17 definiții pentru alagea

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALAGEA, alagele, s. f. 1. (Înv.) Stofă vărgată, țesută din fire de in și de mătase. 2. (Reg.; în expr.) A-și căpăta alageaua sau a păți o alagea = a se păcăli. – Din tc. alaca.

ALAGEA, alagele, s. f. 1. (Înv.) Stofă vărgată, țesută din fire de in și de mătase. 2. (Reg.; în expr.) A-și căpăta alageaua sau a păți o alagea = a se păcăli. – Din tc. alaca.

alagea sf [At: DOC. (a. 1716), ap. HEM 669 / V: (reg) alăgea,[1] halagea[2] sf / Pl: ~ele / E: tc alaga] 1 Stofă vărgată țesută din fire de in și de mătase. 2 (Înv; îe) A-și căpăta ~ua sau a păți vreo ~ A o păți.

  1. Variantă neconsemnată ca intrare principală. — gall
  2. Variantă consemnată ca intrare principală cu alt sens. — gall

ALAGEA2 sf. pop. numai în loc. prov. a păți o ~ (sau ~ua), a-și căpăta ~ua, a fi amăgit în așteptările sale, a o păți, a cădea în mare nevoie.

ALAGEA1 (pl. -gele) sf. (CON.) Stofă de mătase vărgată [tc. alaǧa]

ALAGEA2, alagele, s. f. (Învechit) Un fel de stofă vărgată, țesută din fire de in și de mătase.

ALAGEA1 s. f. (Rar) Încurcătură, belea, bucluc. Ce să facă el ca să iasă de acolo? Să-ntrebe, nu-i venea la socoteală, ca să nu pață vro alagea. ISPIRESCU, la HEM ◊ Expr. A-și căpăta alageaua = a o păți, a da de belea. Voi știți că nimeni nu s-a putut atinge de împărăția mea cît am fost tînăr fără să-și capete alageaua și fără să se ducă rușinat de unde a venit. ISPIRESCU, L. 12.

ALAGEA2, alagele, s. f. (Înv.) Stofă vărgată, țesută din fire de in și de mătase. – Tc. alaca.

ALAGEA1 s. f. (Rar) Încurcătură, belea, bucluc. ◊ Expr. A-și căpăta alageaua sau a păți o alagea = a se păcăli.

alageà f. stofă de mătase vărgată: roche de alagea de Triest FIL.; fig. a păți alageaua, a fi păcălit: ca să nu pață vreo alagea ISP.; a căpăta alageaua, a cădea în mare nevoie: nimeni nu s’a putut atinge de împărăția mea fără să-și capete alageaua ISP. [Turc. ALADJA; sensul figurat pare a se raporta la daraverile nu tocmai oneste cu stofele de mătase (cf. cumaș)].

alageá f., pl. ele (turc. alağa, dim. d. ala, pestriț; ngr. alantzias, bg. sîrb. alağa. V. șamalagea). Un fel de stofă de matasă (care se imită făcîndu-se și din lînă și din bumbac) din care-șĭ făceaŭ haĭne boĭeriĭ odinioară. Fig. Fam. Păcăleală, înșelăcĭune: aĭ mîncat alageaŭa! – Și halagea: a întinde halageaŭa nunțiĭ,[1] a porni veselia nunțiĭ (Delv.). corectat(ă)

  1. În original, greșit tipărit:... a întinde halageaŭa munțiĭ,... LauraGellner

ALAGI sf. Mold. Bucov. (ȘEZ.) (MAR.) dim. ALAGEA1.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

alagea (înv., reg.) s. f., art. alageaua, g.-d. art. alagelei; pl. alagele

alagea (înv., reg.) s. f., art. alageaua, g.-d. art. alagelei; pl. alagele, art. alagelele

alagea (stofă) s. f., art. alageaua, g.-d. art. alagelei; pl. alagele

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ALAGEA s. v. belea, bucluc, dandana, încurcătură, năpastă, neajuns, necaz, nemulțumire, nenorocire, neplăcere, nevoie, pacoste, pocinog, rău, supărare.

alagea, s. v. BELEA. BUCLUC. DANDANA. ÎNCURCĂTURĂ. NĂPASTĂ. NEAJUNS. NECAZ. NEMULȚUMIRE. NENOROCIRE. NEPLĂCERE. NEVOIE. PACOSTE. POCINOG. RĂU. SUPĂRARE.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

alagea (alagele), s. f. – Țesătură de mătasă indiană. – Mr. alăge. Tc. alaca (Șeineanu, II, 14; Lokotsch 50); cf. ngr. ἀλατσᾶς, bg. alağa.

Intrare: alagea
substantiv feminin (F154)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • alagea
  • alageaua
plural
  • alagele
  • alagelele
genitiv-dativ singular
  • alagele
  • alagelei
plural
  • alagele
  • alagelelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

alagea, alagelesubstantiv feminin

  • 1. învechit Stofă vărgată, țesută din fire de in și de mătase. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
  • 2. rar Belea, bucluc, încurcătură. DLRLC
    • format_quote Ce să facă el ca să iasă de acolo? Să-ntrebe, nu-i venea la socoteală, ca să nu pață vro alagea. ISPIRESCU, la HEM. DLRLC
    • chat_bubble regional A-și căpăta alageaua sau a păți o alagea = a se păcăli; a o păți, a da de belea. DEX '09 MDA2 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Voi știți că nimeni nu s-a putut atinge de împărăția mea cît am fost tînăr fără să-și capete alageaua și fără să se ducă rușinat de unde a venit. ISPIRESCU, L. 12. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.