9 definiții pentru y


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

y2 [At: CARAGIALE, O. I, 251 / P: i-grec / E: fr y] 1 smi (Mat) Simbol literal pentru necunoscuta unei ecuații sau a unui sistem de ecuații. 2 smi (Mat) Simbol matematic pentru variabila independentă a unei funcții. 3 smi (Fig) Persoană, loc etc. necunoscut. 4 smi (Fig) Persoană, loc etc. al căror nume este lipsit de importanță. 5 smi (Fig) Desemnează o persoană căreia vorbitorul dorește să-i păstreze anonimatul. 6 smi (Chm) Simbol literal pentru elementul ytriu. 7 ai (Blg; îs) Cromozom ~ Cromozom special care conține gene determinante pentru dezvoltarea testiculului.

y1 smi [P: i-grec] 1 A treizecea literă a alfabetului limbii române. 2 Sunet notat cu litera y (1), având în general diverse valori ale lui i (2), care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine.

Y, y, s. m. 1. A treizecea literă a alfabetului limbii române. 2. Sunet notat cu această literă, având în general diverse valori ale lui i, care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine. [Pr.: igrec.Pl. și (1, n.) y-uri]

Y s. m. invar. A treizecea literă a alfabetului limbii române; sunet notat cu această literă, având în general diverse valori ale lui i, care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine. [Pr.: igrec]

Y m. a 24-a literă a alfabetului, figurează numai în câteva nume proprii engleze.

y m. (pron. igrec). O literă de origine grecească adoptată de Romanĭ și transmisă noŭă. Vechiĭ Grecĭ o pronunțaŭ ca u (cum se vede din cuvinte româneștĭ ca martur, papură ș. a.), apoĭ ca ü, apoĭ ca i. Nu se întrebuințează de cît în nume și cuvinte străine. În transcripțiunea cuvintelor slave ș. a. are sunetu luĭ î, precum vydra (vîdra), vidră. Une-orĭ ține loc de ĭ, că la Spaniolĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!y [cit. ígrec] s. m. / s. n., pl. y / y-uri

Y, y s. m. invar. [cit. i grec]


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Y s. m. invar. 1. A treizecea literă a alfabetului limbii române; sunetul notat cu această literă (având în general diversele valori ale lui „i”); se folosește în neologisme cu caracter internațional și în nume proprii. 2. (MAT.) Simbol literal pentru necunoscuta unei ecuații sau a unui sistem de ecuații și pentru variabila independentă a unei funcții. 3. (GENET.) Cromozomul Y = cromozom care intervine în determinarea sexului. La om și la mai multe specii de animale combinația XY determină sexul masculin; în lipsa cromozomului X (cariotip OY) organismul nu este viabil. Are dimensiuni mai mici decât majoritatea celorlalți cromozomi. 4. Simbol chimic pentru ytriu.

Intrare: y
  • pronunție: igrec
substantiv neutru (N24--)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • y
  • y-ul
  • y-u‑
plural
  • y-uri
  • y-urile
genitiv-dativ singular
  • y
  • y-ului
plural
  • y-uri
  • y-urilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

y

etimologie: