13 definiții pentru unanimitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

UNANIMITÁTE s. f. Unitate de opinii, de sentimente etc.; acord, înțelegere deplină cu privire la o idee, la un vot etc. ◊ Loc. adv. În (sau cu) unanimitate = cu aprobarea tuturor; fără ca nimeni să aibă altă părere, altă atitudine. ♦ (Jur.) Regulă potrivit căreia hotărârile unui organ colegial sau ale unei organizații internaționale nu se pot lua decât cu votul sau cu aprobarea tuturor membrilor. – Din fr. unanimité, lat. unanimitas, -atis.

unanimitate sf [At: STAMATI, D. / V: (rar) unanimita / Pl: ? / E: fr unanimité, lat unanimitas, -atis] 1 Unitate (13) de idei, de opinii, de sentimente etc. 2 (Îlav) În (sau cu) ~ Cu aprobarea tuturor.

UNANIMITÁTE s. f. Acord total de idei, de opinii, de sufragii; totalitate de persoane. ◊ Loc. adv. În (sau cu) unanimitate = cu aprobarea tuturor, fără ca nimeni să aibă altă părere, altă atitudine. – Din fr. unanimité, lat. unanimitas, -atis.

UNANIMITÁTE s. f. Unitate de idei, de opinii; (rar) totalitate de persoane. Romînia va putea urma pe... căile alese de unanimitatea concetățenilor săi. RUSSO, S. 63. ◊ (Mai ales în loc. adv.) În (sau cu) unanimitate = cu aprobarea tuturor, fără ca nimeni să aibă altă părere, altă atitudine. Curtea l-a condamnat la moarte în unanimitate, fără discuție, atît a fost de vădită crima. REBREANU, P. S. 17. Judecătorii intrară în camera de consiliu. După cinsprezece minute ieșiră și declarară în unanimitate că sînt inocent. BOLINTINEANU, O. 409. Mi-a scăpat din vedere dijma... nădăjduiesc însă că comisiunea în unanimitate o va desființa. KOGĂLNICEANU, S. A. 126.

UNANIMITÁTE s.f. Unitate de idei, de sentimente etc.; acord, înțelegere deplină (între toți). ♦ În unanimitate = în mod unanim. ♦ Rezultatul potrivirii depline de vederi; calitatea de a fi unanim. [Cf. fr. unanimité, lat. unanimitas].

UNANIMITÁTE s. f. acord, unitate de idei, de sentimente etc.; totalitate de persoane. ♦ în ~ = în mod unanim. ◊ rezultatul potrivirii depline de vederi; calitatea de a fi unanim. (< fr. unanimité, lat. unanimitas)

UNANIMITÁTE f. 1) Caracter unanim. 2) Expresie a comunității de opinie a membrilor unei colectivități; consimțământ general. ◊ În ~ cu aprobarea tuturor; cu toții. /<fr. unanimité, lat. unanimitas, ~atis

unanimitate f. conformitate de sentimente, acord de păreri la mai mulți.

*unanimitáte f. (lat. unanimitas, -átis). Unitate de ideĭ, hotărîre comună: condamnat în unanimitate, cu unanimitatea voturilor.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

unanimitáte s. f., g.-d. art. unanimitắții

unanimitáte s. f., g.-d. art. unanimității


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

UNANIMITÁTE s. 1. (înv.) conglăsuire. (S-a constatat ~ în privința...) 2. totalitate. (A obținut ~ voturilor.)

UNANIMITATE s. 1. (înv.) conglăsuire. (S-a constatat ~ în privința...) 2. totalitate. (A obținut ~ voturilor.)

Intrare: unanimitate
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • unanimitate
 • unanimitatea
plural
genitiv-dativ singular
 • unanimități
 • unanimității
plural
vocativ singular
plural

unanimitate

 • 1. Unitate de opinii, de sentimente etc.; acord, înțelegere deplină cu privire la o idee, la un vot etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: conglăsuire totalitate un exemplu
  exemple
  • Romînia va putea urma pe... căile alese de unanimitatea concetățenilor săi. RUSSO, S. 63.
   surse: DLRLC
  • 1.1. locuțiune adverbială În (sau cu) unanimitate = cu aprobarea tuturor, fără ca nimeni să aibă altă părere, altă atitudine.
   surse: DEX '09 DLRLC DN 3 exemple
   exemple
   • Curtea l-a condamnat la moarte în unanimitate, fără discuție, atît a fost de vădită crima. REBREANU, P. S. 17.
    surse: DLRLC
   • Judecătorii intrară în camera de consiliu. După cinsprezece minute ieșiră și declarară în unanimitate că sînt inocent. BOLINTINEANU, O. 409.
    surse: DLRLC
   • Mi-a scăpat din vedere dijma... nădăjduiesc însă că comisiunea în unanimitate o va desființa. KOGĂLNICEANU, S. A. 126.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Rezultatul potrivirii depline de vederi; calitatea de a fi unanim.
   surse: DN
  • 1.3. științe juridice Regulă potrivit căreia hotărârile unui organ colegial sau ale unei organizații internaționale nu se pot lua decât cu votul sau cu aprobarea tuturor membrilor.
   surse: DEX '09

etimologie: