10 definiții pentru tipa / tipa-tipa

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TIPA interj. (Repetat) Cuvânt care imită zgomotul produs de cineva care umblă desculț sau pășește foarte ușor. – Onomatopee.

TIPA interj. (Repetat) Cuvânt care imită zgomotul produs de cineva care umblă desculț sau pășește foarte ușor. – Onomatopee.

tipa [At: STANCU, D. 87 / V: (pop) tip av / E: fo] (Pop; rep; sau îcr lipa) 1-2 sn, i (Cuvânt care) redă sunetul produs de cineva care umblă desculț. 3-4 sn, i (Cuvânt care) redă sunetul produs de cineva care pășește foarte încet. 5-6 av (În legătură cu verbe de mișcare) Tiptil (2-3).

TIPA interj. (Adesea repetat sau în corelație cu lipa; uneori cu valoare de adverb) Onomatopee care redă sunetul produs de cineva care umblă desculț sau pășește foarte încet. Seara se întoarce acasă, tot pe jos, lipa-tipa, tipa-lipa. STANCU. D. 87. Atunci a intrat tipa-tipa în cetate. CARAGIALE, S. 55.

típa-típa, interj. care arată un mers ca de rață saŭ ca de copil cînd se deprinde să umble saŭ de om cînd calcă încet ca să nu fie auzit. – Și dípa-dípa (Șez. 32, 78) care e o var. din dup 3. V. teleap.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Intrare: tipa / tipa-tipa
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • tipa
tipa-tipa interjecție
compus
Surse flexiune: DOR
  • tipa-tipa
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tipa / tipa-tipainterjecție

  • 1. repetat Cuvânt care imită zgomotul produs de cineva care umblă desculț sau pășește foarte ușor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Seara se întoarce acasă, tot pe jos, lipa-tipa, tipa-lipa. STANCU. D. 87. DLRLC
    • format_quote Atunci a intrat tipa-tipa în cetate. CARAGIALE, S. 55. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.