14 definiții pentru topilă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TOPILĂ, topile, s. f. 1. Loc îngrădit în albia unui râu sau într-o apă stătătoare unde se pun la topit cânepa sau alte plante textile; bazin de topire a plantelor textile, săpat în câmp și legat printr-un canal de o apă curgătoare sau de un lac. 2. Topitoare, v. topitor (2). – Din bg., sb. topilo.

topi sf [At: ANON. CAR. / V: (reg) ~pe / A și: (reg) topilă / Pl: ~le / E: bg топило, srb topilo] 1 (Pop) Loc amenajat în albia unui râu sau într-o apă stătătoare unde se pun la topit1 (2) cânepa sau alte plante textile Si: (pop) topitoare (7), (reg) topliță (9). 2-3 (Înv) Topitoare (3, 5).

TOPILĂ, topile, s. f. 1. Loc îngrădit în albia unui râu sau într-o apă stătătoare unde se pun la topit cânepa sau alte plante textile; bazin de topire a plantelor textile, săpat în câmp și legat printr-un canal de o apă curgătoare sau de un lac. 2. Topitoare, v. topitor (2). – Din bg., scr. topilo.

TOPILĂ, topile, s. f. 1. Loc în albia unui rîu sau într-o apă stătătoare unde se pune la topit cînepă sau altă plantă textilă; bazin de topire, constînd dintr-o groapă legată printr-un canal de alimentare de o apă curgătoare sau de un lac; topitoare. (Cu pronunțare regională) Trei surori au plecat cu cînepa la tochilă. I. CR. IV 72. 2. Cuptor pentru topit metalele; topitoare. (Fig.) Orbind eu prăsila lui Adam, o întorc de la cărarea bună, s-o duc pe încet la topila noastră aici (= în iad). BUDAI-DELEANU, Ț. 223.

TOPILĂ ~e f. Loc (de obicei în apă) unde se pun la topit plante textile (in, cânepă). /<bulg., sb. topilo

topílă f., pl. e (d. topesc). Balta în care se topește cînepa, topitoare. – În est pop. tochilă. V. mocirlă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

topi (rar) s. f., g.-d. art. topilei; pl. topile

topi s. f., g.-d. art. topilei; pl. topile

topi s. f., g.-d. art. topilei; pl. topile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TOPI s. topitoare. (~ pentru in.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

topilă, topile, (toptilă), s.f. – (reg.) Groapă cu apă unde se pune cânepa la topit și care are un șanț de intrare a apei și un altul de scurgere, amenajate pe malul unei ape: „De-ai fi tu bărbat cu milă / Duce-o-ai și la toptilă” (Bilțiu, 2002: 250). ♦ (top.) La topile, fânațe în Cupșeni, Dealul Corbului, Inău, Peteritea (Vișovan, 2008: 164). – Din srb. topilo (DEX, MDA); din topi „a muia” (Scriban).

topilă, -e, (toptilă), s.f. – Groapă cu apă unde se pune cânepa la topit și care are un șanț de intrare a apei și un altul de scurgere, amenajate pe malul unei ape: „De-ai fi tu bărbat cu milă / Duce-o-ai și la toptilă” (Bilțiu 2002: 250). – Din srb. topilo (MDA).

Intrare: topilă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • topi
  • topila
plural
  • topile
  • topilele
genitiv-dativ singular
  • topile
  • topilei
plural
  • topile
  • topilelor
vocativ singular
plural
topelă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

topi, topilesubstantiv feminin

  • 1. Loc îngrădit în albia unui râu sau într-o apă stătătoare unde se pun la topit cânepa sau alte plante textile; bazin de topire a plantelor textile, săpat în câmp și legat printr-un canal de o apă curgătoare sau de un lac. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Topitoare; cuptor pentru topit metalele. DEX '09 DLRLC
    sinonime: topitor
    • format_quote Orbind eu prăsila lui Adam, o întorc de la cărarea bună, s-o duc pe încet la topila noastră aici (= în iad). BUDAI-DELEANU, Ț. 223. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.