12 definiții pentru sosire

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SOSIRE, sosiri, s. f. Faptul de a sosi; venire, ajungere. ♦ Loc în care sosește un sportiv la sfârșitul cursei. – V. sosi.

SOSIRE, sosiri, s. f. Faptul de a sosi; venire, ajungere. ♦ Loc în care sosește un sportiv la sfârșitul cursei. – V. sosi.

sosire [At: (a. 1631) MAG. IST. I, 269/8 / Pl: ~ri / E: sosi] 1 Deplasare (tot mai) aproape de cineva sau de ceva Si: apropiere (1), sosit1 (1). 2 Prezentare într-un anumit loc Si: apariție (1), arătare (5), ivire, picare, sosit1 (2). 3 Atingere, la un moment dat, a unui anume loc, în urma parcurgerii unui drum Si: ajungere (10), ajuns1 (10), sosit1 (3), venire, venit1, (rar) strângere. 4 (Fig) Naștere. 5 Începere a desfășurării, la un moment dat, a unui interval de timp, a unui anotimp, a unui eveniment etc. 6 (Spt; șîs linie de ~) Linie trasă pe sol sau marcată printr-un fir suspendat între doi stâlpi, care delimitează locul unde se termină o cursă. 7 (Pop) Abatere a unui necaz, a unei nenorociri asupra cuiva Si: cuprindere (1), lovire. 8 Ajungere din urmă.

SOSIRE, sosiri, s. f. Faptul de a sosi; venire, ajungere. Înainte de sosirea trenului, Ilenuța Precup a ieșit din gară împreună cu Mihail Peclu. C. PETRESCU, A. 430. Puțin după sosirea mea în Iași, am fost admis în audiență la Mihai-vodă Sturza, prezentat de secretarul său, maiorul Kogălniceanu. GHICA, S. A. 100. Îndată ce vestea sosirii lui s-a împrăștiat, toți tovarășii... au alergat să-l vadă. NEGRUZZI, S. I 84. ◊ Fig. Dar pe tine, an tînăr, te văz cu mulțumire! Pe line te dorește tot neamul omenesc! Și eu sînt mică parte din trista omenire, Și eu a ta sosire cu lumea o slăvesc! ALEXANDRESCU, M. 4.

sosire f. acțiunea de a sosi și momentul când sosește.

sosíre f. Acțiunea de a sosi: sosirea trenuluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sosire s. f., g.-d. art. sosirii; pl. sosiri

sosire s. f., g.-d. art. sosirii; pl. sosiri

sosire s. f., g.-d. art. sosirii; pl. sosiri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SOSIRE s. 1. ajungere, sosit, venire, venit. (~ lui la timp.) 2. (concr.) potou, țintă. (Calul a ajuns primul la ~.) 3. venire, (fig.) coborâre. (~ serii.) 4. venire, venit, (reg.) venită. (~ iernii.)

SOSIRE s. 1. sosit, venire. (~ lui la timp.) 2. (concr.) potou, țintă. (Calul a ajuns primul la ~.) 3. venire, (fig.) coborîre. (~ serii.) 4. venire, venit, (reg.) venită. (~ iernii.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SOSIRE. Subst. Sosire, venire, venită (pcp.), ajungere (rar), descindere, finiș. Revenire, întoarcere, înturnare, înturnat, reîntoarcere, reînturnare (pop.), înapoiere. Apropiere, atingere; aterizare, aterizaj; amerizare, amerizaj; aselenizare, alunizare; amartizare. Coborîre; descălecare, descălecat; debarcare. Oprire; ancorare; staționare; parcare. Apariție, ivire, iveală (rar), sfetire (înv.). Venire neașteptată, vizită inopinată. Venit; nou venit, nou sosit; musafir; venetic (adesea peior.). Adj. Sositor (rar). Vb. A sosi, a veni, a ajunge, a descinde. A reveni, a se întoarce, a se reîntoarce, a veni din nou, a se înapoia, a se înturna, a se reînturna (pop.). A se apropia, a atinge (un punct), a ajunge la destinație; a ateriza; a ameriza; a aseleniza, a aluniza; a amartiza. A coborî, a se da jos; a descăleca; a debarca. A opri, a staționa; a ancora, a arunca ancora; a trage la țărm. A apărea, a se ivi, a se sfeti (înv.), a veni pe neașteptate, a ateriza (fig.), a năvăli, a da năvală. Adv. Pe sosite. V. apropiere, călătorie, coborîre, mișcare, vizită.

Intrare: sosire
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sosire
  • sosirea
plural
  • sosiri
  • sosirile
genitiv-dativ singular
  • sosiri
  • sosirii
plural
  • sosiri
  • sosirilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sosire, sosirisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a sosi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: ajungere venire antonime: plecare
    • format_quote Înainte de sosirea trenului, Ilenuța Precup a ieșit din gară împreună cu Mihail Peclu. C. PETRESCU, A. 430. DLRLC
    • format_quote Puțin după sosirea mea în Iași, am fost admis în audiență la Mihai-vodă Sturza, prezentat de secretarul său, maiorul Kogălniceanu. GHICA, S. A. 100. DLRLC
    • format_quote Îndată ce vestea sosirii lui s-a împrăștiat, toți tovarășii... au alergat să-l vadă. NEGRUZZI, S. I 84. DLRLC
    • format_quote figurat Dar pe tine, an tînăr, te văz cu mulțumire! Pe line te dorește tot neamul omenesc! Și eu sînt mică parte din trista omenire, Și eu a ta sosire cu lumea o slăvesc! ALEXANDRESCU, M. 4. DLRLC
    • 1.1. Loc în care sosește un sportiv la sfârșitul cursei. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • vezi sosi DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.