17 definiții pentru variabilitate

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VARIABILITATE, variabilități, s. f. Însușirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme și aspecte diferite. ♦ Spec. (Biol.) Proprietate a ființelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ♦ Spec. (Mat.) Proprietate pe care o are o cantitate, o mărime sau o funcție algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. variabilité.

variabilitate sf [At: LAURIAN, F. 174/6 / P: ~ri-a~ / Pl: ~tăți / E: fr variabilité] 1 a Calitatea de a suporta modificări succesive. 2 a Caracterul a ceea ce prezintă fluctuații. 3 Calitatea de a se diferenția (în funcție de anumiți factori). 4 a Proprietate a unei mărimi, cantități etc. de a-și schimba valoarea. 5 a Proprietate a unei mărimi, cantități etc. de a prezenta valori diferite. 6 (Blg) Proprietate a organismelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile lor morfologice, fiziologice, biochimice etc. 7 (Blg) Proprietatea organismelor vii de a se deosebi unele de altele. 8-9 (Blg) Manifestare a variabilității (6-7) organismelor vii. 10 (Mat) Proprietate a unei cantități sau a unei funcții algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. 11 (Grm) Proprietate pe care o au cuvintele flexibile de a-și schimba desinența, sufixul etc.

variabilitate s.f. 1 Însușire a unui obiect, a unui fenomen etc. de a fi variabil; faptul de a varia, de a lua forme și aspecte diferite. 2 (biol.) Proprietate a organismelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a factorilor ereditari, particularitățile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ♦ Manifestarea acestei proprietăți. 3 (lingv.) Însușire a unor cuvinte flexibile de a-și schimba desinența, sufixul, de a prezenta forme diferite etc. 4 (mat.) Proprietate a unei cantități, a unei mărimi sau a unei funcții algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. • sil. -ri-a- pl. -ăți. /<fr. variabilité.

VARIABILITATE, variabilități, s. f. Însușirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme și aspecte diferite. ♦ Spec. (Biol.) Proprietate a ființelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. ♦ Spec. (Mat.) Proprietate pe care o are o cantitate, o mărime sau o funcție algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. variabilite.

VARIABILITATE, variabilități, s. f. Însușirea de a varia, de a se schimba, de a lua forme sau aspecte diferite. ♦ (Mat.) Proprietate pe care o posedă o cantitate sau o funcțiune algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite.

VARIABILITATE s.f. Însușirea a ceea ce este variabil. ♦ (Biol.) Procesul schimbării diferitelor caractere morfologice și fiziologice ale organismelor vii, constituind devieri de la tipul speciei. ♦ (Mat.) Proprietate a unei cantități sau funcții algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. ♦ (Gram.) Însușire a unui cuvînt de a prezenta forme diferite. [Pron. -ri-a-. / cf. fr. variabilité].

VARIABILITATE s. f. 1. însușirea a ceea ce este variabil (1). 2. capacitate a organismelor vii de a-și modifica caracterele morfofiziologice în cursul evoluției ca rezultat al adaptării la mediu. 3. (mat.) proprietate a unei cantități sau funcții algebrice de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. 4. însușire a unui cuvânt de a prezenta forme diferite. (< fr. variabilité)

VARIABILITATE ~ăți f. 1) Caracter variabil. ~atea gusturilor. ~atea unei funcții. 2) biol. Proprietate a organismelor vii de a-și modifica caracteristicile morfologice sau fiziologice sub acțiunea unor factori interni sau externi. 3) lingv. Proprietate a unei unități lingvistice de a prezenta mai multe forme de manifestare. /<fr. variabilité

variabilitate f. dispozițiune de a varia.

*variabilitáte f. (d. variabil; fr. -ilité). Caracteru de a fi variabil.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

variabilitate (desp. -ri-a-) s. f., g.-d. art. variabilității; pl. variabilități

variabilitate (-ri-a-) s. f., g.-d. art. variabilității; pl. variabilități

variabilitate s. f. (sil. -ri-a-), g.-d. art. variabilității; pl. variabilități

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VARIABILITATE s. v. instabilitate.

VARIABILITATE s. instabilitate, nestabilitate, nestatornicie. (~ vremii.)

Variabilitate ≠ invariabilitate, stabilitate

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VARIABILITATE s. f. (cf. fr. variabilité): v. flexibilitate.

Intrare: variabilitate
variabilitate substantiv feminin
  • silabație: va-ri-a- info
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • variabilitate
  • variabilitatea
plural
  • variabilități
  • variabilitățile
genitiv-dativ singular
  • variabilități
  • variabilității
plural
  • variabilități
  • variabilităților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

variabilitate, variabilitățisubstantiv feminin

  • 1. Însușirea unui lucru, a unui fenomen etc. de a varia, de a lua forme și aspecte diferite. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
    • format_quote Variabilitatea gusturilor. NODEX
    • 1.1. prin specializare biologie Proprietate a ființelor vii de a-și schimba, sub influența mediului și a eredității, însușirile morfologice, fiziologice, biochimice etc. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.2. prin specializare matematică Proprietate pe care o are o cantitate, o mărime sau o funcție algebrică de a lua succesiv o infinitate de valori diferite. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Variabilitatea unei funcții. NODEX
    • 1.3. gramatică Însușire a unui cuvânt de a prezenta forme diferite. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.