9 definiții pentru stilograf

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STILOGRAF, stilografe, s. n. Instrument cu care se efectuează punctele care redau alfabetul orbilor. – Din fr. stylographe.

STILOGRAF, stilografe, s. n. Instrument cu care se efectuează punctele care redau alfabetul orbilor. – Din fr. stylographe.

stilograf sn [At: ARGHEZI, S. XI, 30 / Pl: ~e / E: fr stylographe] 1 Instrument cu care se efectuează punctele care redau alfabetul orbilor. 2 (Rar) Stilou.

STILOGRAF s.n. Unealtă ascuțită cu care se înțeapă hîrtia pentru a face punctele care redau alfabetul orbilor. [< fr. stylographe].

STILOGRAF s. n. instrument cu care se înțeapă hârtia pentru a face punctele ce redau alfabetul nevăzătorilor. (< fr. stylographe)

STILOGRAF ~e n. Instrument cu ajutorul căruia sunt făcute, prin înțeparea hârtiei, punctele care redau alfabetul orbilor. /<fr. stylographe

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STILOGRAF s. v. stilou, toc rezervor.

stilograf s. v. STILOU. TOC REZERVOR.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

STILO- „coloană, vîrf ascuțit, stil botanic”. ◊ gr. stylos „stîlp, coloană” > fr. stylo-, germ. id., engl. id., it. stilo- > rom. stilo-.~bat (v. -bat2), s. m., piedestal care susține un șir de coloane; ~dozimetru (v. dozi-, v. -metru1), s. n., dozimetru de radiație portativ, de forma unui stilou; ~for (v. -for), adj., (despre plante) înzestrat cu stil; ~graf (v. -graf), s. n., unealtă ascuțită cu care se înțeapă hîrtia pentru a face punctele care redau alfabetul orbilor; ~grafie (v. -grafie), s. f., procedeu tehnic de obținere cu ajutorul electrolizei a unor imitații de desene în peniță, de gravuri etc.; ~hioid (v. hio-, v. -id), s. n., piesă principală a arcului de susținere hioidian; ~id (v. -id), adj., s. n., 1. adj., În formă de stil vegetal sau de pumnal. 2. s. n., Parte ascuțită, în formă de pumnal, a unui os sau a unei apofize; ~lit (v. -lit1), s. n., aspect al suprafeței de separație dintre două strate sau din interiorul unei roci sedimentare omogene; ~podiu (v. -podiu), s. n., expansiune vegetală în formă de disc la baza stilului; ~spor (v. -spor), s. m., spor alungit format la vîrful filamentului micelian sau în picnidiile lichenilor sau fungilor; ~stegiu (v. -stegiu), s. n., scufie a stilului-aparținînd plantelor asclepiadacee.

Intrare: stilograf
stilograf substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stilograf
  • stilograful
  • stilografu‑
plural
  • stilografe
  • stilografele
genitiv-dativ singular
  • stilograf
  • stilografului
plural
  • stilografe
  • stilografelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stilograf, stilografesubstantiv neutru

  • 1. Instrument cu care se efectuează punctele care redau alfabetul orbilor. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.