20 de definiții pentru bariu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BARIU s. n. Element chimic din grupa metalelor alcalino-pământoase, de culoare albă-argintie, ai cărui compuși se folosesc la fabricarea vopselelor, a sticlei și în pirotehnie. – Din fr. baryum.

bariu sn [At: DA / E: fr baryum] (Chm) Metal alcalino-pământos, de culoare albă-argintie (și moale ca plumbul) care se găsește în cantități mici în natură, sub formă de sulfat (baritină) și de carbonat (witherit) și ai cărui compuși au diferite întrebuințări în pirotehnie, ceramică, vopsitorie, medicină etc.

báriu s.n. (chim.) Element chimic, metal alcalino-pămîntos, moale, alb-argintiu, care nu se găsește în natură în stare liberă, compușii săi fiind folosiți la fabricarea vopselelor, a sticlei, la colorarea în verde a focurilor de artificii etc. (Ba). ◇ (med.) Sulfat de bariu = substanță sub formă de pulbere albă, insolubilă în apă, folosită în radiologie ca mediu de contrast radioopac în explorarea tubului digestiv. • /<fr. baryum; cf. gr. βαριθ „greutate”.

*BARIU sbst. 🔬 Metal bivalent, de coloare albă, cu greutatea atomică 137, care se găsește în natură aproape numai sub formă de sulfat și de carbonat [fr. baryum].

BARIU s. n. Element chimic, metal moale, alcalino-pământos, de culoare albă-argintie, ai cărui compuși se întrebuințează la fabricarea vopselelor, a sticlei și în pirotehnie. – Din fr. baryum.

BARIU s. n. Metal moale, alcalino-pămîntos, de culoare albă-argintie, aflat în natură sub formă de sulfat și carbonat; compușii lui se întrebuințează la fabricarea vopselelor, a sticlei și în pirotehnie.

BARIU s. n. Metal moale, alcalino-pămîntos, de culoare albă-argintie, ai cărui compuși se întrebuințează la fabricarea vopselelor, a sticlei și în pirotehnie. – Fr. baryum (< gr.).

BARIU s.n. Metal moale, alcalino-pămîntos, de culoare albă-argintie, ai cărui compuși se întrebuințează la fabricarea vopselelor, a sticlei etc. [Pron. -riu, var. barium. / < fr. baryum].

BARIU s. n. metal moale, alcalino-pământos, de culoare albă-argintie, la fabricarea vopselelor, a sticlei etc. (< fr. baryum)

BARIU n. Metal moale, alb-argintiu, folosit sub formă de compuși în industria vopselelor, a sticlei, în medicină etc. [Sil. ba-riu] /<fr. baryum

bariu n. metal alb ca argintul, așa de moale în cât se poate tăia cu cuțitul (descoperit de Davy).

*báriŭ n. (lat. științific báryum, d. vgr. barýs, greŭ). Chim. Un metal bivalent galben argintiŭ cu greutatea atomică 137, cu densitatea de 4,97 și fuzibil supt temperatura roșie. A fost descoperit de Suedezu Scheele la 1774.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bariu [riu pron. rĭu] s. n., art. bariul; simb. Ba

bariu [riu pron. rĭu] s. n., art. bariul; simb. Ba

bariu s. n. [-riu pron. -riu], art. bariul; simb. Ba

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BÁRIU (< fr. {i}; gr. barys „greu”) s. n. Element chimic (Ba,. nr. at. 56, m. at. 137,34, p. t. 727°C, p. f. 1696°C) din grupa metalelor alcalino-pămîntoase, moale, alb-argintiu. Se găsește în natură numai sub formă de combinații. Funcționează în starea de valență doi. Compușii săi se folosesc la fabricarea unor pigmenți minerali, a sticlelor optice etc. A fost descoperit de H. Davy, în 1808.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

bariu, -e, barii, adj. mare; imens, uriaș.

Intrare: bariu
  • pronunție: barĭu
substantiv neutru (N56)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bariu
  • bariul
  • bariu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • bariu
  • bariului
plural
vocativ singular
plural
Ba simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Ba
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • barium
  • bariumul
  • bariumu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • barium
  • bariumului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bariusubstantiv neutru

  • 1. Element chimic, metal moale, alcalino-pământos, de culoare albă-argintie, aflat în natură sub formă de sulfat și carbonat, ai cărui compuși se întrebuințează la fabricarea vopselelor, a sticlei și în pirotehnie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • diferențiere Metal alcalino-pământos, de culoare albă-argintie (și moale ca plumbul) care se găsește în cantități mici în natură, sub formă de sulfat (baritină) și de carbonat (witherit) și ai cărui compuși au diferite întrebuințări în pirotehnie, ceramică, vopsitorie, medicină etc. MDA2
  • comentariu simbol Ba DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.