6 definiții pentru antipalagă

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

antipala sf [At: DN3 / Pl: ~age / E: it antipollage] (Gnu) 1 Anacolut în care discontinuitatea sintactică prezintă o abatere de la congruența cazuală în propoziție. 2 Permutare a cazurilor și a modurilor.

ANTIPALA s.f. (Gram.) Anacolut în care discontinuitatea sintactică prezintă o abatere de la congruența cazuală în propoziție; schimbare reciprocă, permutare a cazurilor și a modurilor. [< it. antipallage, gr. anthypallage].

ANTIPALA s. f. anacolut în care discontinuitatea sintactică reprezintă o abatere de la congruența cauzală în propoziție; schimbare reciprocă. (< it. antipallage, gr. antypallage)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

antipala s. f., g.-d. art. antipalagei

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ANTIPALA s. f. (< it. antipallage, gr. anthypaliage „schimbare a cazului”): specie de anacolut (v.) în care discontinuitatea sintactică prezintă o abatere de la congruența cazuală în propoziție; permutare a cazurilor și a modurilor, ca în exemplul „Dar un balaur tologit în poartă /... Cu ochii-nchiși pe jumătate, poartă / Privirea jucătoare să-l înghită, / Iară Florin – inima-n el e moartă” (Mihai Eminescu).

antipalagă (gr. anthypallage „schimbare a cazului”), specie de anacolut în care discontinuitatea sintactică reprezintă o abatere de la congruența cazuală, în propoziție (A). „Dar un balaur tologit în poartă Sorea cu lene pielea lui pestriță. Cu ochii-nchiși pe jumătate, poartă Privirea jucătoare să-l înghită. Iară Florininima-n el e moartă.” (Eminescu) „Să ne apropiem binișor și să intrăm în grădina care parcă n-are fund. Grădina asta – s-o vezi noaptea pe lună!...” (I. L. Caragiale). După cum se vede, substantivul în nominativ, cu funcția gramaticală abandonată, este un subiect psihologic. Aceeași explicație este valabilă și pentru următorul exemplu (în care este vorba de studenții din Paris): „Restul erau numai studenți eminenți sau numai stâlpi de cafenea... Teatre însă, concerte, conferirile, expoziții de artă... i-a ferit Dumnezeu și pe unii și pe alții...” (I. Minulescu) • A. este un sinonim parțial al anacolutului, de care Demetrios nu vorbește. Iar Heineccius-Gesner nu menționează nici a., nici anacolutul, nici anantapodoton.

Intrare: antipalagă
antipalagă substantiv feminin
substantiv feminin (F6)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • antipala
  • antipalaga
plural
  • antipalage
  • antipalagele
genitiv-dativ singular
  • antipalage
  • antipalagei
plural
  • antipalage
  • antipalagelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

antipala, antipalagesubstantiv feminin

  • 1. gramatică Anacolut în care discontinuitatea sintactică prezintă o abatere de la congruența cazuală în propoziție; schimbare reciprocă, permutare a cazurilor și a modurilor. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.