12 definiții pentru stereotip (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STEREOTIP, -Ă, (I) stereotipuri, s. n., (II) stereotipi, -e, adj. I. S. n. 1. Placă plană sau semicilindrică, turnată din metal, mulată în cauciuc sau în alt material plastic, reprezentând reproducerea unui text sau a unui clișeu și folosită ca formă de tipar la tipărirea edițiilor unei lucrări de mare tiraj. 2. (În sintagma) Stereotip dinamic = sistem de reflexe condiționate care se formează prin repetarea acțiunii acelorași stimuli condiționali într-o succesiune determinată. II. Adj. 1. Tipărit după un stereotip (I 1). 2. Fig. Care se repetă în aceleași condiții, care este mereu la fel, neschimbat, obișnuit, banal; stereotipic; banalizat prin repetare. [Pr.: -re-o-] – Din fr. stéréotype.

stereotip [At: CARCALECHI, C. 109/7 / P: ~re-o~ / Pl: ~i, ~e a, ~uri sn / E: fr stéréotype] 1 sn Placă plană sau semicilindrică de metal care conține reproducerea unui text sau a unui clișeu și care se folosește la tipărirea edițiilor de mare tiraj. 2 sn (Îs) ~ dinamic Sistem de reflexe condiționate care se formează prin repetarea acțiunii acelorași stimuli condiționali într-o succesiune determinată și care ușurează desfășurarea activității respective. 3 a Care este tipărit după un stereotip (1). 4 a (Adesea dep) Care se repetă (fără a fi necesar) Si: fix (4), neschimbat, stereotipic (2). 5 a Care e mereu același Si: fix (5), neschimbat, stereotipic (3). 6 a (Adesea dep) Care este lipsit de originalitate Si: banal (1), comun (29), standard (8).

STEREOTIP, -Ă, (I) stereotipuri, s. n., (II) stereotipi, -e, adj. I. S. n. 1. Placă plană sau semicilindrică, turnată din metal, mulată în cauciuc sau în alt material plastic, reprezentând reproducerea unui text sau a unui clișeu și întrebuințată ca formă de tipar la tipărirea edițiilor unei lucrări de mare tiraj. 2. (În sintagma) Stereotip dinamic = sistem de reflexe condiționate care se formează datorită repetării în aceeași succesiune a condițiilor din mediul înconjurător. II. Adj. 1. Tipărit după un stereotip (I 1). 2. Fig. Care se repetă în aceleași condiții, care este mereu la fel, neschimbat, obișnuit, banal; stereotipic; banalizat prin repetare. [Pr.: -re-o-] – Din fr. stéréotype.

STEREOTIP1, stereotipuri, s. n. Placă plană sau semicilindrică, turnată din metal, mulată în cauciuc sau în alt material plastic și reprezentînd reproducerea unui text sau a unui clișeu, pentru a servi ca formă de tipar la tipărirea edițiilor unei lucrări de mare tiraj.

STEREOTIP s.n. Planșă sau tipar solid reprezentînd copia unui zaț sau a unui clișeu, care servește la tipărirea edițiilor unei lucrări de mare tiraj. [< fr. stéréotype, cf. gr. stereos – solid, typos – caracter].

STEREOTIP adj. 1. (Poligr.; op. eterotip) Tipărit după stereotip. 2. (Fig.; peior.) Care este reprodus în aceeași formă; foarte comun, mereu același; obișnuit, banal. // s.m. (Fiziol.) Stereotip dinamic = complex de mișcări sistematizate în urma unor repetări în condiții identice, a căror succesiune se realizează automat. [< fr. stéréotype].

STEREOTIP, -Ă I. adj. 1. tipărit după un stereotip (III). 2. (fig.; peior.) reprodus în aceeași formă; comun, mereu același, neschimbat; obișnuit, banal. II. s. m. (fiziol.) ~ dinamic = complex stabil de reacții reflex-condiționate, în urma unei succesiuni constante a stimulilor. III. s. n. planșă, tipar solid, copia unui zaț sau a unui clișeu care servește la tipărirea edițiilor unei lucrări de mare tiraj; stereo2 (II). (< fr. stéréotype)

STEREOTIP1 ~uri n. poligr. Copie a zațurilor folosită la tipărirea edițiilor de mare tiraj, la reeditarea acestora; clișeu; model. [Sil. -re-o-] /<fr. stéréotype

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

stereotip2 (desp. -re-o-) s. n., pl. stereotipuri

stereotip2 (-re-o-) s. n., pl. stereotipuri

stereotip s. n. (sil. -re-o-), pl. stereotipuri

Intrare: stereotip (s.n.)
stereotip2 (s.n.) substantiv neutru
 • silabație: ste-re-o-tip info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stereotip
 • stereotipul
 • stereotipu‑
plural
 • stereotipuri
 • stereotipurile
genitiv-dativ singular
 • stereotip
 • stereotipului
plural
 • stereotipuri
 • stereotipurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stereotip, stereotipurisubstantiv neutru

 • 1. Placă plană sau semicilindrică, turnată din metal, mulată în cauciuc sau în alt material plastic, reprezentând reproducerea unui text sau a unui clișeu și folosită ca formă de tipar la tipărirea edițiilor unei lucrări de mare tiraj. DEX '09 DLRLC DN
 • chat_bubble (în) sintagmă Stereotip dinamic = sistem de reflexe condiționate care se formează prin repetarea acțiunii acelorași stimuli condiționali într-o succesiune determinată. DEX '09 DN MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.