ameninț, vb. I. Tranz. 1. A arăta intenția de a face rău cuiva (pentru a-l intimida sau pentru a obține ceva de la el). 2. A face un gest de amenințare. 3. A constitui o primejdie pentru cineva sau ceva. 4. A fi gata să..., a fi pe punctul de a... 5. (Rar) A anunța, a vesti, a prevesti ceva rău, primejdios. – Lat. *amminaciare (< minaciae „amenințări”).

amănunt, ~ă [At: CORESI, ap. HEM 1032 / V: ~ăru~ / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: a3 + mănunt] 1 sm (Îlav) În ~ (În mod) minuțios, conștiincios, observând chiar și cele mai mici și neînsemnate părți (detalii) ale unui lucru. 2 sn (Cmr; îlav) Cu (sau, înv, pre) ~ul Cu bucata. 3 sn Detaliu. 4 sn (Îe) A da ~e A intra în detalii. 5 sn (Îlav) (Cu) de-~ sau până în cele mai mici ~e sau în ~, în toate ~ele Minuțios. 6 a (Înv) Amănunțit2.

amănunți vtr [At: I. IONESCU, C. 31 / V: ~ărunți1 / Pzi: ~țesc / E: amănunt cf fr detailler] 1 (Agr) A mărunți, a afâna pământul prin săpare, arare, prășire etc. 2 A arăta în amănunte.

amenința [At: CORESI, ap. HEM 1046 / Pzi: ameninț / V: (înv) amânun~, ~nița, ~erința, (îvr) ~elința, amelița, melița, meliți, menința / E: lat *amminaciare < minaciae „amenințări”] 1 vt (Înv; îf melița) A provoca pe cineva prin mimică. 2 vt (Înv) A face (cu mâna) un gest poruncitor adresat cuiva. 3 vt (Înv) A pomeni. 4-5 vt, vi (Construit cu „asupră” sau „cătră”; instrumentul acțiunii este în acuzativ și este introdus de „cu”) A arăta intenția de a face rău cuiva (pentru a-l intimida sau) pentru a obține ceva. 6 vt A constitui o primejdie pentru (cineva sau) ceva. corectat(ă)

AMĂNUNT, AMĂRUNT I. sbst. 1 În legătură cu prep. de, cu, pre (cu care formează loc. adv.), ținînd seamă de părțile cele mai mărunte, de cele mai mici împrejurări, foarte migălos: ai luat satul de-a rîndul și casele de-amănuntul (MAR.); carile lucrurile acelor vremi pre amănuntul au scris (CANT.); a căutat cu de-~ul prin toate colțurile casei; le-a povestit toate în de-amănunt, una cîte una (SLV.); ți-era dragă lumea să privești la o grădină așa cu amănuntul căutată (ISP.) 2 Fără prep.: tuturor amăruntul vedearea ce văzuseră spuseră (HASD.). II. AMĂNUNT (mai adesea pl. -te, -turi) sn. Împrejurările, particularitățile unui lucru, unei întîmplări luate în parte, una cîte una: luă aminte la toate amănunturile ce înconjura curtea (ISP.); a intra în ~e; a da prea multe ~e; a se pierde în ~e. III. adj. Amănunțit: în urma amănuntei analize ce am consacrat legendei (ODOB.) [a2 + mănunt sau mărunt].

AMĂNUNȚA (-unț)... Băn. = AMENINȚA...

AMĂNUNȚI, AMĂRUNȚI (-țesc) vb. tr. 1 A mărunți, a sdrobi, a fărîma, a desface bulgării de pămînt: la prașila dintîiu... amărunțim pămîntul și stîrpim buruienile (ION.) 2 A arăta, a povesti cu de-a-mănuntul (👉 MĂNUNȚI) [amănunt].

AMĂNUNȚIME, AMĂRUNȚIME sf. = AMĂNUNT II.: treptat, treptat, amănunțimile lucrurilor pier și rămîn numai siluete (BR.-VN.).

AMĂNUNȚIT, AMĂRUNȚIT I. adj. 1 p. AMĂNUNȚI...: de va fi fața ogorului foarte amărunțită și înfoiată (ION.) 2 Cu toate amănuntele, ținînd seamă de cele mai mici amănunte: mi-a făcut o descriere ~ă a locurilor pe care le-a vizitat. II. adv. Cu de-amănuntul: să-mi povestești toate ~. III. sbst. Faptul de a amănunți.

AMĂRUNȚA1 (-țez)... = AMĂNUNȚI...: înghețurile ce au să urmeze amărunțează fața ogorului (ION.) [👉 MĂRUNȚA].

AMĂRUNȚA2 (-unt)... Olten. = AMENINȚA... [👉 AMĂNUNȚA].

AMĂRUNȚI (-țesc)... 👉 AMĂNUNȚI...: amărunțind ori-ce problemă (DLVR.).

AMELIȚA1 (-) vb. tr. Olten. Bucov.AMENINȚA: tăietorul amelițînd, îi căzu mîna (DOS.).

AMENINȚA (-inț), AMERINȚA (-rinț) I. vb. tr. 1 A da cuiva a înțelege, a-l înfricoșa prin vorbă, prin faptă, prin gesturi, prin scris, că trebue să se teamă de mînia sau răzbunarea lui, de răul ce are de gînd să-i facă, etc.: l-a amenințat cu bătaia, cu moartea 2 Pr. ext. (vorb. de primejdiile de cari are să se teamă cineva): după ce se văzu scăpat de primejdia ce-l amenințase (ISP.). II. vb. intr. A face cu mîna, cu arma, cu un lucru oare-care, un semn, o mișcare, cu scopul de a înfricoșa pe cineva, de a opri în loc pe un dușman, de a-l reduce la neputință (mai adesea în basme, cînd este vorba de puterea vrăjilor): avea trei bețișoare în mînă și, cînd a amenințat, toate curțile s’au risipit (VOR.); amenință asupra lor și se făcură stane de piatră (ISP.) [lat. *amminaciare < minaciae].

AMĂNUNT, -Ă, amănunți, -te, s. n., adj. 1. S. n. Element secundar, neesențial al unui obiect, al unui fenomen sau al unui eveniment, detaliu; (rar) amănunțime. ◊ Loc. adj. și adv. Cu amănuntul = cu bucata, în detaliu, în mici cantități. Comerț cu amănuntul.Loc. adv. (Cu) de-amănuntul sau până în cele mai mici amănunte sau în amănunt, în toate amănuntele = până în cele mai mici detalii; minuțios. 2. Adj. (Înv.) Amănunțit2. [Var.: (reg.) amărunt s. n.] – A3 + mănunt „mărunt”.

AMENINȚA, ameninț, vb. I. Tranz. 1. A arăta intenția de a face rău cuiva (pentru a-l intimida sau pentru a obține ceva de la el). 2. A face un gest de amenințare. 3. A constitui o primejdie pentru cineva sau ceva. 4. A fi gata să..., a fi pe punctul de a... 5. (Rar) A anunța, a vesti, a prevesti ceva rău, primejdios. – Lat. *amminaciare (< minaciae „amenințări”).

AMĂNUNT2, -Ă, amănunți, -te, adj. (Învechit) Amănunțit. Cercetarea amănuntă a feluritelor faze prin care graiul poporului romin a trecut ca să devină... limba de azi a romînilor. ODOBESCU, S. I 352.

AMĂNUNȚI, amănunțesc, vb. IV. Tranz. (Rar) 1. A da amănunte, a povesti cu amănunte; a detalia. Dorisem... a cunoaște împrejurările acestei isprăvi. Și Ieronim ne amănunțise totul. SADOVEANU, V. F. 91. 2. A fărîmița, a mărunți. Băligarul are o însemnată lucrare și asupra însușirilor fizice ale pămîntului, pe care le îmbunătățește, amănunțind pămînturile cele lutoase. I. IONESCU, M. 313.

AMENINȚA, ameninț, vb. I. Tranz. (Urmat de determinări introduse prin prep. «cu» sau de o completivă directă) 1. A manifesta față de cineva intenția de a-i face rău (de obicei cu scopul de a-l intimida sau de a obține ceva). [Arendașul] îi gonea, amenințîndu-i cu gardienii și cu jandarmii, ca să-și dea seama ei că aci... el are putere și mai mare. PAS, L. I 124. Ba încă m-a și amenințat că... are să poruncească să mă întindă la scară. CREANGĂ, A. 159. Ș-apoi se-ncrunta Și-i amenința Să-i puie de vii Chiar în temelii. ALECSANDRI, P. P. 187. 2. (Cu determinări introduse prin prep. «cu») A face un gest de amenințare. Mă amenință cu bățul.Absol. Spunea ceva și amenința cu mîna. PAS, L. I 56. Îl auzi, Manole? a amenințat cu degetul duhul meu de groază. SADOVEANU, N. F. 7. Mihăilă Cu sabia-n mînă, Dac-așa vedea, Cu ea c-adia Și amenința. TEODORESCU, P. P. 36. ◊ Intranz. Dacă văzu... că nu este chip a scăpa cu față curată, se opri în loc, amenință asupra lor și să făcură stane de piatră. ISPIRESCU, L. 302. 3. A reprezenta sau a constitui o primejdie pentru cineva sau ceva. Focarele de paludism amenință sănătatea locuitorilor din jurul bălților și mlaștinilor, În cea dintîi epocă a întemeierii principatelor... care coprinde tot secolul al XIV-lea (de la 1290 pînă la 1418) vedem tă aceste state se văzură mai întîi amenințate în naționalitate și existența lor politică. BĂLCESCU, O. II 12. 4. A fi gata să..., a fi pe punctul de a... Pe coperiș, mușchiul verde crescuse în voia cea bună, înlăuntru ploaia făcuse gropi, iar pereții umezi amenințau să cadă. DUNĂREANU, N. 16. 5. (Învechit; cu complement direct) A anunța, a vesti (o primejdie). În mînă-i buzduganul domnesc, care-n războaie Ca brațul care-l poartă în veci nu se îndoaie. Și pe deasupră-i steagul, amenințînd furtuna. ALECSANDRI, P. A. 145. Ca umbre fioroase Ce ies din întunerec o crimă-amenințînd. ALEXANDRESCU, P. 144.

AMĂNUNT2, -Ă, amănunți, -te, adj. (Înv.) Amănunțit. – Din a3 + mănunt „mărunt”.

AMĂNUNȚI, amănunțesc, vb. IV. Tranz. (Rar) 1. A fărîmița, a mărunți. 2. A da amănunte. – Din amănunt1.

AMENINȚA, ameninț, vb. I. Tranz. 1. A manifesta față de cineva intenția de a-i face rău (pentru a-l intimida sau pentru a obține ceva). Ș-apoi se-ncrunta Și-i amanința Să-i puie de vii Chiar în temelii (ALECSANDRI). 2. A face un gest de amenințare. Spunea ceva și amenința cu mîna (PAS). 3. A constitui o primejdie pentru cineva sau ceva. Bălțile neasanate amenință sănătatea locuitorilor. 4. A fi gata să..., a fi pe punctul de a... Pereții umezi amenințau să cadă (DUNĂREANU). 5. (Rar) A anunța, a vesti, a prevesti (ceva). Umbre fioroase Ce ies din întunerec o crimă amenințînd (ALEXANDRESCU). – Lat. *amminaciare (< minaciae „amenințări”).

A AMĂNUNȚI ~esc tranz. rar 1) A preface în bucăți mărunte; a mărunți. 2) A expune cu lux de amănunte; a detalia. /Din amănunt

A AMENINȚA ameninț tranz. 1) (ființe) A speria cu o pedeapsă printr-o vorbă sau printr-un gest (pentru a intimida sau pentru a obține ceva). 2) A avertiza cu un gest asupra eventualelor consecințe. 3) A pune în primejdie; a face să fie în primejdie. 4) A fi gata să...; a fi pe punctul de... 5) înv. A semnaliza prin sine însuși; a prevesti. /<lat. amminaciare

amenințà v. 1. a înfricoșa cu o pedeapsă; 2. a face semn de amenințare: amenință asupra lor și se făcură stane de piatră ISP.; 3. (galicism) a fi de temut: casa amenință să cază. [Lat. *ADMINACIARE, din MINACIAE, amenințări, de unde și forma secundară amerințà; sensul 3 după fr. menacer].

amerințà v. V. amenințà: umbre fioroase ce ies din întunerec o crimă amerințând GR. AL.

menințà v. (poetic) a amenința: menințând barbare glasuri AL.

amănunțésc și amăr- v. tr. (d. amănunt). Mărunțesc, sfărîm: a amănunți bulgăriĭ. Povestesc pînă în părțile cele mici, detaliez.

amărunțésc, V. amănunțesc și mărunțesc.

améninț (est) și -ínț (vest), a v. tr. (lat. *amminentiare saŭ *eminentiare, d. éminens, -éntis, part. luĭ eminére, a fi proeminent, minaciae, amenințărĭ; it. minaciare, pv. menasar, fr. menacer, sp. amenazar, pg. ameaçar). 1. Fac amenințărĭ: a amenința pe cineva cu sabia, cu moartea. 2. L. V. Mold. Menționez. 3. Fig. (după fr.) Îs aproape să, inspir teamă să nu: apele amenință să se reverse, casa amenință să cadă. 4. V. intr. Fac un semn orĭ gest de amenințare: bătrînu amenință cu toĭagu asupra lor. – Și -rinț. Vechĭ și azĭ Olt. amelínț. Vechĭ și menínț, „ameninț”, și (a)méliț, „ameninț” și „menționez”.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

amănunți (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. amănunțesc, 3 sg. amănunțește, imperf. 1 amănunțeam; conj. prez. 1 sg. să amănunțesc, 3 să amănunțească

amenința (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ameninț, 3 amenință; conj. prez. 1 sg. să ameninț, 3 să amenințe

amănunți (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. amănunțesc, imperf. 3 sg. amănunțea; conj. prez. 3 să amănunțească

amenința (a ~) vb., ind. prez. 3 amenință

amănunți vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. amănunțesc, imperf. 3 sg. amănunțea; conj. prez. 3 sg. și pl. amănunțească

amenința vb., ind. prez. 1 sg. ameninț, 3 sg. și pl. amenință

amenința (ind. prez. 1 sg. ameninț, 3 sg. și pl. amenință)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AMĂNUNT adj. v. amănunțit, amplu, detaliat, dezvoltat.

AMĂNUNȚI vb. v. fărâmița, mărunți, sfărâma.

AMENINȚA vb. 1. (prin Transilv.) a mănânțăla. (L-a ~ cu degetul.) 2. a pândi, (fig.) a paște. (Îl ~ o mare primejdie.) 3. a periclita, a primejdui. (Această situație îi ~ viața.)

amănunt adj. v. AMĂNUNȚIT. AMPLU. DETALIAT. DEZVOLTAT.

amănunți vb. v. FĂRÎMIȚA. MĂRUNȚI. SFĂRÎMA.

AMENINȚA vb. 1. (prin Transilv.) a mănînțăla. (L-a ~ cu degetul.) 2. a pîndi, (fig.) a paște. (Îl ~ o mare primejdie.) 3. a periclita, a primejdui. (Această situație îi ~ viața.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

amenința (amenințat, amenințat), vb. – A arăta intenția de a face rău cuiva. – Var. (a)meni(n)ța, (a)meli(n)ța (înv.) La. *ammῑnaciāre, de la minaciae „amenințare” (Pușcariu 77; DAR; REW 5584); cf. it. minacciare (sicil. amminazzari), prov., cat. menassar, fr. menacer, sp. amenazar, port. ameaçar. După Philippide, Principii, 98, din lat. minitor „a amenința”. Der. amenințător, adj. (care amenință); amenințătură, s. f. (amenințare).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

Intrare: amănunt (adj.)
amănunt1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • amănunt
  • amănuntul
  • amănuntu‑
  • amănuntă
  • amănunta
plural
  • amănunți
  • amănunții
  • amănunte
  • amănuntele
genitiv-dativ singular
  • amănunt
  • amănuntului
  • amănunte
  • amănuntei
plural
  • amănunți
  • amănunților
  • amănunte
  • amănuntelor
vocativ singular
plural
Intrare: amănunți
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • amănunți
  • amănunțire
  • amănunțit
  • amănunțitu‑
  • amănunțind
  • amănunțindu‑
singular plural
  • amănunțește
  • amănunțiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • amănunțesc
(să)
  • amănunțesc
  • amănunțeam
  • amănunții
  • amănunțisem
a II-a (tu)
  • amănunțești
(să)
  • amănunțești
  • amănunțeai
  • amănunțiși
  • amănunțiseși
a III-a (el, ea)
  • amănunțește
(să)
  • amănunțească
  • amănunțea
  • amănunți
  • amănunțise
plural I (noi)
  • amănunțim
(să)
  • amănunțim
  • amănunțeam
  • amănunțirăm
  • amănunțiserăm
  • amănunțisem
a II-a (voi)
  • amănunțiți
(să)
  • amănunțiți
  • amănunțeați
  • amănunțirăți
  • amănunțiserăți
  • amănunțiseți
a III-a (ei, ele)
  • amănunțesc
(să)
  • amănunțească
  • amănunțeau
  • amănunți
  • amănunțiseră
Intrare: amenința
verb (VT2)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • amenința
  • amenințare
  • amenințat
  • amenințatu‑
  • amenințând
  • amenințându‑
singular plural
  • amenință
  • amenințați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • ameninț
(să)
  • ameninț
  • amenințam
  • amenințai
  • amenințasem
a II-a (tu)
  • ameninți
(să)
  • ameninți
  • amenințai
  • amenințași
  • amenințaseși
a III-a (el, ea)
  • amenință
(să)
  • amenințe
  • amenința
  • amenință
  • amenințase
plural I (noi)
  • amenințăm
(să)
  • amenințăm
  • amenințam
  • amenințarăm
  • amenințaserăm
  • amenințasem
a II-a (voi)
  • amenințați
(să)
  • amenințați
  • amenințați
  • amenințarăți
  • amenințaserăți
  • amenințaseți
a III-a (ei, ele)
  • amenință
(să)
  • amenințe
  • amenințau
  • amenința
  • amenințaseră
verb (VT2)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • amânunța
  • amânunțare
  • amânunțat
  • amânunțatu‑
  • amânunțând
  • amânunțându‑
singular plural
  • amânunță
  • amânunțați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • amânunț
(să)
  • amânunț
  • amânunțam
  • amânunțai
  • amânunțasem
a II-a (tu)
  • amânunți
(să)
  • amânunți
  • amânunțai
  • amânunțași
  • amânunțaseși
a III-a (el, ea)
  • amânunță
(să)
  • amânunțe
  • amânunța
  • amânunță
  • amânunțase
plural I (noi)
  • amânunțăm
(să)
  • amânunțăm
  • amânunțam
  • amânunțarăm
  • amânunțaserăm
  • amânunțasem
a II-a (voi)
  • amânunțați
(să)
  • amânunțați
  • amânunțați
  • amânunțarăți
  • amânunțaserăți
  • amânunțaseți
a III-a (ei, ele)
  • amânunță
(să)
  • amânunțe
  • amânunțau
  • amânunța
  • amânunțaseră
menința
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
verb (VT2)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • amelința
  • amelințare
  • amelințat
  • amelințatu‑
  • amelințând
  • amelințându‑
singular plural
  • amelință
  • amelințați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • amelinț
(să)
  • amelinț
  • amelințam
  • amelințai
  • amelințasem
a II-a (tu)
  • amelinți
(să)
  • amelinți
  • amelințai
  • amelințași
  • amelințaseși
a III-a (el, ea)
  • amelință
(să)
  • amelințe
  • amelința
  • amelință
  • amelințase
plural I (noi)
  • amelințăm
(să)
  • amelințăm
  • amelințam
  • amelințarăm
  • amelințaserăm
  • amelințasem
a II-a (voi)
  • amelințați
(să)
  • amelințați
  • amelințați
  • amelințarăți
  • amelințaserăți
  • amelințaseți
a III-a (ei, ele)
  • amelință
(să)
  • amelințe
  • amelințau
  • amelința
  • amelințaseră
verb (VT201)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • amelița
  • amelițare
  • amelițat
  • amelițatu‑
  • amelițând
  • amelițându‑
singular plural
  • amelițea
  • amelițați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • amelițez
(să)
  • amelițez
  • amelițam
  • amelițai
  • amelițasem
a II-a (tu)
  • amelițezi
(să)
  • amelițezi
  • amelițai
  • amelițași
  • amelițaseși
a III-a (el, ea)
  • amelițea
(să)
  • amelițeze
  • amelița
  • ameliță
  • amelițase
plural I (noi)
  • amelițăm
(să)
  • amelițăm
  • amelițam
  • amelițarăm
  • amelițaserăm
  • amelițasem
a II-a (voi)
  • amelițați
(să)
  • amelițați
  • amelițați
  • amelițarăți
  • amelițaserăți
  • amelițaseți
a III-a (ei, ele)
  • amelițea
(să)
  • amelițeze
  • amelițau
  • amelița
  • amelițaseră
verb (VT2)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • amenița
  • amenițare
  • amenițat
  • amenițatu‑
  • amenițând
  • amenițându‑
singular plural
  • ameniță
  • amenițați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • ameniț
(să)
  • ameniț
  • amenițam
  • amenițai
  • amenițasem
a II-a (tu)
  • ameniți
(să)
  • ameniți
  • amenițai
  • amenițași
  • amenițaseși
a III-a (el, ea)
  • ameniță
(să)
  • amenițe
  • amenița
  • ameniță
  • amenițase
plural I (noi)
  • amenițăm
(să)
  • amenițăm
  • amenițam
  • amenițarăm
  • amenițaserăm
  • amenițasem
a II-a (voi)
  • amenițați
(să)
  • amenițați
  • amenițați
  • amenițarăți
  • amenițaserăți
  • amenițaseți
a III-a (ei, ele)
  • ameniță
(să)
  • amenițe
  • amenițau
  • amenița
  • amenițaseră
verb (VT2)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • amerința
  • amerințare
  • amerințat
  • amerințatu‑
  • amerințând
  • amerințându‑
singular plural
  • amerință
  • amerințați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • amerinț
(să)
  • amerinț
  • amerințam
  • amerințai
  • amerințasem
a II-a (tu)
  • amerinți
(să)
  • amerinți
  • amerințai
  • amerințași
  • amerințaseși
a III-a (el, ea)
  • amerință
(să)
  • amerințe
  • amerința
  • amerință
  • amerințase
plural I (noi)
  • amerințăm
(să)
  • amerințăm
  • amerințam
  • amerințarăm
  • amerințaserăm
  • amerințasem
a II-a (voi)
  • amerințați
(să)
  • amerințați
  • amerințați
  • amerințarăți
  • amerințaserăți
  • amerințaseți
a III-a (ei, ele)
  • amerință
(să)
  • amerințe
  • amerințau
  • amerința
  • amerințaseră
Intrare: cu de-amănuntul
cu de-amănuntul locuțiune adverbială
compus
  • cu de-amănuntul
Intrare: de-amănuntul
de-amănuntul locuțiune adverbială
compus
  • de-amănuntul
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

amănunt, amănuntăadjectiv

  • 1. învechit Amănunțit. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: amănunțit
    • format_quote Cercetarea amănuntă a feluritelor faze prin care graiul poporului romîn a trecut ca să devină... limba de azi a romînilor. ODOBESCU, S. I 352. DLRLC
etimologie:
  • A + mănunt „mărunt”. DEX '09

amănunți, amănunțescverb

rar
  • 1. Fărâmița, mărunți, sfărâma. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Băligarul are o însemnată lucrare și asupra însușirilor fizice ale pămîntului, pe care le îmbunătățește, amănunțind pămînturile cele lutoase. I. IONESCU, M. 313. DLRLC
  • 2. A da amănunte. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: detalia
    • format_quote Dorisem... a cunoaște împrejurările acestei isprăvi. Și Ieronim ne amănunțise totul. SADOVEANU, V. F. 91. DLRLC
etimologie:
  • amănunt DEX '09 DEX '98

amenința, amenințverb

  • 1. A arăta intenția de a face rău cuiva (pentru a-l intimida sau pentru a obține ceva de la el). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote [Arendașul] îi gonea, amenințîndu-i cu gardienii și cu jandarmii, ca să-și dea seama ei că aci... el are putere și mai mare. PAS, L. I 124. DLRLC
    • format_quote Ba încă m-a și amenințat că... are să poruncească să mă întindă la scară. CREANGĂ, A. 159. DLRLC
    • format_quote Ș-apoi se-ncrunta Și-i amenința Să-i puie de vii Chiar în temelii. ALECSANDRI, P. P. 187. DLRLC
  • 2. A face un gest de amenințare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Mă amenință cu bățul. DLRLC
    • format_quote (și) absolut Spunea ceva și amenința cu mîna. PAS, L. I 56. DLRLC
    • format_quote (și) absolut Îl auzi, Manole? a amenințat cu degetul duhul meu de groază. SADOVEANU, N. F. 7. DLRLC
    • format_quote (și) absolut Mihăilă Cu sabia-n mînă, Dac-așa vedea, Cu ea c-adia Și amenința. TEODORESCU, P. P. 36. DLRLC
    • format_quote intranzitiv Dacă văzu... că nu este chip a scăpa cu față curată, se opri în loc, amenință asupra lor și să făcură stane de piatră. ISPIRESCU, L. 302. DLRLC
  • 3. A constitui o primejdie pentru cineva sau ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Focarele de paludism amenință sănătatea locuitorilor din jurul bălților și mlaștinilor. DLRLC
    • format_quote În cea dintîi epocă a întemeierii principatelor... care coprinde tot secolul al XIV-lea (de la 1290 pînă la 1418) vedem tă aceste state se văzură mai întîi amenințate în naționalitate și existența lor politică. BĂLCESCU, O. II 12. DLRLC
  • 4. A fi gata să..., a fi pe punctul de a... DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Pe coperiș, mușchiul verde crescuse în voia cea bună, înlăuntru ploaia făcuse gropi, iar pereții umezi amenințau să cadă. DUNĂREANU, N. 16. DLRLC
  • 5. rar A anunța, a vesti, a prevesti ceva rău, primejdios. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote În mînă-i buzduganul domnesc, care-n războaie Ca brațul care-l poartă în veci nu se îndoaie. Și pe deasupră-i steagul, amenințînd furtuna. ALECSANDRI, P. A. 145. DLRLC
    • format_quote Ca umbre fioroase Ce ies din întunerec o crimă-amenințînd. ALEXANDRESCU, P. 144. DLRLC
etimologie:
  • limba latină *amminaciare (din minaciae „amenințări”). DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.