8 definiții pentru widia


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

WÍDIA s. f. Material[1] dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. – Din fr. widia. corectată

 1. în original, greșit, metal raduborza

WÍDIA s. f. Metal dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. – Din fr. widia.

WÍDIA s. f. Carbură de tungsten foarte dură, folosită la armarea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. [Pr.: vidia]


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

wídia (-di-a) s. f., g.-d. wídiei (-di-ei)

WÍDIA s.f. Carbură de tungsten foarte dură, folosită la armarea pieselor supuse uzurii, în special a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor. [Pron. vi-di-a. / < germ. Widia, cf. wie Diamant – ca diamantul].

WÍDIA s. f. carbură de tungsten și titan, foarte dură, folosită la fabricarea cuțitelor de strung și a altor scule de așchiere a metalelor. (< fr. widia)

WÍDIA f. Metal dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii. /< germ. Widia, fr. widia

wídia s.f. (sil. -di-a), g.-d. art. wídiei (sil. -di-ei)

Intrare: widia
 • silabație: wi-di-a
substantiv feminin (F162)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • widia
 • widia
plural
genitiv-dativ singular
 • widii
 • widiei
plural
vocativ singular
plural

widia

 • 1. Metal dur obținut din carburi metalice (de wolfram și titan), folosit la acoperirea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor.
  surse: DEX '09 DEX '98
 • diferențiere Carbură de tungsten foarte dură, folosită la armarea pieselor supuse uzurii, mai ales a tăișurilor sculelor de așchiere a metalelor.
  surse: DLRM DN

etimologie: