14 definiții pentru vocaliză

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VOCALIZĂ, vocalize, s. f. 1. Formulă melodică de virtuozitate în partiturile pentru voci. 2. Exercițiu tehnic de canto care se execută pe o vocală (de preferință a). – Din fr. vocalise.

vocali sf [At: TIM. POPOVICI, D. M. / Pl: ~ze / E: fr vocalise] 1 Executare a unui text muzical vocal prin înlocuirea denumirii notelor cu vocale, de preferință „a” sau „o”. 2 (Lpl) Exerciții de canto constând în executarea unor serii de note pe anumite vocale. 3 Piesă muzicală vocală fără cuvinte, uneori cu caracter de virtuozitate.

vocali s.f. (muz.) 1 Executare a unui text muzical vocal (cu caracter de exercițiu) prin înlocuirea denumirii notelor cu vocale, de preferință a sau o. ♦ Exercițiu de canto care constă în executarea unei serii de note pe anumite vocale. 2 Piesă vocală de virtuozitate, fără cuvinte, cîntată numai pe vocala a. ◊ pl. -e. /<fr. vocalise, it. vocalizzo.

VOCALIZĂ, vocalize, s. f. 1. Executare a unui text muzical vocal (cu caracter de exercițiu) prin înlocuirea denumirii notelor cu vocale, de preferință a sau o. 2. Piesă muzicală fără cuvinte, uneori cu caracter de virtuozitate. – Din fr. vocalise.

VOCALIZĂ, vocalize, s. f. Exercițiu de canto, care constă în executarea unei serii de note pe anumite vocale, fără articularea silabelor sau a cuvintelor.

VOCALI s.f. Exercițiu de canto constînd în executarea unei serii de note pe anumite vocale fără articularea cuvintelor. ♦ Piesă vocală cîntată fără cuvinte, de obicei pe vocala a. [Cf. fr. vocalise, it. vocalizzo].

VOCALI s. f. 1. exercițiu tehnic de canto care se execută pe o vocală (de obicei a). 2. piesă vocală de virtuozitate, fără cuvinte, cântată numai pe vocala a. (< fr. vocalise)

VOCALIZĂ ~e f. Exerciții de canto în care denumirile notelor se înlocuiesc cu vocale (de cele mai multe ori cu „a”). /<it. vocalizzo, fr. vocalise

vocaliza vb. I. I intr., tr. (muz.) A face exerciții de canto pe anumite vocale, fără a numi notele sau a pronunța cuvintele; a executa vocalize. Cînd Ioanide o neglija din cauza ocupațiilor lui..., vocaliza discret spre a controla ecoul odăilor (CĂL.). II refl. (fon.; despre consoane) A trece de la valoarea de consoană la cea de vocală; a căpăta valoare de vocală sau de semi-vocală (semiconsoană). • prez.ind. -ez. /<fr. vocaliser, it. vocalizzare.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vocali s. f., g.-d. art. vocalizei; pl. vocalize

vocali s. f., g.-d. art. vocalizei; pl. vocalize

vocali s. f., g.-d. art. vocalizei; pl. vocalize

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

vocaliză 1. Melodie* amplă cântată fără text, numai pe o vocală (îndeosebi „a”). Poate conține toate formele de virtuozitate* vocală. Manieră străveche, primară de cântare, preluată în diferite muzici de cult și în repertoriul liturgic (v.: melismă). În muzica profană apare ca ornament* încă din sec. 12-13; integrată în bel-canto*, devine elementul său de bază. 2. Compoziție pentru voce (1), fără text, cântată numai pe vocala „a” (Rahmaninov, Ravel, Glier). 3. Exercițiu* pentru voce executat pe anumite silabe sau vocale pentru dobândirea unei tehnici de emisie corecte. Numeroase v. din sec. 18-19 (Bordogni, Vaccai, Concone, Rossini etc.) sunt folosite și azi. Sin.: solfegiu*. V. canto.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

vocaliză, vocalize s. f. (glum., iron.) zbieret, țipăt.

Intrare: vocaliză
vocaliză substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vocali
  • vocaliza
plural
  • vocalize
  • vocalizele
genitiv-dativ singular
  • vocalize
  • vocalizei
plural
  • vocalize
  • vocalizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vocali, vocalizesubstantiv feminin

  • 1. Formulă melodică de virtuozitate în partiturile pentru voci. DEX '09 DN
  • 2. Exercițiu tehnic de canto care se execută pe o vocală (de preferință a). DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.