14 definiții pentru vigilență

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIGILENȚĂ s. f. Atitudine de observare atentă și susținută, de supraveghere continuă a ceea ce se întâmplă în jurul său (pentru a preveni, a descoperi sau a combate acțiuni reprobabile, ostile, dușmănoase). – După fr. vigilance, lat. vigilantia.

vigilență sf [At: SION, P. 72 / V: (înv) ~lan~ / Pl: ~țe / E: fr vigilance, lat vigilantia] 1 Atenție încordată și susținută. 2 Observare atentă a ceea ce se întâmplă (pentru a preîntâmpina sau pentru a descoperi un neajuns, o neplăcere, un pericol posibil). 3-4 (Ltî; rar) Veghe (8-9).

vigilență s.f. Atenție încordată; atitudine de observare atentă a ceea ce se întîmplă în jur (pentru a preveni, a descoperi sau a combate acțiuni reprobabile, ostile, dușmănoase); supraveghere susținută, grijă. Ordinea nu depinde de mulțimea paznicilor, ci de vigilența lor (REBR.). • pl. -e. /<fr. vigilance, lat. vigilantĭa, -ae.

VIGILENȚĂ, vigilențe, s. f. Atitudine de observare atentă și susținută, de supraveghere continuă a ceea ce se întâmplă în jurul său (pentru a preveni, a descoperi sau a combate acțiuni reprobabile, ostile, dușmănoase). – După fr. vigilance, lat. vigilantia.

VIGILENȚĂ s. f. Comportare plină de grijă, de atenție, de conștiinciozitate. Am păstrat prietenia mea față de ei cu o vigilență adevărat sacerdotală. GALACTION, O. I 18. ♦ Atitudine de observare atentă a mișcărilor din jurul său, în scopul de a preveni sau a descoperi acțiuni neprielnice, ostile, dușmănoase. Vigilența revoluționară este de neconceput fără sprijinul activ al maselor, fără participarea de zi cu zi a milioanelor de muncitori, țărani muncitori și intelectuali la îndeplinirea efectivă a funcțiilor statului de democrație populară. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 423. Ordinea nu depinde de mulțimea paznicilor, ci de vigilența lor. REBREANU, R. II 21.

VIGILENȚĂ s.f. 1. Atenție încordată și susținută; atitudine de deosebită băgare de seamă. 2. Calitate politică care constă în a veghea, a recunoaște cu pricepere dușmanul de clasă sub orice formă s-ar ascunde și a-l face inofensiv. [Cf. fr. vigilance, lat. vigilantia].

VIGILENȚĂ s. f. atenție încordată și susținută; atitudine de deosebită băgare de seamă; supraveghere activă. (< fr. vigilance, lat. vigilantia)

VIGILENȚĂ ~e f. 1) Atenție sporită și permanentă. 2) Supraveghere atentă și conștiincioasă a intereselor publice și de stat. [G.-D. vigilenței] /<fr. vigilance, lat. vigilantia

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vigilență s. f., g.-d. art. vigilenței

vigilență s. f., g.-d. art. vigilenței

vigilență s. f., g.-d. art. vigilenței; pl. vigilențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VIGILENȚĂ s. atenție, grijă. (Manifestă multă ~.)

VIGILENȚĂ s. atenție, grijă. (Manifestă multă ~.)

Intrare: vigilență
vigilență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DEX '98
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vigilență
  • vigilența
plural
  • vigilențe
  • vigilențele
genitiv-dativ singular
  • vigilențe
  • vigilenței
plural
  • vigilențe
  • vigilențelor
vocativ singular
plural
vigilanță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vigilență, vigilențesubstantiv feminin

  • 1. Atitudine de observare atentă și susținută, de supraveghere continuă a ceea ce se întâmplă în jurul său (pentru a preveni, a descoperi sau a combate acțiuni reprobabile, ostile, dușmănoase). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Vigilența revoluționară este de neconceput fără sprijinul activ al maselor, fără participarea de zi cu zi a milioanelor de muncitori, țărani muncitori și intelectuali la îndeplinirea efectivă a funcțiilor statului de democrație populară. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 423. DLRLC
    • format_quote Ordinea nu depinde de mulțimea paznicilor, ci de vigilența lor. REBREANU, R. II 21. DLRLC
  • 2. Comportare plină de grijă, de atenție, de conștiinciozitate. DLRLC
    • format_quote Am păstrat prietenia mea față de ei cu o vigilență adevărat sacerdotală. GALACTION, O. I 18. DLRLC
  • 3. Calitate politică care constă în a veghea, a recunoaște cu pricepere dușmanul de clasă sub orice formă s-ar ascunde și a-l face inofensiv. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.