14 definiții pentru supranatural

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUPRANATURAL, -Ă, supranaturali, -e, adj. Care pare mai presus de forțele și legile naturii sau în contradicție cu acestea; care pare în afara naturii, a lumii percepute prin simțuri; care este atribuit unor forțe miraculoase; miraculos, fantastic. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. ♦ Fără seamăn, extraordinar, excepțional. – Supra1- + natural (după fr. surnaturel).

SUPRANATURAL, -Ă, supranaturali, -e, adj. Care pare mai presus de forțele și legile naturii sau în contradicție cu acestea; care pare în afara naturii, a lumii percepute prin simțuri; care este atribuit unor forțe miraculoase; miraculos, fantastic. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. ♦ Fără seamăn, extraordinar, excepțional. – Supra1- + natural (după fr. surnaturel).

supranatural, [At: 1859 ISIS, 1421/4 / Pl: ~i, ~e / E: supra1- + natural cf fr surnaturel] 1 a Care este mai presus de forțele și legile naturii sau în contradicție cu acestea Si: imaterial,. nefiresc, nematerial, nepământean, nepământesc, suprafiresc. 2 a Care nu poate fi explicat în mod natural, prin rațiune. 3 a Care este atribuit unor forțe miraculoase Si: fabulos (2), fantastic (6), legendar, miraculos, mitic, (înv) surnatural, (îvr) supernatural. 4 s Care pare mai presus de legile naturii. 5 a (Fig) Care este neobișnuit, ieșit din comun Si: excepțional (5), extraordinar (3), fără seamăn. 6 a (Rar) Care depășește dimensiunile naturale, obișnuite.

SUPRANATURAL, -Ă, supranaturali, -e, adj. (În concepțiile mistice) Care pare mai presus de forțele și de legile naturii sau împotriva acestor legi și care (neputînd fi explicat) este atribuit unor forțe miraculoase. Materialismul filozofic... ne dă o imagine justă a lumii înconjurătoare, ne prezintă lumea așa cum este ea, fără nici un adaus străin, «supranatural». LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 9, 106. Știu ce ar vrea toată lumea... Cu mintea lui... să înlocuiască tunurile, mitralierele, să redea curaj soldaților, să răstoarne situația, ca o prezență supranaturală. CAMIL PETRESCU, U. N. 421. ◊ (Substantivat) Supranaturalul e explicat acum prin simpla manifestare a unor legi naturale. MARINESCU, P. A. 46. ♦ Fără seamăn, extraordinar, excepțional. Acum știu că toți contemporanii lui Napoleon nu erau oameni supranaturali, așa cum mi-i arătau cărțile, erau numai niște oameni necăjiți. C. PETRESCU, Î. II 64.

SUPRANATURAL, -Ă adj. (Despre fenomene, ființe etc.; în concepțiile mistice) Care se pretinde că ar fi mai presus de forțele și de legile naturii și împotriva lor; care nu s-ar putea explica în mod obișnuit, în mod natural; miraculos, fantastic. ♦ Extraordinar, excepțional. // s.n. Ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. [< supra- + natural, după fr. surnaturel].

SUPRANATURAL, -Ă I. adj. (despre fenomene, ființe etc.) care pare mai presus de forțele și de legile naturii și împotriva lor; care nu s-ar putea explica în mod obișnuit, natural; extraordinar. ◊ (rel.) divin, miraculos, fantastic. II. s. n. ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. (după fr. surnaturel)

SUPRANATURAL ~ă (~i, ~e) 1) Care este de origine divină. 2) Care este mai presus de natură și de legile ei; care există în afara naturii; inexplicabil prin realitatea naturală percepută prin simțuri. 3) și substantival Care depășește capacitatea de înțelegere a omului; incapabil de a fi cuprins de mintea omului. 4) Care este inexplicabil și de proporții prea mari pentru lucrurile și ființele naturale. Frumusețe ~ă. /supra- + natural

supranatural a. 1. care e mai presus de puterile naturei; 2. ce nu se poate cunoaște prin rațiune, ci prin credință; adevăr supranatural; 3. fig. extraordinar: geniu supranatural. ║ n. ceea ce este supranatural.

*supranaturál, -ă adj. (după fr. surnaturel). Maĭ pe sus de fire, peste puterea naturiĭ: putere supranaturală. Care nu se poate afla pin rațiune, ci pin credință: adevărurĭ supranaturale. Fig. Extraordinar: geniŭ supranatural. S. n. Lucru supranatural. Adv. În mod supranatural.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+supranatural2 (desp. su-pra-) s. n.

supranatural1 (desp. su-pra-) adj. m., pl. supranaturali; f. supranatura, pl. supranaturale

supranatural (su-pra-) adj. m., pl. supranaturali; f. supranaturală, pl. supranaturale

supranatural adj. (sil. -pra-) → natural

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SUPRANATURAL adj. 1. (rar) suprafiresc. (Un fenomen ~.) 2. v. fantastic. 3. imaterial, nematerial, nepământean, nepământesc. (Element ~.)

SUPRANATURAL adj. 1. (rar) suprafiresc. (Un fenomen ~.) 2. fabulos, fantastic, legendar, miraculos, mitic, (înv.) surnatural. (Personaje ~.) 3. imaterial, nematerial, nepămîntean, nepămîntesc. (Element ~.)

Intrare: supranatural
supranatural adjectiv
  • silabație: su-pra- info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • supranatural
  • supranaturalul
  • supranaturalu‑
  • supranatura
  • supranaturala
plural
  • supranaturali
  • supranaturalii
  • supranaturale
  • supranaturalele
genitiv-dativ singular
  • supranatural
  • supranaturalului
  • supranaturale
  • supranaturalei
plural
  • supranaturali
  • supranaturalilor
  • supranaturale
  • supranaturalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

supranatural, supranaturaadjectiv

  • 1. Care pare mai presus de forțele și legile naturii sau în contradicție cu acestea; care pare în afara naturii, a lumii percepute prin simțuri; care este atribuit unor forțe miraculoase. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Materialismul filozofic... ne dă o imagine justă a lumii înconjurătoare, ne prezintă lumea așa cum este ea, fără nici un adaus străin, «supranatural». LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 9, 106. DLRLC
    • format_quote Știu ce ar vrea toată lumea... Cu mintea lui... să înlocuiască tunurile, mitralierele, să redea curaj soldaților, să răstoarne situația, ca o prezență supranaturală. CAMIL PETRESCU, U. N. 421. DLRLC
    • 1.1. (și) substantivat neutru Ceea ce se pretinde a fi mai presus de legile naturii. DEX '09 DEX '98 DN
      • format_quote Supranaturalul e explicat acum prin simpla manifestare a unor legi naturale. MARINESCU, P. A. 46. DLRLC
    • 1.2. Fără seamăn. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Acum știu că toți contemporanii lui Napoleon nu erau oameni supranaturali, așa cum mi-i arătau cărțile, erau numai niște oameni necăjiți. C. PETRESCU, Î. II 64. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.