11 definiții pentru y

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Y, y, s. m. 1. A treizecea literă a alfabetului limbii române. 2. Sunet notat cu această literă, având în general diverse valori ale lui i, care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine. [Pr.: igrec.Pl. și (1, n.) y-uri]

y1 smi [P: i-grec] 1 A treizecea literă a alfabetului limbii române. 2 Sunet notat cu litera y (1), având în general diverse valori ale lui i (2), care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine.

y2 [At: CARAGIALE, O. I, 251 / P: i-grec / E: fr y] 1 smi (Mat) Simbol literal pentru necunoscuta unei ecuații sau a unui sistem de ecuații. 2 smi (Mat) Simbol matematic pentru variabila independentă a unei funcții. 3 smi (Fig) Persoană, loc etc. necunoscut. 4 smi (Fig) Persoană, loc etc. al căror nume este lipsit de importanță. 5 smi (Fig) Desemnează o persoană căreia vorbitorul dorește să-i păstreze anonimatul. 6 smi (Chm) Simbol literal pentru elementul ytriu. 7 ain (Blg; îs) Cromozom ~ Cromozom special care conține gene determinante pentru dezvoltarea testiculului.

y s.m. invar. I1 A treizecea literă a alfabetului limbii române, care se folosește pentru redarea ortografiei originare a unor cuvinte străine. 2 Sunetul corespunzător acestei litere, avînd, în general, diverse valori ale lui „i”. 3 Semn grafic pentru această literă (y, Y). II 1 (mat.) Simbol literal pentru necunoscuta unei ecuații sau a unui sistem de ecuații și pentru variabila independentă a unei funcții 2 (chim.) Simbol pentru ytriu. III (genet.) Cromozom special care conține gene determinante pentru sex. • pronunț, și i grec.

Y s. m. invar. A treizecea literă a alfabetului limbii române; sunet notat cu această literă, având în general diverse valori ale lui i, care apare în neologisme internaționale și în nume proprii străine. [Pr.: igrec]

Y m. a 24-a literă a alfabetului, figurează numai în câteva nume proprii engleze.

y m. (pron. igrec). O literă de origine grecească adoptată de Romanĭ și transmisă noŭă. Vechiĭ Grecĭ o pronunțaŭ ca u (cum se vede din cuvinte româneștĭ ca martur, papură ș. a.), apoĭ ca ü, apoĭ ca i. Nu se întrebuințează de cît în nume și cuvinte străine. În transcripțiunea cuvintelor slave ș. a. are sunetu luĭ î, precum vydra (vîdra), vidră. Une-orĭ ține loc de ĭ, că la Spaniolĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

y [cit. igrec][1] s. m. / s. n., pl. m. y / n. y-uri

  1. Literă recunoscută din 1982 ca făcând parte din alfabetul limbii române, dar încă percepută ca literă străină, în opoziție cu i, deoarece nu se folosește în cuvinte din fondul vechi. Pentru condițiile de utilizare și valorile literei y v. Valorile literelor și ale combinațiilor de litere. Când nu se indică pronunțarea înseamnă că y se pronunță cu valoarea ei prototipică, [i] sau [ĭ]. Ultima valoare este specificată în Dicționar când pot exista dubii și dacă nu rezultă din eventuala indicație pentru despărțirea la capăt de rând. — Anonim

!y [cit. igrec] s. m. / s. n., pl. y / y-uri

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Y s. m. invar. 1. A treizecea literă a alfabetului limbii române; sunetul notat cu această literă (având în general diversele valori ale lui „i”); se folosește în neologisme cu caracter internațional și în nume proprii. 2. (MAT.) Simbol literal pentru necunoscuta unei ecuații sau a unui sistem de ecuații și pentru variabila independentă a unei funcții. 3. (GENET.) Cromozomul Y = cromozom care intervine în determinarea sexului. La om și la mai multe specii de animale combinația XY determină sexul masculin; în lipsa cromozomului X (cariotip OY) organismul nu este viabil. Are dimensiuni mai mici decât majoritatea celorlalți cromozomi. 4. Simbol chimic pentru ytriu.

Intrare: y
  • pronunție: igrec
substantiv neutru (N24--)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • y
  • y-ul
  • y-u‑
plural
  • y-uri
  • y-urile
genitiv-dativ singular
  • y
  • y-ului
plural
  • y-uri
  • y-urilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

y, y-urisubstantiv masculin invariabil, substantiv neutru

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.